Podrška Francuske Srbiji na putu ka EU

Premijer Aleksandar Vučić kaže da je od francuskog premijera Manuela Valsa dobio obećanje da će Srbija imati još snažniju podršku Francuske na evropskom putu i da je važno da imamo konkretnu ekonomsku i svaku drugu saradnju i korist.

Predsednik srpske vlade Aleksandar Vučić je na sastanku s premijerom Francuske i privrednicima iz te zemlje naveo da sa pozicije prijateljstva koje vezuje dve zemlje treba da još snažnije pređemo na ekonomske teme.

"Srbija je dobro mesto za francuske investitore", poručio je premijer Vučić.

Podsetivši da ukupna ekonomska razmena prelazi 700 miliona evra, da je Srbija izvezla 256,6 miliona evra u Francusku, što je desetogodišnji maksimum, a da je uvezla robu vrednu više od 400 miliona evra, Vučić ocenjuje da je Francuska jedna od prvih zemalja koje su došle u Srbiju posle 2000. godine i da su u Srbiji svi ponosni na "Mišlen" i "Lafarž".

S obzirom na to da su u Srbiji 502 preduzeća u procesu privatizacije, Vučić kaže da očekuje veće učešće francuskih firmi u tom procesu.

Ističe da je sa Valsom razgovarao i o velikim infrastrukturnim projektima, da je bilo reči i o Aerodromu "Nikola Tesla", koji ima procentualno najveći rast broja putnika u Evropi, te da postoji potreba za novom pistom koju bi, kako navodi, Srbija mogla da izgradi sa francuskim partnerima.

Premijer kaže i da je s gostima iz Francuske razgovarao o metrou u Beogradu, da memorandum koji postoji treba da bude obaveza i dodaje da bi nakon mera fiskalne konsolidacije koje Srbija sprovodi i učinka koji budu donele, moglo da se krene u izgradnju.

Istakavši da je Srbija veoma dobro mesto za francuske investicije, premijer je u prilog tome dodao da je Srbija donela dobar Zakon o radu, ali i zakone o privatizaciji i stečaju, kao i da je prva zemlja jugoistočne Evrope koja je samoinicijativno, bez pritiska spolja, hrabro krenula u mere fiskalne konsolidacije.

"Želimo da doprinesemo napretku i da stvorimo uslove za ulaganje francuskih kompanija. Mislim da smo i najboljim mogućim subvencijama pomogli rad francuskih kompanija kao što je, na primer, kompanija 'Mišlen'", rekao je Vučić obraćajući se delegaciji francuskih privrednika sa premijerom Valsom na čelu.

Podseća da Srbija ima slobodnu trgovinu i sa zemljama EU, Ruskom Federacijom, Kazahstanom i Turskom.

Takođe, Srbija je jedina zemlja iz ovog dela sveta koja ima dobru saradnju sa zemljama CEFTA sa kojima ima izražen suficit, konstatovao je premijer.

Pozvao je privrednike iz Francuske da ulažu u Srbiju gde su, kako kaže, uvek dobrodošli.

Francuski premijer Manuel Vals izjavio je danas u Beogradu da je njegova zemlja tek 10. po nivou investicija u Srbiji, ali da rast srpskog izvoza u Francusku pokazuje da strategija Vlade u Beogradu donosi rezultate.

Istorijske prijateljske veze dva naroda nas obavezuju, rekao je Vals, uz konstataciju da je u toku uspostavljanje trajnih ekonomskih odnosa, koje treba udvostručiti.

Vals je izjavio da predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić ima izuzetno ambicioznu viziju razvoja Beograda.

Vučićeve želje i ambicije su velike. Francuske firme koje žele da budu angažovane na izgradnji beogradskog metroa moraju biti aktivne na Vučićevom nivou, rekao je Vals.

On je ocenio da su za ekonomski razvoj Srbije neophodne investicije u saobraćaj.

Francuske firme imaju iskustva u toj oblasti, ali i u energetici i poljoprivredi, izjavio je Vals.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 07. nov 2014, 19:12) - Ekolog [neregistrovani]

Francuska

Francuska je velika i uticajna drzava, a njihovo poverenje Srbiji je neizmerno vazno. Ulaganje francuskih privrednika, kao i sama podrska Francuske, je Srbiji vetar u ledja.