TS: Besmisleno da je tender za Tamnavu obavezan zbog SB

Transparentnost Srbija saopštava da je javna nabavka za ispumpavanje vode sa potopljenog kopa "Tamnava - Zapadno polje" sprovedena po domaćem zakonodavstvu, a ne po pravilima Svetske banke.

TS navodi da je zaključeno da su besmislene tvrdnje da je tender bio obavezan jer je to zahtevala Svetska banka, prenosi Beta.

"Naime, prema dostupnim podacima Vlada Srbije je ugovor sa Svetskom bankom zaključila 10. oktobra 2014, nekoliko meseci nakon sprovođenja javne nabavke".

Kako se dodaje u saopštenju, Transparentnost Srbije je uputila dopis Odboru Skupštine Srbije za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava u vezi tom javnom nabavkom, u kojoj je bila građanski nadzornik.

Dodaje se da se osvrt ne odnosi samo na pitanja koja su bila predmet građanskog nadzora, već na razmatranja koja su prethodila raspisivanju javne nabavke i na pitanja u vezi sa sprovođenjem ugovora o javnoj nabavci, a o kojima je u javnosti bilo dosta sporenja i nedovoljno potpunih informacija.

TS je analizirao da li je učinjeno sve što se moglo da nabavka bude sprovedena ranije, kakvi su bili formalni zahtevi za ponuđače i kakvi su njihovi efekti na izbor najpovoljnije ponude i, kao jedno od najvažnijih pitanja – pitanje (ne)izvršenja ugovornih obaveza.

S obzirom na vrednost javne nabavke i troškove koji su nastali zbog uvoza struje i uglja, TS je u analizi ukazao na slabost u sistemu javnih nabavki – situaciju u kojoj naručilac trpi štetu koja je višestruko veća od vrednosti javne nabavke, a zakon formalno ne dozvoljava da se izbegne sprovođenje postupka javne nabavke.

TS je zaključila da je, zbog kontroverznih podataka o količinama ispumpane vode i mulja, neophodno objaviti precizne podatke o izvršenju ugovora, bar kada posao bude završen, i obavezno objaviti da li su naplaćene garancije s obzirom na to da su probijeni rokovi za izvršenje ugovorenog posla.

"Tamnava - Zapadno polje", najveći kop "Rudarskog basena Kolubara", koji ugljem snabdeva najveće termoelektrane u Srbiji, bio je potopljen u majskim poplavama 2014, a regularnost tendera za izbor kompanije za ispumpavanje vode iz kopa u pitanje je dovela Balkanska istraživačka regionalna mreža (BIRN).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво