Читај ми!

Dačić i Gašić: Nova faza u odnosima sa NATO

Srbija je stupanjem na snagu Individualnog partnerskog akcionog plana (IPAP) ušla u novu fazu odnosa sa NATO, rekli su ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar odbrane Bratislav Gašić nakon susreta sa generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom.

"Srbija nije promenila svoju političku poziciju. Naša neutralnost se ne dovodi u pitanje ovim planom", rekao je Dačić novinarima u sedištu NATO u Briselu, prenosi Tanjug.

Šef diplomatije je istakao da niko ne može da promeni ono što se desilo pre 16 godina kada je NATO bombardovao Srbiju, ali da to ne bi trebalo da bude prepreka za gradnju partnerskih odnosa u budućnosti.

"Naš zajednički interes je stabilnost u regionu, da budemo partneri i da obezbedimo mir u regionu", dodao je Dačić.

Stoltenberg je, kako je naveo Dačić, nedavno razgovarao sa premijerom Aleksandrom Vučićem, tako da treba očekivati dalji razvoj odnosa sa NATO.

Prema njegvoim rečima, i od Stoltenberga dobio garancije da nikakve kosovske oružane snage neće imati pristup na sever Kosova, podsećajući da je slične garancije svojevremeno dao i prethodni generalni sekretar NATO Anders Rasmusen.

Dačić je rekao da IPAP otvara mogućnost saradnje Srbije i NATO na mnogim poljima, uključujući i oblast nauke, javne diplomatije i učešća u međunarodnim mirovnim akcijama.

"To, naravno, nisu borbene akcije", naglasio je Dačić i objasnio da je reč o saradnji u oblasti spasavanja ljudi u slučajevima elementarnih nepogoda.

Dačić je istakao NATO važan za Srbiju i zbog Kfora i podrške Briselskom sprazumu i podsetio da se komandant Kfora nedavno sreo sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije.

"Vučić i ja smo i za vreme potpisivanja Briselskog sporazuma bili ovde i NATO je tada garantovao da neke oružane formacije Albanaca neće moći da dolaze na sever KiM bez dozvole NATO-a, odnosno KFOR-a. Zato je nama interes da razvijamo naše partnerske odnose", rekao je Dačić.

Bitno je, kako je istakao, da je situacija promenjena - "pre 16 godina smo bili sukobljene strane, a danas se nadam da možemo da budemo partneri, ukoliko imamo zajednički interes, a to je da sačuvamo mir i stabilnost u regionu".

Ministar Dačić je rekao da je tokom današnjeg razgovora sa Stoltenbergom bilo reči o širokoj lepezi pitanja, uključujući odnose sa Rusijom i ulozi Srbije kao predsedavajućeg OEBS-u.

Bratislav Gašić je rekao da je IPAP još jedna stepenica u saradnji Srbije i NATO.

"To je najviši stepen saradnje s NATO koji može da ostvari zemlja koja nije članica", podsetio je srpski ministar odbrane.

Gašić je objasnio da će IPAP pomoći u reformi oružanih snaga Srbije, ali i otvoriti nove mogućnosti za srpsku industriju sredstava posebne namene.

"Učešće u Partnerstvu za mir za Srbiju predstavlja optimalan okvir za ostvarenje bezbednosnih ciljeva i unapređenje odbrambenih kapaciteta, uz zadržavanje proklamovane politike vojne neutralnosti", naglasio je ministar Gašić.

Gašić je, takođe, istakao važnost razvoja odnosa sa NATO i Kfor u sklopu održanja bezbednosti na Kosovu.

Dačić i Gašić su u sedištu NATO-a učestvovali i na sastanku Severnoatlantskog saveta.

Tokom razgovora u sedištu NATO bilo je reči o daljem unapređenju saradnje Srbije i NATO-a kroz Partnerstvo za mir, aktuelnoj situaciji na KiM, saradnji u regionu kao i novim bezbednosnim izazovima, sapštilo je Ministarstvo spoljnih poslova dodajući da su Dačić i Gašić učestvovali i na sastanku Severno-atlantskog saveta.

Šef srpske dipolmatije obavestio je sagovornike u NATO-u da je Srbija definisala prioritne oblasti saradnje u narednom periodu - dalji razvoj političkog dijaloga, učešće u programu "Partnerstvo za mir", programu "Izgradnja integriteta", programu "Nauka za mir i bezbednost", upravljanje krizama i planiranje u civilnim vanrednim situacijama i javna diplomatija.

Ministar Dačić posebno je ukazao na značaj nesmanjenog prisustva snaga KFOR na KiM i naglasio da su uspeh dijaloga Beograda i Prištine kao i implementacija dogovorenog u direktnoj vezi sa očuvanjem stabilnosti i bezbednosti na KiM.

U tom smislu su veoma važne garancije NATO-a o prisustvu tzv Kosovskih bezbednosnih snaga na severu KiM, kaže se u saopštenju.

Govoreći o novim bezbednosnim izazovima, Dačić je naveo da Srbija u granicama svojih mogućnosti i shodno resursima kojima raspolaže podržava borbu protiv svih oblika terorizma i radikalizma, pa i Islamske države.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво