Читај ми!

Jačanje saradnje Srbije i Azerbejdžana

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić započeo je zvaničnu posetu Azerbejdžanu susretom sa predsednikom Ilhamom Alijevom i tom prilikom je istaknuta odlučnost za jačanje odnosa dve zemlje.

Vučić i Alijev razgovarali su o saradnji dve zemlje u oblasti infrastrukture, vojne industrije, energetike i poljoprivrede.

Premijer Srbije je posle sastanka rekao da je sa Alijevom razmenio najiskrenije i najsrdačnije poruke prijateljstva, međusobne podrške teritorijalnom integritetu Srbije i Azerbejdžana i poručio da, ukoliko se ostvari "samo petina stvari o kojima je razgovarano" da će to udesetostručiti trgovinsku razmenu dve zemlje "koja trenutno nije na visokom nivou".

Kako je objasnio, bilo je reči o nastavku saradnje u oblasti infrastrukture i saobraćaja, ne samo o završetku Koridora 10, o obilaznici oko Beograda i drugim infrastrukturnim projektima.

"Razgovarali smo i o energetici, o (gasovodima) TANAP-u i TAP-u, o izgradnji gasnog kontektora sa Bugarskom, koliki deo u budućnosti možemo da dobijemo sa (izvorišta gasa) Šah Deniza dva ili nekih drugih nalazišta gasa koje Srbija može da dobije, da bismo izvršili diverzifikaciju izvora i kako bismo dobili povoljnije cene", rekao je Vučić.

Premijer Srbije je sa azerbejdžanskim predsednikom razgovarao i o učešću kompanija te zemlje u privatizaciji u Srbiji, poput privatizacije MSK "Kikinda" i pančevačke Azotare i "Petrohemije".

"Razgovarali smo i o njihovoj želji i nameri da učestvuju u privatizaciji poljoprivrednog agrokompleksa. Oni su se dogovorili da zajednički sa saudijskim i emiratskim fondovima učestvuju. Veoma su zainteresovani za ulaganja u Srbiji i očekuju da naša saradnja bude dramatično povećana u godinama koje dolaze", rekao je Vučić.

Naveo je da je sa Alijevim razgovarao i o većoj turističkoj ponudi Srbije i privlačenju većeg broja turista iz Azerbejdžana u Srbiju i najavio da će do kraja godine biti uspostavljena avionska linija Beograd–Baku.

"Verujemo da imamo velike i važne projekte pred nama koje sa Azerbejdžanom možemo da ostvarujemo u korist naroda", rekao je Vučić.

Naveo je da je sa Alijevim imao veoma konkretne razgovore i da se on pokazao kao iskren prijatelj Srbije.

"Kad se govori o potencijalnim investicijama u PKB, govorimo o stotinama miliona evra, o MSK, Azotari i Petrohemiji govorimo o hiljadama zaposlenih, o našim najvećim izvoznim potencijalima i kompanijama. Kad se govori o obilaznici i velikim infrastrukturnim projektima, govorimo o žilama kucavicama koje idu kroz Srbiju", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, govorilo se i o vojnoj industriji i prenosu Azerbejdžanu vojne tehnologije koju Srbija poseduje.

"Smatramo da možemo mnogo toga da uradimo, nešto da zaradimo, a da Azerbejdžan može da ima koristi od onoga što Srbija ima da ponudi", rekao je Vučić.

Navodeći da očekuje da Alijev poseti Beograd pre kraja godine sa velikim brojem privrednika, Vučić je rekao da je nesumnjivo da će trgovinska razmena dve zemlje biti višestruko uvećana.

Alijev je istakao da se nada da će poseta srpske delegacije biti uspešna i da će ojačati ekonomske veze dve zemlje.

"Naša podrška Srbiji je jasna, a naše kompanije žele da učestvuju sa više projekata u Srbiji, jer su zadovoljne uslovima i podrškom koju u vašoj zemlji dobijaju", istakao je Alijev i zaključio da postoji veliki interes azerbejdžanskih kompanija za učešće u procesu privatizacije srpskih preduzeća.

Predlozi za buduću saradnju dve zemlje 

Vučić se sastao i sa predsednikom Vlade Azerbejdžana Arturom Rasizadeom sa kojim je razgovarao o razvoju u oblasti infrastrukture, poljoprivrede i energetike. Tokom sastanka srpski premijer izneo je konkretne predloge za buduću saradnju.

Vučić je naglasio važnost učešća azerbejdžanskih kompanija u privatizaciji srpskih preduzeća, posebno petrohemijskog kompleksa i poljoprivrednih kombinata, kao i u izgradnji infrastrukturnih projekata.

Rasizade je istakao da Azerbejdžan sa Srbijom ima najbolje političke odnose, kao i dobru saradnju u humanitarnim oblastima, ali još nedovoljno razvijenu u ekonomiji.

"Postoje dobri primeri, ali mislim da je to samo dobra osnova za dalji razvoj. Velike nade polažemo u rad Međuvladine državne komisije", istakao je Rasizade.

Tokom sastanka upućen je poziv našem ministru energetike Aleksandru Antiću da Srbija postane član Savetodavnog veća Južnog gasnog koridora, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, koji se nalazi u sastavu državne delegacije u poseti Azerbejdžanu, obišao je pogone i razgovarao sa poslovodstvom kompanije "Azmeko".

Ta azerbejdžanska hemijska kompanija jedan je od vodećih proizvođača metanola sa oko 600.000 tona godišnje, koje "Britiš petrol" distribuira u Evropu i Kinu.

Antić je tokom posete upoznao domaćine sa mogućnostima i kapacitetima srpske hemijske industrije. Predstavnici "Azmeka" pokazali su veliko interesovanje za mogućnost investiranja u MSK "Kikinda" i "Petrohemiju" u Pančevu.

Tokom sastanka premijera Vučića i predsednika Alijeva dogovoreno je da predstavnici "Azmeka" posete Srbiju i nastave razgovore o modalitetima saradnje.

Vučić: Došli smo u Azerbejdžan sa idejama i planovima 

Vučić je tokom razgovora sa ministrom ekonomije i industrije i kopredsednikom Međuvladine komisije za trgovinsko-ekonomsku saradnju između Azerbejdžana i Srbije Šahinom Mustafajevim poručio da je u Azerbejdžan došao sa velikim planovima u Azerbejdžan.

"Rešili smo da modernizujemo zemlju, preduzeli smo teške ekonomske mere, doneli važne zakone, postigli sporazum sa MMF-om, sve u cilju ekonomskog osnaživanja zemlje", rekao je Vučić.

Naglasio je važnost učešća azerbejdžanskih kompanija u infrastrukturnim projektima, kao i u procesu privatizacije srpskih preduzeća, naročito poljoprivrednih kombinata.

"Vaša poseta Azerbejdžanu je važna, jer naše kompanije poštuju vašu odluku da im se lično obratite", rekao je Mustafajev i istakao da postoji veliki potencijal za razvoj ekonomskih odnosa između Srbije i Azerbejdžana.

"Potencijal je veliki, ali nije dovoljno iskorišćen. Mislimo da će poseta premijera Vučića i razgovori sa poslovnim ljudima doprineti daljem proširenju privredne saradnje dve zemlje. Prioritet je pre svega nastavak započetih infrastrukturnih projekata u putnoj industriji, ali ćemo razvijati i nove poslove", rekao je Mustafajev.

Naglasio je potrebu za organizovanjem češćih susreta sa predstavnicima azerbejdžanskih kompanija. "Te kompanije imaju političku podršku za angažovanje u Srbiji. Rad kompanije 'Azvirt' je dobro iskustvo i signal za privlačenje drugih firmi iz Azerbejdžana", rekao je Mustafajev.

Najavljuju i povećanje robne razmene. "Jednu petinu od svih stvari o kojima sam govorio da uspemo da sprovedemo u delo, čini mi se da bismo udesetostručili našu trgovinsku razmenu", kaže Vučić. 

Vučić je u Bakuu razgovarao i sa predsednikom Državne naftne kompanije (SOKAR) Rovnagom Abdulajevim o učešću te kompanije u snabdevanju Srbije gasom.

Premijer je ponovo istakao važnost mogućeg povezivanja sa Južnim gasnim koridorom kako bi Srbija mogla da diverzifikuje svoje izvore snabdevanja.

Abdulajev je rekao da je SOKAR jedina državna naftna kompanija u Azerbejdžanu, koji se tradicionalno time bavi već 160 godina.

On je naglasio da će SOKAR osnovati komisiju koja bi utvrdila potrebe Srbije za snabdevanje gasom, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.

U razgovoru sa azerbejdžanskim privrednicima, Vučić je rekao da se Srbija nalazi na evropskom putu i da je otvorila pregovore o pristupanju EU, ali da vodi nezavisnu i suverenu politiku i da je jedna od retkih zemalja u Evropi koja time može da se podiči i pohvali. Govorili su i o provatizaciji.

"To mogu da podelim u dva dela - jedno je petrohemijski kompleks, a drugo je, pre svega, MSK 'Kikinda', Azotara i petrohemija, ali razgovarali smo i o njihovoj nameri da učestvuju u privatizaciji poljoprivrednog kompleksa", rekao je premijer Srbije.

Srpski premijer položio je vence na grob nacionalnog lidera Gajdara Alijeva i na kompleksu "Večni plamen" u Aleji velikana.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи