Читај ми!

Vučić: Srbija može da računa na podršku SAD

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Beloj kući sa savetnicom predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Suzan Rajs. Posle sastanka je za RTS rekao da Srbija može da računa na podršku Sjedinjenih Država. Premijer je tokom posete Vašingtonu razgovarao i sa senatorom Džonom Mekejnom.

"Imali smo dobar, koristan i odgovoran razgovor o budućnosti Srbije i njenom evropskom putu. Gospođa Rajs je izrazila veoma visoko mišljenje o našim ekonomskim i političkim reformama i o uticaju na očuvanje političke stabilnosti u Srbiji i celom regionu", naveo je premijer za RTS.

Vučić je naveo da su uz podršku SAD mnoge stvari lakše i da je ona veoma važna za ekonomski napredak Srbije i njenu političku budućnost.

"Mislim da smo do sada mnogo toga dobrog uradili u Vašingtonu", naveo je premijer Srbije.

Naveo je i da je sinoć imao sastanak sa Hojt Jiem koji je direktno zadužen za Balkan i da će imati sastanke sa zvaničnicima Stejt departmenta, Viktorijom Nuland, pomoćnicom državnog sekretara SAD zaduženom za odnose sa Evropom i Evroazijom, kao i sa Tonijem Blinkenom, zamenikom državnog sekretara.

"Sinoć smo razgovarali i sa Amosom Hohštajnom, njihovim glavnim čovekom za energetiku za Evropu. Tek nam predstoje razgovori sa najvažnijim senatorima i kongresmenima", rekao je premijer i ponovio da je dosadašnjim razgovorima zadovoljan.

Vučić je rekao da misli da će signal iz Vašingtona Evropskoj uniji biti signal podrške Srbiji za otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja.

"Mislim da je Suzan Rajs nedvosmisleno potvrdila podršku Srbiji u otvaranju prvih poglavlja", naveo je Vučić i podsetio da se i evropski komesar Johanes Han nalazi u Vašingtonu.

"Prosto, kad imate američku podršku za to, onda je evropski put neuporedivo lakši", naglasio je Vučić.

Premijer Srbije će se sastati i sa kongresmenom Eliotom Engelom, koji je poznat i kao albanski lobista. Vučić ističe važnost razgovora sa onima koji misle drugačije i ukazuje da nikakve rezultate ne bismo postigli kada ne bismo razgovarali sa onima koji drugačije misle.

"Mislim da je i gospodin Engel zadovoljan što ćemo imati priliku da razgovaramo. On je bio jedan od koautora rezolucije za slučaj Bitići", ukazao je premijer i napomenuo da je razgovor lekovit i da smatra da će i Engel, nakon razgovora, imati drugačiju sliku o Srbiji.

"Dobrim rečima i idejama možemo da menjamo i njegovo mišljenje, iako je sasvim sigurno da se o nekim stvarima nećemo složiti", naveo je Vučić istakavši da je reč o najtežem putu koji donosi rezultate.

Ukazao je i da Sjedinjene Države veoma poštuju ekonomske mere u Srbiji i nivo fiskalnog deficita koji je postignut u prvoj polovini godine.

"To je nešto što nam na Zapadu donosi ogroman kredibilitet i mnogo veću podršku nego što smo ikada imali", kaže Vučić.

Bilo je planirano da se premijer Srbije sastane sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom, koji nije u Beloj kući zbog smrti njegovog sina Boa Bajdena.

"Videćemo da li ćemo možda imati priliku da odemo do Delavera i izrazimo saučešće zbog smrti i tragedije Boa Bajdena, velikog američkog čoveka", rekao je Vučić.

"Srbija i SAD za mir i stabilnost regiona"

Vučić je novinarima posle sastanka sa Suzan Rajs rekao da joj je preneo da je očuvanje mira i pune stabilnost u regionu prioriterni zadatak Srbije i naglasio da je to "ono što SAD i te kako podražavaju".

Istakao je da se razgovaralo i o odnosima koje Srbija ima u regionu, sa Albanijom, BiH, Hrvatskom, Republikom Srpskom i naveo da je govorio i o posetama Sarajevu i Tirani i njihovim rezultatima.

"Istakao sam čvrstu opredeljenost Srbije da utiče na očuvanje mira i stabilnosti u regionu potpuno uveren da je to jedini put napred za sve zemlje Zapadnog Balkana", rekao je premijer Srbije.

Kako je rekao, u narednih godinu dana biće velikih izazova za sve zemlje Zapadnog Balkana i zbog teške ekonomske situacije i brojnih političkih problema sa kojima će svi u regionu da se suočavaju.

Biće, kao je rekao, mnogo važnih datuma iz savremene istorije koji se obeležavaju "bilo da tugujemo, bilo da se neki raduju" i kao primer je naveo akciju "Oluja" što Srbi, kako kaže, ne mogu da prihvate kao radostan događaj.

"Ali u svemu tome moramo da sačuvamo mir i punu stabilnost i to je prioritetni zadatak Srbije i to je ono što SAD i te kako podržavaju" ocenio je Vučić.

Precizirao je da je izneo "nedvosmilen stav Srbije" a to je poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH i očuvanje Republike Srpske kao entiteta u okviru BiH.

"Mislim da je to jedini put kojim možemo da sačuvamo punu stabilnost i u Srpskoj i u BiH. I to je dobro za sve na Zapadnom Balkanu i takvu politiku će Srbija nastaviti da vodi", naglasio je premijer Srbije.

Na pitanje da li se razgovaralo i o Makedoniji Vučić je rekao da je i to bila tema, i da je istakao da je veoma zadovoljan i ponosan "na činjenicu da Srbija ni na koji način nije uticala na stvaranje ili produbljivanje krize u Makedoniji".

Premijer Srbije je dodao da Srbija Makedoniju smatra prijateljskim susedom i da će uvek imati takav odnos te da ni na koji način ne želi da se meša u unutrašnje stvari Makedonije. 

"Mislim da je to jedan fer, korektan i veoma pošten pristup", zaključio je Vučić.

Diversifikovati izvore snabdevanja gasom

Vučić je rekao da je sa Suzan Rajs razgovarao i o neophodnosti da Srbija diverzifikuje izvore snabdevanja gasom.

"Ja sam ponovio ono što uvek kažem a to je da je Srbiji potrebno da diverzifikuje snabdevanje gasom iz različitih izvora. Govorio sam o poseti Azerbejdžanu, odnosima sa Rusijom i mogućnosti da u budućnosti dopremamo gas sa Krka," rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, o tome je bilo dosta reči i sa američkim ekspertima za gas.

"Moj posao kao premijera Srbije je da obezbedim dovoljno gasa 2019. i 2020. godine, a to radim i ovde," rekao je premijer.

"Nadam se da ćemo imati dosta podrške od SAD ne samo u vezi našeg puta u EU već i u pogledu gasne diverzifikacije za Srbiju i Balkan," zaključio je Vučić.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи