Читај ми!

Evropski parlament, izbalansirana rezolucija o Srbiji

Poslanici Evropskog parlamenta izglasali su na plenarnoj sednici u Strazburu rezoluciju o Srbiji zasnovanu na predlogu koji je sačinio izvestilac Dejvid Makalister.

Poslanici su usvojili tri od ukupno sedam predloženih amandmana na dopunjenu verziju Makalisterovog izveštaja iz prošlog meseca, a oni se tiču nadležnosti Srbije za suđenje za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, položaja zaštitnika građana Saše Jankovića i napretka u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, prenosi Tanjug.

U finalni tekst je ušla ublažena verzija amandmana koji su predložili hrvatski poslanici uz podršku Evropske narodne stranke (EPP), koji su tražili da se Srbija spreči da procesuira optužene za ratne zločine koji su počinjeni na teritoriji Hrvatske.

U konačnoj verziji, usvojen je amandman kojim se Srbija poziva da "u duhu pomirenja i dobrosusedskih odnosa preispita sporni zakon", a za to je glasalo 347 poslanika, dok je 319 bilo protiv.

Izglasan je i predlog evropskih liberala da se osude napadi na ombudsmana Jankovića i da mu se pruže svi uslovi za rad i dostave dokumenta koja je po zakonu zahtevao.

Osim toga, usvojen je i amandman Zelenih da se Srbiji oda priznanje zbog dogovora o pravosuđu postignutog tokom februarske runde dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Glasanje je održano bez rasprave, s obzirom na to da je ona održana na sinoćnoj sednici EP.

U finalnom tekstu rezolucije Srbija se pohvaljuje zbog napretka u reformama, razvoju dobrosusedskih odnosa i dijaloga sa Prištinom, a od Evropskog saveta se traži da što pre otvori poglavlja u pregovaračkom procesu.

Rezolucija sadrži i kritike zbog narušavanja slobode izražavanja i položaja nezavisnih institucija, kao i zbog odbijanja Srbije da se pridruži evropskim sankcijama protiv Rusije. Traži se i sloboda medija.

Makalister: Napori Srbije za poštovanje 

Nakon usvajanja rezolucije, izvestilac EP za Srbiju Dejvid Makalister rekao je da opredeljenje Beograda za EU i reformski napori Vlade zaslužuju poštovanje i podršku Brisela i istakao značaj daljeg napretka po pitanju reformi.

Naglasio je da se Srbija nalazi na putu ka EU i da srpska vlada pokazuje opredeljenje za proces evropskih integracija.

"Vlada se uhvatila ukoštac sa sistemskim, kao i socijalnim i ekonomskim reformama. To zaslužuje naše poštovanje i podršku. Srpski parlament je nedavno usvojio važne zakone o uzbunjivačima, medijima, radu, privatizaciji i bankrotu. To je pozitivan razvoj", rekao je Makalister.

Izvestilac, međutim, naglašava da je, bez obzira na to, za uspešan proces integracija od ključnog značaja sveobuhvatna primena zakona.

"Vladavina prava, ekonomsko upravljanje, reforma javne administracije jesu od fundamentalnog značaja u demokratiji, kao i za proces pregovora", naglasio je Makalister.

Koliko će trajati proces pregovora prevashodno zavisi od sposobnosti Srbije da ostvari održivi napredak po pitanju reformi.

"Ali, taj napredak može biti ostvaren", zaključio je Makalister.

"Voz iz Beograda na putu ka Briselu" 

Makalister je novinarima rekao i da je "voz iz Beograda na putu ka Briselu", i naglasio da mu je bila velika čast što je mogao da predstavi izveštaj o napretku Srbije:

"Vlada i premijer Srbije Aleksandar Vučić obavili su dobar posao i pokazali privrženost evropskom putu", istakao je Mekalister.

Naveo je i da je prošla godina za Srbiju bila veoma važna, podsećajući da su otpočeli pregovori o članstvu u EU.

Mekalister je ukazao da je tehnički skrining proces na dobrom putu, i da će se završiti uskoro.

Takođe je pozdravio "veoma dobar rad srpskog pregovaračkog tima" u Briselu.

Objasnio je i da je poznato da Srbija ima snažne veze sa Rusijom, i da je EP izrazio žaljenje što se Srbija nije priključila merama protiv Moskve.

Takođe je ukazao da Srbija, tokom predsedavanja OEBS-u, može iskoristiti te veze u rešavanju krize u Ukrajini.

Kad je reč o vladavani prava, on je rekao da Vlada Srbije ima snažan zamajac u borbi protiv korupcije, ali je napomenuo da su potrebni napori kako bi se uspostavio pravni okvir za tu borbu.

Govoreći o procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, Mekalister je pozdravio nastavak dijaloga, ocenivši da je važno što je postignut sporazum o pravosuđu, ali da je bitna i implementacija dogovorenog.

"Beograd preduzima važne korake u normalizaciji odnosa sa Prištinom, to pozdravljamo i ohrabrujemo vlast u Srbiji da igra konstruktivnu ulogu u budućim konsultacijama", poručio je Makalister.

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han ocenio je da Evropski parlament nedvosmisleno podržava evropski put zemalja Zapadnog Balkana.

Han je, preko Tvitera, čestitao svim izvestiocima EP.

Han je sinoć pozvao poslanike da ne nameću Srbiji nove uslove u procesu pristupanja EU, osvrnuvši se na amandman Evropske narodne partije u kome se od Srbije traži da preispita zakon koji Specijalnom sudu u Beogradu daje nadležnost da procesuira ratne zločine izvršene na celoj teritoriji bivše Jugoslavije.

Usvojene i rezolucije o Crnoj Gori i Kosovu 

Evropski parlament usvojio je u Strazburu rezoluciju o crnogorskim integracijama, čiji je autor izvestilac evroparlamenta za Crnu Goru Čarls Tanok, javljaju crnogorski mediji.

Tokom rasprave Evropskog parlamenta o Crnoj Gori poručeno je da se proširenje Evropske unije ne dovodi u pitanje i da je ta država na putu ka članstvu postigla napredak.

Naglašeno je, prenosi podgorička Antena M, da je Crna Gora pokazala da se zalaže za reforme, ali da mora pojačati napore posebno u ključnim poglavljima 23 i 24, koja se tiču vladavine prava i osnovnih prava, kao i borbe protiv korupcije.

Evropski parlament usvojio je i rezoluciju o Kosovu u kojoj se od vlasti u Prištini traži da obezbede vladavinu zakona i nezavisnost pravosuđa, da suzbiju korupciju i kriminal i omoguće uspostavljanje suda za ratne zločine na Kosovu.

Letonska državna sekretarka za Evropu Kalinina Lukaševica je, u ime Saveta ministara Evropske unije, u izlaganju i prethodnoj raspravi u EP naglasila da su opipljivi rezultati u reformama i dijalogu sa Beogradom ono što vodi stupanju na snagu sporazuma o pridruživanju Kosova i EU.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи