Читај ми!

Šef diplomatije Letonije u poseti Srbiji

Ministar spoljnih poslova Letonije Edgars Rinkevičis razgovarao Beogradu s premijerom Aleksandrom Vučićem, predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i šefom diplomatije Ivicom Dačićem.

Šefovi diplomatije Srbije i Letonije, Ivica Dačić i Edgars Rinkevičs konstatovali su u Beogradu da su bilateralni odnosi dve zemlje izuzetni, ali da treba raditi na jačanju ekonomske saradnje, naročito robne razmene.

"Naša spoljnotrgovinska saradnja iznosila je u prošloj godini 11 miliona evra, što je veoma malo, imajući u vidu da su nam mogućnosti veoma velike", istakao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Rinkevičsom koji je dodao da ekonomsku razmenu treba dovesti na nivo političke.

Rinkevičs je naglasio da njegova zemlja, koja trenutno predsedava EU, podržava reforme Srbije i njene ekonomske napore i sve što čini na vom putu ka EU.

"Napredak u dijalogu Beograda i Prištine je od instrumentalnog značaja za put Srbije u EU, kao i za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine", ukazao je letonski ministar.

Dačić je istakao da je regionalna stabilnost od velikog značaja za Srbiju koja ulaže znatne napore da bude njen promoter.

On je takođe dodao da je "svima u EU jasno da je glavni spoljnopolitički cilj Srbije članstvo u EU".

"Srbija čini sve da ojača svoje administrativne i političke kapacitete. Neophodno je da se mi dobro pripremimo za trenutak kada bude doneta politička odluka o članstvu Srbije u Uniji", rekao je Dačić i podsetio da je i premijer Aleksandar Vučić kazao da je cilj da se Srbija do 2020. osposobi za članstvo u EU.

On je istakao da je Srbija spremna za otvaranje poglavlja i da se što pre okrene "tom proocesu (pregovora) koji će biti podstrek njenom reformskom procesu".

Rinkevičs je izrazio nadu da će uskoro biti otvorena prva poglavlja u procesu pregovora, ne želeći da iznosi nikakve rokove.

On je takođe pohvalio predsedavanje Srbije OEBS, naročito u kontekstu ukrajinske krize, podsetivši da je OEBS jedina međunarodna organizacija prisutna na terenu (u Ukrajini).

Premijer Aleksandar Vučić naglasio je  u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Letonije Edgarsom Rinkevičsom, čija zemlja trenutno predsedava Evropskoj uniji, da su evrointegracije strateški spoljnopolitički prioritet Srbije, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima, prenosi Tanjug.

"Srbija je mnogo uradila na evropskom putu i temeljno se priprema za članstvo", rekao je srpski premijer, navodeći da je proces skrininga završen sa velikim uspehom i da bi bilo za očekivati da Evropska unija, otvaranjem pregovaračkih poglavlja, ubrza pregovarački proces sa Srbijom.

Predsednik srpske Vlade upoznao je šefa letonske diplomatije sa društvenim i ekonomskim reformama koje se sprovode u Srbiji, kao i sa napretkom ostvarenim tokom dijaloga sa predstavnicima Prištine, sinoć u Briselu.

"Došlo je do približavanja stavova u nekim od pitanja, a radne grupe će nastaviti da pripremaju sledeću rundu dijaloga", dodao je Vučić.

Ministar Rinkevičs je rekao da Evropska unija visoko ceni reforme koje preduzima Vlada Srbije i da je Letonija, koja predsedava Uniji u prvoj polovini godine, spremna da pomogne da se, kroz zajednički napor, postigne cilj otvaranja prvih pregovaračkih poglavlja.
"Ako bi do toga došlo do kraja letonskog predsedavanja Evropskoj uniji, bio bi to i naš uspeh", rekao je ministar Rinkevičs. 

Brisel da pokaže da koraci Srbije nisu bili uzaludni 

Srbija je dokazala da je apsolutno posvećena putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji i bilo bi dobro kada bi Brisel sada pokazao da odlučni koraci Srbije nisu bili uzaludni, tako što će uskoro otvoriti prva poglavlja, ocenio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić tokom razgovora sa ministrom spoljnih poslova Letonije Edgarsom Rinkevičsom, prenosi Tanjug.

"To bi ohrabrilo naše ljude, pokazalo im da nas Evropska unija želi u svom sastavu i približilo im cilj koji želimo da dostignemo - normalnu, modernu državu i bolji život za sve naše građane“, rekao je predsednik Republike, saopštila je Služba za saradnju s medijima.

Ministar Rinkevičs se složio sa predsednikom Srbije da bi bilo dobro da Brisel, kao neku vrstu gesta dobre volje, uskoro otvori prva poglavlja.  Rinkevičs je rekao da se nada da će se to desiti vrlo brzo, jer je očigledan napredak koji je Srbija postigla u procesu reformi i izrazio žaljenje što to neće da se dogodi za vreme predsedavanja Letonije Evropskom unijom.

Nikolić je rekao da na putu evrointegracija Srbija ima uslove koje druge države nisu imale i da će zbog toga verovatno biti uspešnija od pojedinih članica Evropske unije, jer će se truditi da na najbolji način ispuni uslove iz 34 standardna poglavlja.

"Što se tiče pitanja Kosova i Metohije, Beograd je iskreno ušao u dijalog sa Prištinom jer smo izuzetno zainteresovani za smanjenje tenzija i za ostvarenje što boljih uslova života za sve građane koji žive na Kosovu i Metohiji, na šta nas, inače i Ustav obavezuje. Međutim, Srbija nikada neće priznati nezavisnost svoje južne pokrajine, pa nije dobro da bilo ko ohrabruje administraciju u Prištini da je to finalni cilj dijaloga koji se vodi", upozorio je predsednik Srbije.

Ministar spoljnih poslova Letonije pozdravio je dijalog Beograda i Prištine, i aktivnu ulogu Srbije da se na taj način prevaziđu problemi u vezi Kosova i Metohije.

Potpredsednik Narodne skupštine Vladimir Marinković rekao je u razgovaru s ministrom spoljnih poslova Letonije Edgarsom Rinkevičsom da u Skupštini postoji konsenzus o pristupanju Srbije Evropskoj uniji.

Srbija je spremna da u dostizanju evropskih standarda do kraja sprovede suštinske političke i ekonomske reforme, rekao je Marinković, saopštila je Skupština.
 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво