Priča o francusko-srpskom prijateljstvu

Francuski mediji izvestili su o poseti premijera Francuske Manuela Valsa Srbiji ističući u prvi plan veze koje ujedinjuju dve zemlje.

Figaro donosi tekst pod naslovom "Manuel Vals u Beogradu: priča o francusko-srpskom prijateljstvu", navodi Tanjug.

Tekst o vezama koje ujedinjuju dve zemlje počinje rečenicom ispisanom na Spomeniku zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu - "Volimo Francusku kao što je ona nas volela".

"Uprkos srdžbi i besu Srba 1999. godine, kada je Francuska učestvovala u NATO bombardovanju i kada je Spomenik zahvalnosti Francuskoj bio prekriven crnim platnom, intenzitet odnosa naših dveju zemalja, ujedinjenjih kroz vekove pred turskom pretnjom, nemačkim imperijalizmom ili nacističkim varvarstvom, sigurno nije promakao Manuelu Valsu", navedeno je u članku.

Podsećajući na sedam vekova bliskih odnosa dveju zemalja, Figaro primećuje i da su boje srpske zastave izabrane na osnovu boja francuske zastave.

Radio Frans internasional navodi da je cilj Valsove posete Beogradu unapređenje ekonomskih odnosa Francuske i Srbije i ističe da je premijer, prvi put otkad je stupio na čelo vlade, pozvao delegaciju čelnika velikih francuskih kompanija i malih i srednjih preduzeća da ga prate u poseti.

"Za francuskog premijera, Srbija, strateška zemlja na Balkanu, predugo zanemarivana, može da postane partner prvog reda", ocenjuje RFI i dodaje da Pariz podržava članstvo Srbije u EU.

Agencija Frans pres izvestila je da je Vals u Beogradu obećao da će Francuska pružiti Srbiji "bratsku ruku" na putu ka članstvu u EU.

Francuska agencija prenela je i da je francuski premijer podsetio Beograd na značaj dobrih odnosa s Prištinom i nastavak postizanja napretka u dijalogu jer će to, kako je kazao, ubediti države članice EU u posvećenost Srbije evrointegracijama.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво