Читај ми!

Potencijal za bolju saradnju Srbije i Zambije

Ministri spoljnih poslova Srbije i Zambije, Ivica Dačić i Hari Kalaba, saglasili su se u Beogradu da su dobri odnosi između te dve zemlje ali da ih je moguće dodatno unaprediti.

Ivica Dačić i Hari Kalaba razgovarali su o unapređenju trgovinske razmene koja sada iznosi 27.000 dolara, prenosi Beta.

"Eto do čega je dovela politika nenegovanja prijateljstva", rekao je Dačić novinarima u Palati Srbije posle razgovora sa Kalabom i dodao da je u Ministarstvu spoljnih poslova pokrenuo inicijativu da Srbija obnovi prijateljske odnose sa mnogim zemljama Afrike, Latinske Amerike i Azije.

Dačić je istakao da je ovo prva poseta nekog zambijskog zvaničnika na ovako visokom nivou posle dugog niza godina, "neki kažu i 25 godina", i da je Kalaba došao na njegov poziv.

Prema Dačićevim rečima, Zambija i Jugoslavija u vreme Tita bile su veliki prijatelji koji su se međusobno podržavali, a prvi predsednik Zambije Kenet Kaunda došao je na Titovu sahranu "i plakao pred njegovim odrom".

"Mi se obično ulagujemo onima koji nas ne vole. Promenili smo tu praksu", rekao je Dačić.

Kalaba je rekao novinarima da je "donekle tužno što Srbija i Zambija nisu negovale odnose kroz ekonomsku razmenu, kako je sada skoro pa nepostojeća" i dodao da njegova zemlja želi saradnju naročito u oblasti ekonomije, kulture, vojske, poljoprivrede i sporta.

"Poslovna zajednica Beograda je dobrodošla u Zambiji", rekao je Kalaba i dodao da ne može da prihvati da ekonomska razmena bude na tako niskom nivou.

Kalaba je naglasio da njegova zemlja nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i da neće doneti nikakvu odluku dok dijalog Beograda i Prištine ne bude priveden kraju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи