Читај ми!

Svečana sednica Vlade u Rudarskom basenu "Kolubara"

Povodom prve godišnjice rada, Vlada Srbije je održala svečanu sednicu u Rudarskom basenu "Kolubara". Premijer Aleksandar Vučić poručio je da su odgovornost i rad ključne reči Vlade Srbije. Najavljuje političke reforme i smanjenje broja poslanika u Skupštini Srbije.

Vlada Srbije jednoglasno je usvojila izveštaj o svom jednogodišnjem radu, a njen predsednik Aleksandar Vučić poručio je da će njegov kabinet nastaviti da radi i donosi teške i hrabre odluke, prenosi Tanjug.

Vučić je, na svečanoj sednici održanoj na površinskom kopu "Tamnava – Zapadno polje" u Rudarskom basenu "Kolubara", najavio političke reforme u okviru kojih će biti smanjen broj poslanika u Skupštini Srbije sa sadašnjih 250 na 125 do 150.

Parlament i Vlada, rekao je premijer, moraju da postanu mesto gde se neće štititi privilegovani, već gde će poslanici i ministri da štite svoj narod.

"Verujem da ćemo u narednih godinu dana mandata imati snage da makar izađemo pred građane sa nacrtom novih rešenja i kada je reč o smanjivanju broja poslanika", rekao je premijer.

Naveo je primer Češke koja ima više od 10 miliona stanovnika, a ima 50 poslanika manje nego Srbija, ili Belgije koja takođe ima više od 10 miliona stanovnika i 150 poslanika.

"Nije to pitanje troška države nego odnosa. Isto je pitanje odnosa bila i prodaja automobila, koja mora da se nastavi da nam troškovi budu niži", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, političke reforme će obuhvatiti i pitanje izbornih zakona, kako bi se očuvao demorkatski sistem.

Vučić je na današnjoj sednici poručio i ministrima u Vladi Srbije da moraju da nastave sa borbom za građane i zemlju.

"Gospodo ministri, imate tu odgovornost, privilegiju i čast da nešto uradite za svoju zemlju. Moramo da radimo još teže i više. Ako bismo radili isto, ne kažem da bi to bilo malo, ali ne bi bilo dovoljno", poručio je premijer.

Vučić je naglasio da, ako sledeće godine budemo imali deficit ispod 3,5 odsto BDP-a, reforme su uspele. Ako u 2016. bude ostvaren i rast od dva ili 2,5 odsto, Srbija će biti jedna od uspešnijih evropskih zemalja, rekao je Vučić.

"Mi smo na dobrom putu da postanemo uspešna zemlja. Za takvu Srbiju smo se borili, a za bogatiju ćemo se tek boriti", zaključio je Vučić.

Predsednik Vlade zahvalio je građanima Srbije na ukazanom poverenju, istakavši da je Vlada donosila teške odluke koje su neretko bile smele i hrabre u političkom smislu.

"Grešili smo, u to nema sumnje, ali onaj ko radi, taj i greši. Međutim, važno je da nastavi da radi, da ustane, da se podigne i to će biti naš princip i u budućnosti", poručio je Vučić.

Prema njegovim rečima, uvek će biti bezbroj zamerki onih koji češće vide problem, ali je ukazao na činjenicu koliko je toga obnovljeno od štete nastale u prošlogodišnjim majskim poplavama, koliko je došlo investitora, koliko je fabrika obnovljeno i otvoreno.

Konstatovao je da je Vlada za ovih godinu dana uspela da sačuva obraz Srbije, podsećajući na obeležavanje ključnih istorijskih događaja poput Cerske bitke i NATO agresije na SRJ i naglasio da će nastaviti da radi na unapređivanju srpske ekonomije kako bi ona konačno bila vođena domaćinski.

Odgovornost i rad ključne reči Vlade 

Na svečanoj sednici pod vedrim nebom, premijer je rekao da su odgovornost i rad ključne reči i da oni koji žele da ostanu u vladi moraju da bez prestanka budu u akciji.

Prema njegovim rečima, na tom su poslu, i u Vladi, kako bi ostvarili ciljeve i snove. A to se, kako je istakao premijer, neće uraditi bez rada i akcije. Dodao je da niko nema pravo na žalopojke.

"Ako stanemo, Srbija više neće da krene. Ne želim više da čujem 'ne mogu' i 'ne znam'. Nema izgovora i nisu potrebni i niko nema pravo na izgovore", rekao je premijer.

Govoreći na početku sednice, premijer je podsetio da je ova vlada pre godinu dana zatekla zemlju u "vodi do guše".

Objasnio je da je odluka da sednica bude održana u kolubarskom basenu doneta, jer je to, kako kaže, jedino mesto gde smo se borili sa poplavom, stanjem koje je zatekla Vlada kada je počela da radi.

"Zemlja je bila u vodi do guše. To je stanje u kojoj smo je zatekli kada smo preuzeli Vladu", dodao je Vučić ističući da je Vlada teško i naporno radila.

"Kolubara" je, kaže premijer, simbol onoga kroz šta smo prošli u proteklih 12 meseci.

Teška borba za oporavak privrede 

Vučić je istakao da Vlada vodi tešku borbu za oporavak srpske ekonomije, ali i da se nisu svi članovi uvek najodgovornije ponašali.

Dodao je da srpska ekonomija nije krenula da propada preko noći, da se uvek mislilo da rešenje dolazi sa neba, da će ga doneti neko drugi i da je dužnost nekog drugog da nam ga donese.

Mnogi, kako je rekao, još nisu osetili i nisu videli jasne efekte mera fiskalne konsolidacije i uspeha u budžetskim uštedama i povećanju prihoda, ali Vladu Srbije te poteškoće neće odvratiti od nastavka reformi.

"Sasvim sigurno ćemo obezbediti bolju i drugačiju budućost za sve", poručio je premijer u Lazarevcu u Rudarskom basenu "Kolubara".

Vučić je rekao da je danas u tom basenu kako bi zajedno sa ministrima govorili iskreno i direktno, pre svega sa onima koji su izabrali vladu i čiji život zavisi od njenog rada.

Napomenuo je da je Vlada Srbije u prethodnih godinu obećala teške i bolne reforme, da se suočila po preuzimanju vlasti sa najstrašnijim i najtežim poplavama koje su odnele mnogo ljudskih života, unesrećile brojne porodice, ali i gotovo uništile energetski i elektroenergetski sistem, a da je posle toga krenula u obnovu srušene, razorene i uništene srpske ekonomije.

"Političari nikada nisu uspevali da vide dalje od sledećih izbora, odbijali su da iskreno razgovaraju... Zato je došlo vreme da neko preuzme odgovornost i da uradi onako kako je moralo u svakoj odgovornoj zemlji u svetu. Današnje okolnosti nisu naših ruku delo, ali moramo da prihvatimo odgovornost da ih ispravimo", naglasio je Vučić.

Premijer je naveo i da je Vlada Srbije u prethodnih godinu dana održala 116 sednica, da do sada nije imala nijednu telefonsku sednicu, za razliku od vlade Mirka Cvetkovića, koja je za četiri godine imala 487 telefonskih sednica.

"Mi nismo imali nijednu, pokušali smo da pokažemo više discipline, marljivosti i nešto više odgovornosti", naglasio je premijer.

Novčanik Srbije zdraviji nego u 2014. godini

Vučić je naveo i da je "novčanik Srbije danas zdraviji" nego pre godinu dana, a deficit budžeta će i na kraju četvrtog meseca 2015. biti upola manji od prethodno planiranog, oko 30 milijardi dinara.

Deficit na kraju aprila, kako je rekao, iznosiće 30 ili 31 milijardu dinara.

Prethodna očekivanja i dogovor sa Međunarodnim monetarnim fondom, kako je istakao, predviđali su da minus na kraju četvrtog meseca iznosi 72 milijarde dinara.

"To je više nego upola manje nego što je MMF-u prihvatljivo", istakao je premijer i podsetio da je i na kraju prvog tromesečja umesto 55 milijardi dinara, koliko je planirano, deficit iznosio oko 21 milijardu.

Vučić je rekao da je i u aprilu naplata bruto domaćeg PDV-a veća nego u istom mesecu 2014. godine.

Ukazao je i da je još mnogo toga ostalo da se u zemlji popravi kako bi se došlo na početnu poziciju od pre godinu dana, i naglasio da je i u poslednjem izveštaju Evropske komisije naveden pozitivan pomak kada je reč o Srbiji.

Smanjivanje deficita bio je najteži deo posla, naglasio je premijer i zahvalio građanima Srbije na istrajnosti i osećanju odgovornosti. Rekao je da je i Vlada pokazala stepen ozbiljnosti, posvećenosti i odgovornost, "sve na šta nismo ranije navikli".

"Novčanik Srbije danas je zdraviji nego pre godinu dana. Niko više ne govori o bankrotu zemlje. Sada nema šale, a Srbija razmišlja o rastu, kada će i koliko brzo pokrenuti proizvodnju", poručio je premijer.

Prema njegovim rečima, investicije su zadovoljavajuće, ali moraju da budu još bolje jer je jedini način da se povrati snaga zemlje da imamo dugoročne investicije koje će dovesti do novih radnih mesta.

Potencijal da Srbija bude najuspešnija u Evropi

Ukoliko naredne godine budemo imali fiskalni deficit manji od 3,5 odsto i rast veći od 2-2,5 odsto, Srbija će biti jedna od najuspešnijih evropskih zemalja, poručio je Vučić.

"Ako sledeće godine budemo imali fiskalni deficit ispod 3,5 odsto, naše reforme su uspele. Ako na kraju 2016. godine budemo imali rast preko 2-2,5 odsto, onda će Srbija biti jedna od najuspešnijih evropskih zemalja i moći ćete da kažete da smo na dobrom putu i da Srbija postaje dobra, zdrava i uspešna zemlja", istakao je Vučić.

Vlada Srbije će, naveo je premijer, nastaviti da radi i sprovodi teške mere, da ubrzava reforme, da završi proces privatizacije, reši problem javnih preduzeća i u javnoj upravi...

"Ali, bićemo svedoci ekonomskog rasta i napretka, a ako se i sledeće godine nastave ovi brojevi koje imamo u prva četiri meseca, i penzioneri i radnici i svi ostali će moći mnogo bolje i mnogo više i da rade i bolje žive", poručio je Vučić.

Vučić je podsetio na nedavnu posetu Italiji i razgovor sa italijanskim premijerom Meteom Rencijem o tome što su donošenje zakona o radu, koji je gotovo prepisan od nas, pratile demonstracije više od milion ljudi.

"Pitao sam ga: 'Kako podnosite to da vam sedam odsto padne rejting?', a on je odgovorio: 'Slušajte, jednom u životu budete predsednik vlade, a ceo život sanjate da popravite nešto u svojoj zemlji. Zar je nekih sedam odsto ili pet ili 10 vredno od onoga što je rezultat ovog zakona'", naveo je premijer.

Vučić je dodao da nastavak rada ove vlade neće zavisiti od podrške građana, ali da opstanak hoće.

Pokrenute investicije od više milijardi evra

Jedini način da se u potpunosti povrati ekonomska snaga Srbije su dugoročne investicije, koje će dovesti do novih radnih mesta i novih delatnosti, kaže Vučić i dodaje da je u proteklih godinu dana aktuelna vlada pokrenula investicije u infrastrukturne projekte u vrednosti od preko četiri milijarde evra.

Vlada Srbije je pokrenula niz značajnih infrastrukturnih projekata, od izgradnje "Beograda na vodi" do pruge Beograd–Budimpešta, čija gradnja treba da počne do kraja godine, obnovljeno je više od 100 kilometara puteva i planirana u ovoj godini obnova i izgradnja ukupno još 200 kilometara saobraćajnica, rekao je Vučić na svečanoj sednici.

Napravljen je značajni preokret u radu kompanije "Er Srbija", koja je bila prezadužena i sa sistemskim gubitkom od 35 miliona evra, a jedan od značajnih zadataka je unapređenje poslovanja i oporavak metalosirćetnog kombinata u Sremskoj Mitrovici, "Petrohemije" i "Azotare" u Pančevu, rekao je Vučić.

Vlada planira velike investicije i dvostruko veći kapacitet Aerodroma "Beograd", koji će biti proširen za 10 miliona putnika godišnje, najavio je premijer.

Kada je reč o poslovnoj klimi, Vučić je podsetio da je ova vlada donela krovni zakon koji reguliše tržište rada, a to je Zakon o radu, i on je bio jedan od neophodnih preduslova za veći dolazak stranih investitora i predočio da je Vlada uspela da prošle godine privuče oko 1,3 milijarde evra uprkos velikoj šteti od poplava.

"Prošle godine Srbija je pala za 15 mesta na listi Duing biznis Svetske banke, a ove godine očekujemo rast za 40 mesta", najavio je Vučić i predočio da je poraslo interesovanje globalnih kompanija da izmeste svoje regionalne centre u Srbiju, poput "Majkrosofta", "Koka-Kole", "Boša", "Simensa", "Svarovskog".

Vlada je uspela da pronađe najbolje menadžere u svetu i pokrene oporavak "Železare Smederevo", "Mitrosa" u Sremskoj Mitrovici, koji je bio skoro uništen, rekao je premijer Srbije.

Jutros je potpisan prvi sporazum sa nemačkim proizvođačem mesa i mesnih prerađevina "Tenisom", što znači još 1.000 novih radnih mesta i znatno unapređenje srpske poljoprivrede i stočarstva, koji su bili na nivou iz 1910. godine, podsetio je premijer Vučić.

"Obezbeđeni jeftiniji lekovi, nije bilo nestašica"

Vlada je u prethodnih godinu dana rada uspela da obezbedi jeftinije lekove u dovoljnim količinama, ukazao je Vučić i najavio unapređenje zdravstva u narednom periodu.

"Zdravstvo je bilo na poslednjem mestu u Evropi, započeli smo značajne promene u zdravstvu u svakom aspektu. Ovo što smo radili tek je početak u obnovi velikih i važnih objekata, centara i najvećih domova zdravlja. Tek smo krenuli i nastavićemo", rekao je Vučić.

Naveo je i da je Vlada, uprkos pričama da će biti nestašice lekova i da ih uopšte neće biti, uspela da obezbedi, pre svega, za najstarije i najugroženije, jeftinije lekove, da ih ima u svakoj apoteci i da budu dostupni svakom potrošaču.

Kada je reč o obrazovanju, Vučić je istakao da je ono sastavni deo napretka svake zemlje i najavio da će borba za bolju prosvetu i obrazovanje biti nešto najvažnije za Srbiju što će Vlada morati da preduzme u periodu od 2015. do 2017. godine.

"U prethodnih godinu dana napori su bili usmereni ka modernizaciji naših ustanova. Ministar (Srđan) Verbić borio se sa opravdanim zahtevima naših prosvetara i nisam siguran da smo imali dovoljno vremena za ozbiljnije reforme, za uvođenje dualnog obrazovanja u što više gradova i mesta u Srbiji i drugo", naveo je premijer.

Govoreći o borbi protiv kriminala, premijer je naveo i da je Vlada u prethodnih godinu dana smanjila ukupnu stopu kriminala za 9,7 odsto i da svi ljudi u Srbiji mogu da se osećaju sigurnije i bezbednije.

Istakao je da je policija povećala napore, ali da događaji sa subotnje fudbalske utakmice u Beogradu pokazuju da ima još mnogo toga što treba da uradimo.

"Mislim da brojevi nisu uvek najbolji da biste videli nečiji trud i rad. Videli ste hrabre muškarce i žene u uniformama u najboljem izdanju kada smo spasavali otetu decu i kada smo izveli pred lice pravde Tijaninog ubicu", rekao je Vučić.

Poručio je da treba još više da radimo na tom planu i još žešće da se borimo protiv narko-dilera.

"Kao i protiv onih koje smo hapsili u prethodnoj godini, ali se plašim da pravosuđe i tužilaštvo možda nisu imali dovoljno dokaza ili ne znam šta je bilo u pitanju, ali efektivnost i efikasnost nismo dovoljno pokazali", rekao je Vučić.

Jasna pozicija Srbije na međunarodnom planu

Vlada Srbije, prema premijerovim rečima, pokazala je na međunarodnom planu, i rečima i delima, da je u stanju da obezbedi poštovanje za Srbiju, a da je zauzela jasnu poziciju na evropskom putu uz poštovanje i očuvanja tradicionalno dobrih odnosa i sa Ruskom Federacijom.

"Na međunarodnom planu i rečima i delima pokazujemo da smo u stanju da obezbedimo poštovanje za Srbiju", rekao je Vučić i ukazao da u tim međunarodnim odnosima nema ljubavi.

"Ni mi ne moramo nikoga da volimo, ali volimo svoju zemlju više od svega", poručio je Vučić.

Premijer je takođe podvukao da Srbija nikada nije bila uvaženija i poštovanija i na Zapadu i u Evropi, na Istoku i u Kini, u arapskim zemljama, Izraelu...

Dodao je da je uz ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića imao više međunarodnih poseta nego ijedna protekla vlada u poslednjih 60 godina.

"Srbija je zauzela svoju jasnu poziciju, iako su mnogi govorili da je njena pozicija neodrživa, a to je pozicija na evropskom putu, uz poštovanje, održanje i očuvanje tradicionalno prijateljskih veza sa Ruskom Federacijom i u trenucima kada Rusija na mali broj saveznika u svetu može da računa", istakao je premijer.

"Teški dani i teške odluke"

Premijer Aleksandar Vučić je, nakon svečane sednice Vlade Srbije, ocenio da je u proteklih godinu dana za njega lično bilo "dosta teških dana i mnogo teških odluka".

Upitan koji mu je dan na poziciji premijera protekle godine bio najbolji a koji najgori, premijer je pomenuo "prvo jutro u Obrenovcu", koje je, kako je rekao, bilo užasno, kao i "noć odluke" o fiskalnoj konsolidaciji, posebno što su svi bili protiv toga.

Svi su, kaže, tvrdili da postoje druga rešenja iako ih, smatra on, nema. Za takvu odluku se, dodao je, spremao duže od godinu dana.

"Bio je užasno težak dan kada smo imali paradu homoseksualaca u Beogradu, lično zbog toga što se događalo sa mojim bratom. Bilo je mnogo drugih teških odluka – u Briselu koje smo donosili povodom pravosuđa. Ali tu smo da donosimo teške odluke, a ne da jedemo kolače ili da nam bude lepo. Naše je to da istrpimo, da radimo i obavimo najvažniji posao za Srbiju", rekao je premijer novinarima u Rudarskom basenu "Kolubara".

Premijer tvrdi da je svestan da se najveći broj građana Srbije raduje napretku zemlje i ume da vidi, oseti i poštuje rad, uprkos onih koji će u svemu da pronađu zamerku.

Vučić je rekao i da se nije previše nadao dobrom odnosu medija i javnosti.

S tim u vezi je spomenuo kneza Mihajla, ukazujući da je nekima smetalo što je izgradio Narodno pozorište, što je doprineo evropeizaciji Srbije, oslobađao i štitio gradove od Turaka...

"Prvo smo ga ubili, a posle smo ga proglasili za 'konja', pa sam na lecima za nedavni miting video da piše 'nalazimo se kod konja u 5'. Da li će Hrvati nekada reći da se nalaze na placu kod konja ili kod bana Jelačića, Albanci na trgu kod konja ili Skenderbega, Rusi na Trgu kod konja ili spomeniku Petru Prvom. Njima Petar Prvi nije konj, samo ga deo nas umesto Mihajlo naziva konj", zaključio je Vučić.

Inače, premijer kaže da uživa što može da učestvuje u menjanju Srbije.

"Uživam u tome da radim i da mogu da učestvujem sa kolegama i prijateljima iz vlade u menjanju Srbije i stvaranju budućnosti za pokolljenja pred nama. Mnogo je takvih dana i svaki radni dan za mene predstavlja radost, što je duži ja sam zadovoljniji i radosniji", kaže Vučić.

Svečanoj sednici prisustvovali su članovi Vlade, kao i direktor Rudarskog basena "Kolubara" Milorad Grčić. Grčić je, obraćajući se ministrima, rekao da će "Kolubara" sledeće godine otvoriti novi kop Radljevo, koji će imati 350 miliona tona uglja zaliha.

Nakon sednice, premijer Vučić i ministri prisustvovali su puštanju u rad rotornog bagera "glodar 3" i proizvodnog sistema za otkrivanje jalovine, koji su bili potopljeni u prošlogodišnjim poplavama.

Premijer je preko motorole ozvaničio puštanje u rad tog proizvodnog sistema.

Na svečanoj sednici Vlade Srbije, povodom godinu dana rada Vlade, u Kolubari je najavljeno da će svi potopljeni proizvodni sistemi na kopu Tamnava – Zapadno polje u "Kolubari" do juna biti revitalizovani.

Kolubara je "žila kucavica" energetskog sistema Srbije, jer se iz lignita iz tog rudnika dobija 52 odsto struje u Srbiji.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво