Analitičari o polemici Vučić–Kocijančič

Polemika između premijera Vučića i portparolke EK Maje Kocijančič mogla bi da se shvati kao pritisak da se premijer opredeli da li ide ka EU ili ne, smatra analitičar Dušan Janjić. Polemika Vučić–Kocijančič je razmena mišljenja koja je sastavni deo demokratije, kaže Dejan Vuk Stanković.

Polemika je, kaže Dušan Janjić, "zapravo pritisak na Vučića jer se njemu najviše veruje" da kaže da li je i dalje partner EU ili nije.

"Bolje je da ta polemika što pre pređe u konstruktivni dijalog i sigurno da ovo treba shvatiti kao dodatni pritisak Evropske unije da se premijer opredeli da li ide ka uniji ili se prikljucuje trendu zaustavljanja procesa pregovaranja koji je najavio predsednik Tomislav Nikolić", rekao je Janjić Tanjugu.

On je ocenio da je sigurno da postoji tenzija između vlade, premijera Vučića, OEBS-a i EU po pitanju slobode govora i štampe.

"Problem je ozbiljan i zaslužuje drugačiju reakciju od ove koja je bila, i od premijera, i od Maje Kocijančić", kazao je Janjić.

Janjić je naveo da je konkretan povod važan posebno kad je u pitanju tema koja se odnosi na investicije u EPS-u, pogotovo posle serija kritičkih opaski koje su dolazile iz Svetske banke, i da se to ne može svesti samo na pisanje medija i jednog izveštaja.

"Mislim da posle ovog sledi obaveza vlade da ozbiljno ispita sve što se dešava oko investicija u EPS, posebno Drmnu i Kostolcu i posebno posle maja pa do sada, odnosno šta se radilo sa pozajmicama i kreditima za poplave", rekao je Janjić.

Janjić je kazao da je postojao pritisak EU i pojedinih ambasada da neke njihove kompanije dobiju posao i da je to jedna praksa koju EU primenjuje svuda.

"Mislim da je u tom elementu premijer u pravu i trebalo bi im jednostavno staviti do znanja da one nisu lobi za promovisanje kompanija koje su često skuplje i neadekvatnije od drugih kompanija", rekao je Janjić.

Janjić veruje da premijer i deo srpske vlade žele evropske integracije, ali i da je teško opstati i izdržati na evropskom putu, kao i da bez toga ne možemo očekivati novac u budžetu koji dolaze od Svetske banke i MMF-a.

"Gorko je pitanje, ali je momenat da se opredeli da li ide ka EU ili ostaje negde na pola puta čekajući nešto što neće doći", rekao je Janjić.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da ne možete da lišite ključnog aktera političkog života prava na svoje mišljenje i na zastupanje tog mišljenja javno.

Prema njegovim rečima, polemika između Aleksandra Vučić i Maje Kocijančič predstavlja razmenu mišljenja koja je sastavni deo demokratije.

"U demokratiji je moguće da imate različite stavove o istim temama i svako može, da, u zavisnosti od toga kakve argumente ima, istraje u onome što zastupa. U Srbiji niko fizički ne preti novinarima i ne zabranjuje medijske kuće tako da sloboda medija u nekom minimalnom smislu može da se brani", rekao je Stanković Tanjugu.

On smatra da je medijska scena u Srbiji često puna različitih polemika, kao i da je činjenica da je garantovana sloboda izražavanja, budući da BIRN nesmetano može da istražuje, publikuje i da kroz to da vrši uticaj na javnost.

"Isto tako taj stav BIRN-a nije apsolutna istina i premijer Srbije, kao i BIRN ima pravo na korišćenje svoje slobode mišljenja i izražavanja", rekao je Stanković napominući da je ovde došlo do ukrštanja različitih mišljenja o istoj stvari.

On smatra da se ovom polemikom nije desilo ništa zabrinjavajuće po demokratski život u zemlji i da ona predstavlja vrstu medijasko-političkog događaja za jedan ili dva dana i za nekoliko komentara i nekoliko natpisa.

Analitičar Boško Jakšić ocenio je, komentarišući polemiku Aleksandra Vučića i Maje Kocijančić, da ona neće bitno uticati na tok i smer priblizavanja Srbije ka EU, jer je Vučić posvećen evropskim integracijama.

Nadam se da je ovo prolazna i nepotrebna epizoda i da ona neće bitno uticatio na tok i smer našeg približavanja EU, rekao Jakšić Tanjugu.

Jakšić je naveo da je, i po onome što premijer govori, prioritet srpske politike integracija u Evropsku uniju, te da je konfrontacija sa EU nepotrebna.

"Ovo nije prvu put da mi na neki način guramo prst u oko onima kojima kažemo da hoćemo sa njima da sarađujemo. Slična vrtsa konforntacije postojala je i sa OEBS-om, i mislim da premijer mora da vodi računa jer je njegova obaveza da vodi računa o retorici koju koristi", istakao je Jakšić.

Sadržaj te retorike i pitanje ko je u pravu a ko nije može da se rešava na drugi način i van očiju javnosti, dodao je on.

Jakišić takođe smatra da tekst koji je objavio BIRN ne bi trebalo da ostane u senci i da treba istražiti da li ima istine u onome što BIRN tvrdi.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво