Читај ми!

Premijer sa predstavnicima NVO o unapređenju saradnje

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predstavnicima Kuće ljudskih prava, mreže nevladinih organizacija, sa kojima je razgovarao o unapređenju saradnje između Vlade Republike Srbije i civilnog sektora.

Aleksandar Vučić je istakao važnost bolje saradnje i većeg uključenja nevladinih organizacija u rad državnih organa, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju sa medijima, prenosi Tanjug.

Direktorka udruženja Građanske inicijative Maja Stojanović zahvalila je predsedniku Vlade na pozivu i istakla da će susreti sa predstavnicima civilnog društva doprineti da se otkloni nerazumevanje uloge nevladinih organizacija.

"Predstavnici civilnog društva bave se istim problemima kao i Vlada Srbije i mi smo tu da državi pomognemo da radi bolje. Mi možemo da budemo konstruktivan partner Vladi Srbije u sprovođenju reformi", naglasila je Stojanovićeva.

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava Milan Antonijević ukazao je na važnost saradnje Vlade Srbije i civilnog sektora na jačanju institucija i u procesu bržeg donošenja sistemskih zakona iz oblasti pravosuđa.

Vučić je predložio učešće predstavnika civilnog društva u procesu pregovora sa EU.

Premijer je saslušao predloge predstavnika Kuće ljudskih prava u vezi sa saradnjom sa Kancelarijom zaštitnika građana i izneo svoj stav po tom pitanju.

Predstavnici nevladinih organizacija izrazili su nadu, posle sastanka sa Vučićem, da današnji razgovor, održan, inače na inicijativu premijera, neće biti i poslednji.

"Civini sektor može da bude dobar partner državi u svim reformama", ocenila je u izjavi Tanjugu direktorka Udruženja "Građanske inicijative" Maja Stojanović i prenela da je premijer najavio sastanke i sa ostalim sektorskim organizacijama iz civilnog društva.

Ona je rekla da je saradnja države i civilnog sektora bolja u odnosu na period pre pet godina i da veruje da je to i zbog vladine Kancelarije za saradnju sa civilnim sektorom.

Međutim, dodaje, problem je što Kancelarija još nema direktora, a ističe da je Vučić obećao da će to biti rešeno do kraja godine.

"Nama je potrebno da svako ministarstvo postane malo svesnije činjenice da mi možemo da budemo dobri partneri u svimreformama", poručila je Stojanović.

Direktor Komiteta za ljudska prava (YUCOM) Milan Antonijević, takođe smatra da bi nevladine organizacije trebalo više uključiti u razne procese.

Kako je rekao, civilno društvo učestvuje u procesu evropskih integracija preko Nacionalnog konventa o EU i drugih mehanizama, ali saradnja sa vladom u tom smislu može da bude mnogo intenzivnija.

"Saradnja postoji, ali može biti mnogo intenzivinija, da se vise sluša glas civilnog društva, jer je to glas građana koje su obraćaju nama i konkretno iznose svoje probleme i zahteve", rekao je Antonijević i dodao da je potrebno pojasniti građanima šta znače evropske integracije, zašto se država uključila u taj proces i zašto se pojedine reforme sprovode.

Kuća ljudskih prava i YUCOM koordiniraju Poglavlje 23 u pregovorima sa EU, a sličan model postoji i u drugim poglavljima, rekao je Antonijević i dodao da na taj način koriguje ono što država radi na putu ka EU.

On je rekao da se nisu složili sa premijerom kad je reč o motivima napada na ombudsmana, ali da je on rekao da je razumeo njihovu poruku. Antonijević je preneo i da je dogovoreno da se sprovode zaključci vlade koji se odnose na prošlogodišnje preporuke ombudsmana, a koji do sad nisu realizovani.

Antonijević je dodao da su u razgovorima sa premijerom otvorena brojna pitanja u vezi sa pravosuđem i ustavnim reformama, te da su predstavnici civilnog društva ukazali da bi ti procesi trebalo da budu što transparentniji.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво