Читај ми!

Srbija posvećena regionalnom pomirenju

Ujedinjene nacije i članice Saveta bezbednosti UN zatražile od Prištine što hitnije formiranje nove vlade. Srbija želi političku i ekonomsku stabilnost na celom Zapadnom Balkanu, rekao je Vučić. Nova kosovska vlada sledeće sedmice, najavio je Tači. Izvesno formiranje specijalnog suda za procesuiranje ratnih zločina OVK.

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić govorio je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, na kojoj je predstavljen tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a.

Tom prilikom, premijer Vučić je, između ostalog, istakao da Srbija pre svega želi stabilnost.

"Srbija više od svega želi stabilnost, političku i ekonomsku, na celom Zapadnom Balkanu. To je uslov opstanka i napretka naše Srbije, ali i svih ostalih", rekao je premijer.

Upravo zato, Srbija je posvećena miru i životu, kaže premijer. "Srbija je započela, samostalno, bez pritisaka sa strane, teške i sveobuhvatne reforme koje će doneti zdraviju i konkurentniju ekonomiju, slobodnijeg i bogatijeg građanina. Ne izmišljamo probleme van granica svoje zemlje i ne podižemo nacionalističke tenzije u regionu, jer imamo dovoljno kuraži da se suočimo sa svojim problemima i krenemo u hrabro rešavanje istih", poručio je Vučić.

Upravo zato, kaže, Srbija nije želela da ulazi u bilo kakve sukobe u regionu, čak ni verbalne prirode.

"Odlika slabih i neodgovornih političara je da, kad god imaju unutrašnje probleme, otvore neku staru nacionalnu ranu, promene temu i pokušaju da vrate region unazad. Mi u tome ne učestvujemo. I zbog toga nismo slabi, naprotiv. To je znak naše snage i dugoročnog, strateškog promišljanja", rekao je Vučić.

Premijer Srbije je rekao da je "svima u ovom visokom domu" dobro poznata vrednost koju Kosovo i Metohija imaju za državu Srbiju i sve njene stanovnike.

Poznato je, ističe, i sa kolikom pažnjom Republika Srbija prati događanja na prostorima svoje južne pokrajine, kojom, shodno Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, upravlja Privremena administrativna misija.

Uoči sednice, premijer Srbije Aleksandar Vučić je za RTS rekao da je uveren da dijalog Beograda i Prištine vodi ka rešavanju problema

Ovako je tekla sednica Saveta bezbednosti: 

22.54 - SAD osuđuje ugrožavanje manastira Dečani i izlive nasilja koji su usledili posle prekinutog meča između Srbije i Albanije, rekao je zamenik američkog ambasadora pri UN Dejvid Presman. 

22.41 - Kina podržava teritorijalni integritet Srbije i pozdravlja angažman UNMIK-a na Kosovu, rekao je kineski ambasador pri UN Liu Đijei. 

22.20 - Rusija traži da u novu kosovsku vladu budu uključeni i predstavnici Srba, rekao je ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin. Rusija je, takođe, zabrinuta zbog afera koje potresaju Euleks i traži da se posebna pažnja pokloni specijalnom sudu za ratne zločine pripadnika OVK.

22.13 - Kosovo će formirati specijalni sud za ratne zločine, rekao je Tači. 

22.05 - Vlada Kosova će biti formirana naredne sedmice, rekao je Tači i naglasio da radikalne islamiste na Kosovu podržavaju samo pojedinci i marginalne grupe. Kosovska policija uhapsila je veliki broj takvih osoba, uključujući i nekoliko imama.

22.00 - Tači je rekao da je sever Kosova konstantan izvor nestabilnosti, ali i da je protekla godina prošla u znaku "cementiranja teritorijalnog integriteta Kosova". Tači je rekao i da se nada da će Kosovo uskoro postati članica UN.

21.45 - Pet kuća u Đakovici porušeno po direktnom nalogu predsednice opštine Mimoze Kusari Ljilje, čime je poslata jasna poruka Srbima da njihov povratak u to mesto nije poželjan, rekao je premijer Srbije.

21.40 - Srbija poziva sve odgovorne i aktivne činioce u međunarodnoj zajednici da sa maksimalnom ozbiljnošću uvaže zaključke glavnog tužioca Specijalne istražne jedinice Euleksa Klinta Vilijamsona, rekao je Vučić. 

21.35 - Srbija ne može prihvatiti deo Izveštaja koji se tiče stanja na severu Kosova i Metohije, u delu koji nepotpuno, a time i netačno, interpretira situaciju u naselju Brđani, rekao je Vučić.

21.30 - Vučić je rekao da očekuje da u narednim danima bude formirana nova kosovska vlada, kako bi se nastavili razgovori sa Prištinom.

21.25 - Vučić je rekao da je Beograd čvrst u stavu da ne prizna nasilno i međunarodnom pravu protivno otcepljenje Kosova i Metohije i njegovo samoproglašenje za državu, ali da taj čvrst stav nije prepreka razgovorima i sve življoj komunikaciji sa Prištinom.

21.20 - Srbija više od svega želi stabilnost, političku i ekonomsku, na celom Zapadnom Balkanu. To je uslov opstanka i napretka naše Srbije, ali i svih ostalih, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

21.17 - Šef UNMIK-a zatražio je od kosovskog parlamenta da što pre izglasa zakone neophodne za formiranje suda za ratne zločine pripadnika bivše OVK, na osnovu istrage koju je vodio specijalni tim EU.

21.03 - Počela je sednica Saveta bezbednosti UN. Šef UNMIK-a Farid Zarif predstavlja izveštaj o situaciji na Kosovu. Ujedinjene nacije zatražile od lidera kosovskih Albanaca da okončaju političku krizu nastalu posle parlamentarnih izbora.

Na sednici je predstavljen redovni tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN Ban Kimuna.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво