Читај ми!

Primena preporuka EU put do otvaranja poglavlja

Spoljnopolitički komentator "Politike" Nenad Radičević kaže za RTS da otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja sa EU zavisi od toga koliko srpske vlasti budu primenile preporuke iz Brisela. Pokazalo se da nije tačna tvrdnja da Kosovo neće biti razlog sporih evrointegracija, ističe Radičević.

Nenad Radičević je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je izvesno da su amandmani evroposlanika koji imaju najveći staž ušli u završni tekst predloga rezolucije o Srbiji.

"Insistira se na slobodi medija, pravima radnika, insistira se na velikoj podršci nezavisnim institucijama i traži se veća javnost rada vlade i veća komunikacija sa javnošću povodom javnih projekata", kaže Radičević i ističe da evropski poslanici to žele da poboljšaju u Srbiji.

Ističe da je debada u samom EP i u odborima bila žustra, a da su amandmani susednih zemalja znatno ublaženi. Reč je, ne samo o amandmanima Hrvatske, već i onima iz Mađarske, Rumunije i Bugarske.

"Hrvatski su najviše bili u žiži, ali su znatno ublaženi. Od Srbije se traži da unese više napora u pronalasku nestalih osoba", kaže Radičević.

Dodaje da su hrvatski evroposlanici bili pod velikim pritiskom, budući da su njihovi zahtevi shvaćeni kao pokušaj miniranja.

"Mislim da su izbori u Hrvatskoj bili najveći razglog za ovakav nastup evroposlanika. U oktobru u Briselu smo mogli da primetimo da možemo očekivati uslovljavanje. Videli smo u kampanji za predsedničke izbore, čak je i Ivo Josipović ublažio pomirljivu diplomatsku retoriku i krenuo malo agresivniju retoriku prema Srbiju", kaže Radičević.

Ističe da će do kraja parlamentarnih izbora, i u svim narednim, hrvatski poslanici pokušavati da iskoriste to, ali da nisu oni sami u odlučivanju o evrointegracijama Srbije.

Govoreći o Kosovu, naglasio je da su uslovi pregovaranja teški i da su prošle godine, kada su otvoreni zvanični pregovori, svi očekivali da će u junu biti otvorena prva poglavlja.

"Sada već vidimo da će to ludom srećom moći da budu u junu ove godine, ali najverovatnije u septembru", rekao je Radičević.

Ističe da otvaranje poglavlja zavisi od toga koliko srpske vlasti budu primenile preporuke i ceo tekst rezolucije.

"Što se tiče Zajednice srpskih opština, tu nisu u pitanju samo srpske vlasti, već i prištinske", rekao je Radičević i dodao da je EU stalno ponavljala da Kosovo neće biti razlog kašnjenja evrointegracija, a da se pokazalo da to nije tačno.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара