Читај ми!

Nova stranka: "Beograd na vodi" je otimačina

Nova stranka ocenila je da "Beograd na vodi" nije projekat modernizacije, već otimačina. Zamenik predsednika NS-a Vladimir Pavićević navodi da je ovaj projekat ekonomski neprihvatljiv.

Vladimir Pavićević kaže da se projekat "Beograd na vodi" provlači mimo Ustava i mimo ekonomskog interesa, prenosi Beta.

Prema njegovim rečima, predlog utvrđivanja javnog interesa za eksproprijaciju nepokretnosti, radi realizacije projekta "Beograd na vodi" je neustavan.

"Ekonomski je neprihvatljivo da svi troškovi za uređivanje građevinskog zemljišta na toj lokaciji idu na teret grada Beograda i Republike Srbije. Posebno je neprihvatljivo kada je ceo projekat nepoznat, pa su troškovi uređenja tog zemljišta nesagledivi i nepoznati", navodi Pavićević.

Ukazuje i na to da su stručna javnost, arhitekte, urbanisti i institucije, podigli glas protiv "Beograda na vodi", i optužuje predsednika Vlade Aleksandra Vučića da "uprkos tome, na silu, hoće da provuče ovu otimačinu".

"Ni Tito, u doba kada je ovde postojao jednopartijski sistem, nije sve radio sam, konsultovao je stručnjake oko projekata koje možemo da poredimo sa ovim", dodaje Pavićević.

Nova stranka podržala je protest dva sindikata prosvetnih radnika, koji peti mesec drže skraćene časove, tražeći poboljšanje materijalnog položaja.

Član odbora za nauku, kulturu i prosvetu Nove stranke Nemanja Stevanović ocenjuje da je stanje u prosveti katastrofalno i da je regularnost školske godine dovedena u pitanje. Zbog ovoga je pozvao resornog ministra Srđana Verbića da podnese ostavku ukoliko ne može da reši problem.

"Plate prosvetnih radnika već su smanjene merama vlade. Profesorima koji su u zakonskom štrajku plata je smanjena za još 13 odsto", kazao je Stevanović i naveo da je prema nekim procenama plata prosvetnih radnika u Srbiji najmanja u Evropi.

Nova stranka je kao problem u visokom obrazovanjuu istakla i sumnje u plagiranje diploma, čak i najviših zvaničnika - ministara i gradonačelnika.

NS podseća i na to da je Evropski parlament u rezoluciji o napretku Srbije to istakao kao veliki nedostatak.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара