Читај ми!

Valsov dolazak poruka investitorima

Naučni saradnik Instituta za evropske studije Slobodan Zečević kaže za RTS da je poseta francuskog premijera Manuela Valsa značajna jer pokazuje francuskim kompanijama da je Srbija sigurna za ulaganje. Metro i Aerodrom "Nikola Tesla" interesantni projekti za Francuze, ukazuje Zečević.

Slobodan Zečević je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da Francuze interesuju uglavnom privredne teme, a da Valsova poseta može podstaći nova francuska ulaganja u našu zemlju.

"Francuzi nemaju toliko malih i srednjih preduzeća kao Nemci i Italijani. Oni su veoma nepoverljivi i teže preuzimaju rizik i ulaze na strana tržišta. Ova Valsova poseta signaliziraće njihovim kompanijama da je Srbija sigurno tržište i da mogu slobodno da ulažu", kaže Zečević.

Na pitanje koji projekti mogu biti interesantni za francuske kompanije, saradnik Instituta za evropske studije kaže da su Francuzi veoma jaki u infrastrukturnim objektima i da će im sigurno biti interesantna gradnja metroa.

"Beograđanima je potreban metro, a Francuzi to mogu da urade", ukazuje Zečević.

Podseća i da bi Francuzima za investiranje svakako bio interesantan Aerodrom "Nikola Tesla", jer je kompanija "Vansi", koja se u našoj javnosti pominje kao jedan od ulagača, izgradila desetine aerodroma van svoje zemlje, kao i da je nedavno pobedila nemačku kompaniju na konkursu za izgradnju aerodroma u Ljubljani.

Ipak, dodaje Zečević, francuska država ima problema i sa snabdevanjem vodom, pa su se vremenom Francuzi specijalizovali za oblast voda i izgradnju vodovoda, što je možda jedna od zanimljivih oblasti investiranja u Srbiji.

Na podsećanje da je poslednja poseta nekog francuskog visokog zvaničnika bila 2001. godine, kada je Srbiju posetio Žak Širak, Zečević kaže da možda nije bilo francuskih zvaničnika, ali da su posete predsednika Nikolića i premijera Vučića Parizu, pokazale da postoji visok intenzitet diplomatskih odnosa.

Govoreći o srpsko-francuskim odnosima, Zečević napominje da je nama potrebna neka velika država da nas podrži na putu ka EU i smatra da je Francuska idealna država za to.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво