Читај ми!

Otvoreno pismo BIRN-a Antiću i EPS-u

BIRN se obratio ministru energetike Aleksandru Antiću i direktoru EPS-a Aleksandru Obradoviću, napominjući da ni osam dana pošto je objavljen tekst BIRN-a o ispumpavanju vode iz kopa "Tamnava" niko od predstavnika Vlade i EPS-a "nije objasnio javnosti Srbije nalaze iz ovog istraživanja".

U Otvorenom pismu Balkanska istraživačka mreža (BIRN) pita zbog čega je za posao ispumpavanja angažovan konzorcijum koji čine novosadska firma "Energotehnika Južna Bačka" i rumunska firma "Neš", "kada te kompanije nemaju iskustva za obavljanje posla ispumpavanja velikih voda", prenosi Fonet.

Prema stavu BIRN-a, time se "dovodi u pitanje tenderska procedura, jer je jedan od uslova na tenderu iz jula 2014. godine bio da taj posao mora da radi kompanija koja ima iskustva u takvoj vrsti posla".

Zbog čega se sa ispumpavanjem kopa "Tamnava", koji je ključan za održavanje energetskog sektora Srbije, krenulo četiri meseca po okončanju poplava kada se zna, prema podacima EPS-a, da Srbija mesečno gubi 30 miliona evra jer na tom kopu nema proizvodnje, pita BIRN.

Među pitanjima BIRN-a je i kako je EPS "dozvolio da, protivno zakonu, konzorcijum koji je dobio posao ispumpavanja, naknadno angažuje treću kompaniju – koja nije bila navedena u prijavi, holandski 'Van Hek'".

U Otvorenom pismu BIRN navodi da holandska kompanija ne samo što je savetovala prilikom pripreme tenderske dokumentacije – već je i učestvovala u jednom od konzorcijuma na tenderu za dobijanje tog posla.

Koliko je konzorcijum do sada ispumpao vode i da li je konzorcijum završio svoj deo posla u roku, kako je bilo predviđeno ugovorom koji je istekao 17. decembra 2014. godine, takođe je jedno od pitanja BIRN-a.

Na kraju, BIRN zanima i ko sada ispumpava vodu i mulj na "Tamnavi" i na koji način se plaća taj posao.

U Otvorenom pismu BIRN poziva nadležne institucije da odgovore na ova pitanja i poziva javnost, medije, nevladine organizacije i pojedince da se toj istraživačkoj mreži pridruže u ovoj akciji odbrane javnog interesa.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво