Читај ми!

Odložiti unošenje standarda EU u industriju

Šefica pregovaračkog tima Tanja Miščević smatra da bi Poglavlje 1 "Sloboda kretanja robe" trebalo kasnije otvoriti, jer će koštati unošenje evropskih standarda u domaću industriju.

Tanja Miščević kaže da ima oblasti u kojima je važno što pre otvoriti poglavlja da bi proces reformi napredovao i da bismo imali neku vrstu pritiska da poslove uradimo što pre, međutim, ima onih za koje treba sačekati, prenosi Tanjug.

"Treba prvo napraviti jasan plan kako se usklađivati, a onda krenuti sa pregovorima", rekla je Miščevićeva i dodala da će država nastaviti razgovore o ovom i drugim poglavljima sa predstavnicima civilnog društva.

Poglavlje 1 nije, ističe, teško, ali je obimno jer su brojni standardi koje treba uneti u zakonodavstvo Srbije.

"To je ono zbog čega bi u ovim oblastima trebalo malo sačekati i sabrati se da bismo došli do pravog datuma pregovora. Kada se poglavlje otvori, onda očekujemo brzo zatvaranje", poručila je šefica pregovaračkog tima Srbija sa EU.

Miščevićeva kaže i da je Srbija o ovom poglavlju prve obaveze preuzela zaključivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju 2009. godine.

"Već imamo praksu usklađivanja i uvođenja nekih od standarda koji se odnose na slobodu kretanja roba, a do kraja pregovora moramo pokazati kakav je naš jasan plan za uvođenje svih tada postojećih standarda", istakla je Miščevićeva.

Koordinator radne grupe za Poglavlje 1 "Sloboda kretanje robe" i direktor Centra za evropske politike Nebojša Lazarević rekao je da je ovo poglavlje karakteristično, jer se u njemu susreću dve strane medalje – jedna biznis sektor, odnosno naši proizvođači i trgovci, i sa sa druge strane organizacije za zaštitu potrošača.

"Horizontalno zakonodavstvo je manje – više dobro urađeno i u smislu standardizacije i tehničkih zahteva za proizvode, ocene usaglašenosti, opšte bezbednosti proizvoda, ali kao i uvek padamo na detaljima i kada treba da se konkretizuje", napominje Lazarević.

Ksenija Simović iz CEP-a rekla je da je ta organizacija zajedno sa Nacionalnim konventom EU napravila studiju koja se tiče horizontalnog zakonodavstva u oblasti slobode kretanja robe, a čiji je cilj da približi ovo zakondavstvo privrednicima i privrednom sektoru.

"Proizvođač mora da shvati ovo zakondavstvo kao svoju obavezu od starta planiranja svog proizvoda do plasiranja na tržište. U interesu je proizvođača da poznaju dobro ovo zakonodavstvo kako bi na tržište stavili siguran i bezbedan proizvod, što je jedan od uslova da taj proizvod bude izvezen na jedinstveno tržište", zaključila je Simovićeva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи