Davenport: Srbiji predstoji težak period

Šef delegacije EU u Beogradu Majkl Davenport ocenio je da Srbiji predstoji težak period i da je potrebno preduzeti hrabre korake, koje Vlada Srbije prvi put preduzima i bori se s nasleđem državnih i društvenih preduzeća.

Davenport je na otvaranju konferencije "Svet u 2015." rekao da napori imaju punu podršku EU, ne samo političku već i kroz instrumente koje EU stavlja na raspolaganje Vladi Srbije.

Dosledno i predvidivo zakonodavstvo, uz primenu zakona, izuzetno je važno za Srbiju i u procesu pristupnih pregovora sa EU i za stvaranje atraktivne poslovne klime za investitore, izijavio je Davenport.

Davenport je na otvaranju konferencije "Svet u 2015.", podsetio da je Srbija na početku nove faze u pregovorima sa EU i da će u fokusu biti oblasti poput vladavine prava, osnovnih ljudskih prava, borba protiv korupcije.

"To je ekstremno važno za stvaranje predvidivosti i poslovne klime kakvu žele potencijalni investitori", rekao je Davenport.

Ambasador EU je podsetio da je Unija najvažniji trgovinski partner Srbije sa dve trećine ukupne razmene i kao primer naveo da je izvoz Srbije u Italiju i Nemačku veći od njenog ukupnog izvoza u Rusijiu, Kinu, Tursku i SAD.

Kompanije iz EU su, prema njegovim rečima, od 2005. godine daleko najveći investitori u Srbiji sa 13,5 milijardi evra inesticija, što čini tri četvrtine direktnih stranih investicija u Srbiju u tom periodu.

EU je i najveći donator u poslednjih 10 godina sa više od 2,5 milijardi evra.

"Nastavićemo da budemo ubedljvo najveći partner Srbije i kada se radi o donacijama", rekao je Devenport.

Direktorka USAID u Srbiji Aza el Abd izjavila je da se Srbija transforiše i oslobađa prošlosti, u čemu ima podršku američke vlade.

"Srbija je na pravom putu, ali dobre namere nisu dovoljne za rešenje krize budžeta, unapređenje poslovne atmosfere, otvaranje novih radnih mesta", rekla je direktorka USAID-a.

Podsetivši na usvajanje važnih zakona, El Abd je upozorila da reforme moraju biti sprovedene i da to zahteva zajedničke napore cele nacije.

Taj proces je, prema njenim rečima, previše važan da bude prepušten političarima, direktorima preduzeća, sindikatima.

Ona je rekla da prvi korak predstavlja priznanje da je prošlo vreme velikih državnih preduzeća i da privatni preduzetnički sektor mora da bude pokretač rasta.

Direktorka USAID-a je istakla da put Srbije ka EU predstavlja najsigurniji put ka uspehu i da Vašington snažno podržava priključenje Srbije Uniji, kao i da tao predstavlja pozitivan signal i za investitore.

broj komentara 4 pošalji komentar
(četvrtak, 18. dec 2014, 17:22) - Gloria [neregistrovani]

Srbiji predstoji tezak period

Ne treba se vise obazirati na proslost. Srbija je na pravom putu uspeha i ekonomskog napretka.

(četvrtak, 18. dec 2014, 13:22) - anonymous [neregistrovani]

a kad je

pred Srbijom bio lak period? Sad je on rekao nesto novo...

(četvrtak, 18. dec 2014, 13:15) - Жаровит [neregistrovani]

Чему тешке речи!

Пријатељи из Јевропе кад помажу, не би требали у исто време да дају конфузне изјаве и захтеве Србији!

Србија је много пропатила, из-бомбародвана, уништена је и економија санкцијама, мала смо ми земља!
Зато Јевропа требала баш према Србији да буде коректнија и да нам не даје сваки месец нове тешке задатке , које ником другом нису задавали!
Имамо и ми ваљда право на сопствене интересе!

(četvrtak, 18. dec 2014, 13:08) - ☺ [neregistrovani]

Ja opet mislim da su najteža vremena prošla


A i načekali smo se, ne ponovilo se!