Читај ми!

CEAS: Neprimeren odgovor Vučića

Nevladina organizacija Centar za evroatlantske studije na čelu sa Jelenom Milić kritikovala je kao neprimeren odgovor premijera Srbije Aleksandra Vučića institucijama EU, uz ocenu da on ne preza da time opasno ugrozi ionako komplikovane odnose Srbije sa EU.

U saopštenju CEAS povodom, kako je navedeno, "šokantno neprimerenog i netačnog odgovora" Vučića institucijama EU, podseća se da je Vučić u petak izjavio da je Balkanska istraživačka mreža bila plaćena da govori protiv "Er Srbije", te da su dobijali pare od šefa Misije EU u Srbiji Majkla Davenporta i EU da govore protiv Vlade, prenosi Tanjug.

Dodaju da je Vučić, "ne shvatajući izgleda, ili još gore svesno to čineći znajući posledice da je uvreda aktivnog diplomate uvreda cele institucije koju on predstavlja, u ovom slučaju EU, potpuno nekontrolisano poručio: "Tim lažovima recite da su opet lagali"."

CEAS podseća i da je portparolka EK za politiku susedstva i pregovore o proširenju Maja Kocijančič odbacila juče kao neosnovane te tvrdnje, a da je Vučić, umesto da uzme u razmatranje poruku iz EU odgovorio, kako smatraju, u maniru iz vremena kada je bio ministar informisanja u Miloševićevoj vladi.

"Posle ovakvog odgovora ostaje otvoreno pitanje koje su to “vrednosti EU” u koje Vučić veruje, jer poštovanje slobode govora koju on namerno brka sa odgovornošću za javnu reč javnih delatnika u javnom prostoru to svakako nije", ocenjuju u CEAS.

Po njima, čudno je i da se Vučić koji tvrdi "neće da bude lutka na povocu” nudi da se povuče s puta ako to oni javno zatraže, istim onima kojima poručuje da neće da im bude lutka na povcu.

"Vučić se ovom izjavom neodgovorno poneo i prema biračima koji su ga doveli na vlast na osnovu toga što su poverovali da će ih iskreno voditi ka EU, a ne o tome samo pričati ili na tome delati samo dok to njemu donosi korist podrške za opstanak na vlasti (Briselski sporazum)", navedeno je u saopštenju.

U CEAS smatraju da je ovo samo poslednji u nizu poteza najviših državnih funkcionera Srbije "koji o kursu Srbije sve očitije lažu i birače i međunarodnu zajednicu", dodatno odvraćajući birače od evropskih integracija frazama kao što je ona o "ucenama Srbije koje dolaze od EU".

Po njihovoj oceni, kako je proces evropskih integracija dobrovoljan, za takvo ponašanje postoji samo jedno racionalno objašnjenje: "državni vrh Srbije istinski ne želi da Srbija napreduje ka EU, znajući šta zaista znače i kako bi na njihovu autokratsku vlast i putinizaciju Srbije uticale evropske prakse poštovanja slobode govora, slobode štampe, nediskriminacije i drugoga".

Kako se dodaje, oni su svesni i da približavanje EU znači "manje varanja u javnim nabakama, nameštenim tenderima i državnim pogodbama; otežanu pljačku javnih dobara partizacijom javnih preduzeća i zloupotrebu sistema bezbednosti u cilju obračuna sa političkim i ekonomskim konkurentima; istinske a ne lažne mere u obračunu sa korupcijom i monoplima, svemu na čemu u stvari počiva ogromna moć Vučića i njegovog okruženja".

Uz tvrdnju da Vučićevu reakciju prema celoj EU "nije izazvalo ništa drugo do pominjanje sukoba interesa i drugih mutnih radnji u kojima je BIRN uhvatio Vučićevog bliskog saradnika Nikolu Petrovića", CEAS navodi da je "Vučić svojom svesno pervertiranom percepcijom slobode štampe i izražavanja, uspeo da fokus javnosti skrene sa te činjenice, ne prezajući da time opasno ugrozi inako komplikovane odnose Srbije sa EU".

Primećujući na kraju da se sve dešava u trenutku kad je skoro ceo svet u šoku zbog ubistva novinara i smrti policajaca i građana Francuske, u CEAS zaključuju da je "vreme, čini se, i za lokalni društveni trend 'JaNisamVučić'".

 

 

 

 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво