Читај ми!

Srbija podržava borbu protiv terorizma

Više od sto ljudi iz Srbije uključeno je u redove ekstremističkih oružanih grupa u svetu, rekao je prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačića na ministarskom sastanku Globalne koalicije za borbu protiv Islamske države.

Srbija se direktno suočava sa problemom ektremizma i na sopstvenoj teritoriji, rekao je Dačić na ministarskoj konferenciji u Briselu i istakao da Beograd podržava borbu protiv svih oblika terorizma i da pomaže u skladu sa svojim mogućnostima, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, prenosi Fonet.

Dačić je objasnio da u Raškoj oblasti na jugozapadu Srbije, kao i na Kosovu i Metohiji, danas postoje radikalni islamski propovednici koji, u verskim centrima finansiranim iz inostranstva, propovedaju religiju na ekstreman način i regrutuju mlade za takozvane verske ratove.

"Broj plaćenika iz Srbije, mahom iz Raške oblasti i sa Kosova i Metohije, procentualno je mali u odnosu na ukupan broj stranih boraca u redovima ekstremističkih oružanih grupa", ocenio je Dačić.

Ukazao je da je reč o nešto više od sto ljudi, ali taj broj za Srbiju nije zanemarljiv, posebno imajući u vidu moguće posledice po njihovom povratku nakon obuke od strane verskih fanatika.

"Srbija je početkom oktobra usvojila izmene zakona koje predviđaju kažnjavanje državljana Srbije koji učestvuju ili organizuju učešće u oružanim sukobima u stranoj državi", naglasio je Dačić.

Dačić je dodao da su srpske vlasti počele procesuiranje nekolicine svojih državljana osumnjičenih za učešće u sukobima u redovima Islamske države u Siriji.

"Pooštrili smo kontrolu granica i pojačali mere nadzora nad povratnicima. Aktivno učestvujemo na međunarodnim i regionalnim skupovima, kao i u razmeni informacija o borcima koji se regrutuju na ovim prostorima i sprečavanju širenja ideologije Islamske države", istakao je Dačić.

Navodeći da je u Srbiji uspostavljen funkcionalan sistem za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma, Dačić je rekao da Srbija odgovorno, dosledno i pravovremeno izvršava sve svoje međunarodne obaveze u vezi sa sprovođenjem rezolucija Saveta bezbednosti UN kojima se uvodi embargo na izvoz naoružanja.

"Želim da ponovim spremnost Srbije za unapređenje saradnje i odgovarajuću koordinaciju sa svim zemljama u regionu Zapadnog Balkana i u okviru Koalicije za borbu protiv Islamske države na planu suzbijanja terorističkih pretnji", poručio je Dačić.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво