Slavna istorija Srbije i Rusije

Vojnom paradom pozdravljamo modernog srpskog vojnika koji korača ponosan na nasleđe svojih predaka, spreman da brani svoje, odan misiji stabilnosti u zemlji i regionu, miru u Evropi i svetu, rekao predsednik Tomislav Nikolić. Živela bratska Srbija, poručio je Vladimir Putin na kraju obraćanja na vojnoj paradi.

Predsednik Tomislav Nikolić rekao je da je zajednička slavna istorija Srbije i Rusije trajna i neraskidiva veza bratstva, prijateljstva koje je oduvek bilo, jeste i biće na ponos našim državama i narodima, na dobrobit svakom dobronamernom čoveku sveta.

Srbiju i Rusiju vezuje poreklo, jezik, običaji, vera, istorija, kultura, uzvišeno slobodarstvo i herojski ponos, zajedničke humke i bezimeni grobovi, ostavljena siročad i žene, prekinuti mladi životi, izgubljene generacije koje pamte naše zajedničko vojevanje, rekao je Nikolić, prenosi Tanjug.

Koliko bi nas samo bilo da nije bilo ratova koje mi nismo započinjali?, zapitao je predsednik Srbije.

Obraćajući se visokim zvanicama Ruske Federacije i predstavnicima diplomatskog kora, mnogobrojnim gostima i građanima na paradi zajedničkih vojnih snaga Srbije i Rusije povodom 70 godina od oslobođenja Beograda, Nikolić je rekao da je Srbija iza sebe zauvek ostavila ratove.

"Danas Srbija svoj ekonomski razvoj bazira na slobodnom pristupu ruskom tržištu i investicijama iz Rusije, a svoju energetsku stabilnost na ruskim energentima, posebno na 'Južnom toku', po kome će nas jednog dana naslednici pamtiti kao što mi pamtimo zajedničke bitke", rekao je predsednik Srbije.

Podsećajući na istoriju, Nikolić je rekao da su Srbi, nakon što su izazvali silne i moćne, naselili jedan od najlepših delova sveta – raskrsnicu civilizacija, religija i kultura, vojnih i ekonomskih puteva.

"Od tada, Srbija je na karti svakog osvajača država koju valja osvojiti, porobiti, zauzeti, nekima je konačni cilj bio i naše uništenje. Dolazili su sa svih strana, išli na sve strane. Nisu nas puštali da sastavimo vek u kome ne bismo ratovali braneći se. A dok je branio svoju kuću, srpski vojnik je branio i Istok i Zapad i Sever i Jug, slabio i zaustavljao silnike", naveo je predsednik.

Zato je istorija Vojske Srbije istorija odbrambenih ratova, slobodarska snaga, epopeja žrtve za spas države i naroda, spas drugih država i drugih naroda... i tako, dodao je, vekovima.

Današnjom vojnom paradom, rekao je predsednik, pozdravljamo modernog srpskog vojnika koji korača ponosan na nasleđe svojih predaka, spreman da brani svoje, odan misiji stabilnosti u zemlji i regionu, miru u Evropi i svetu.

"Pozdravljamo oficire koji su uniformu i ponos nasledili od Milunke Savić, Šturma, Koste Vojinovića, Mišića, Putnika, Stepe, Petra Bojovića, Koče Popovića, a vojevanje učili na Ceru, Kolubari, Solunskom i Sremskom frontu, Sutjesci, Košarama, u bitkama za odbranu i oslobođenje Beograda", naveo je on.

Pozdravljamo Vojsku Srbije koja je, ukazao je, na prvom mestu među institucijama kojima građani najviše veruju, zato što svakodnevno bdi nad snom naše dece i sudbinom svog naroda, bez obzira na to da li je rat ili mir.

Obraćajući se predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu, Nikolić je naglasio da se veličina i istinska dobrota čoveka i naroda vide u tome kako se ponaša prema slabijima od sebe, kakav je prema onima prema kojima ne mora da bude ni dobar, ni posvećen, kojima ne mora da pomogne, a pomaže uvek, nesebično i od srca.

"Ne jednom u svojoj istoriji, Srbija – mala slovenska zemlja, osetila je veliku, junaštvom i čojstvom ovenčanu rusku pomoć koju ste nam pružali ne razmišljajući o posledicama po svoju državu i narod", naglasio je on.


Nikolić je istakao da se na Solunskom frontu, piše istorija, uz srpskog vojnika i saveznike borilo i 30.000 ruskih vojnika.

"Zato je Ruski nekropolj na beogradskom Novom groblju svetilište svakog stanovnika srpske prestonice, večita zahvalnost građana moje zemlje svakom redovu, kaplaru i oficiru ruske vojske koji je zauvek ostao u Srbiji za koju je junački dao svoj život", naveo je i dodao da je Srbija prekrivena zajedničkim humkama, kosturnicama i grobljima kao svedočanstvima o strašnom izginuću ruskog vojnika na srpskoj zemlji.

Podsetio je i na crvenoarmejce 3. Ukrajinskog fronta koji su se borili kao da brane slobodu i čast Moskve, a koji su na ulicama srpske prestonice dobijali teške rane i ostavljali živote.

"Opet zajedničko groblje, ovog puta oslobodiocima u Drugom svetskom ratu. Kako su i vojevali jedan uz drugoga, tako danas jedan do drugoga dele humke na Groblju oslobodiocima Beograda", rekao je predsednik.

Predsednik Nikolić je dodao i da je ruskom predsedniku danas uručio najviše odlikovanje – Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici.

Ponovo se obrativši predsedniku Putinu, srpski predsednik je rekao da je taj orden "izliven od krvi i suza našeg napaćenog naroda, iskovan od oružja koje je srpski vojnik nosio u ratovima".

"Nosite ga u znak zahvalnosti moje zemlje za svakog vojnika vaše zemlje koji se iz Prvog i Drugog rata vratio iz Srbije u Rusiju, ili je, nažalost, ostao zauvek kod nas. Nosite ga u znak zahvalnosti za sve što ste činili i što danas činite vi i vaš narod da bi Srbija u miru i slobodi sačuvala svoj suverenitet i teritorijalni integritet, i napredovala u svim segmentima života", rekao je predsednik Srbije.

Putin: Beogradska operacija važna etapa ka velikoj pobedi

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da je vojna parada u Beogradu povodom 70 godina od oslobođenja prilika da se izraze ponos i zahvalnost veteranima, ali i da se potrudimo da budemo dostojni njihovih podviga i slave.

"Godišnjica oslobođenja Beograda je prilika da se oda počast svima koji su se borili protov nacista na svim frontovima. Naši očevi i dede su se borili za ispravnu stvar i ispoljavali su odvažnost na svim frontovima. Njihova hrabrost bila je bez granica, bratstvo nesalomivo a stanje duha je prevazilazilo sve. I ovde na paradi nas ujedinjuju zajednička duboka sećanja", rekao je Putin.

Sovjetskom Savezu, dodao je, pripada ključna uloga u pobedi nad fašizmom.

"Ali mi nikada nećemo deliti pobedu na našu i tuđu, niti ćemo zaboraviti naše saveznike u antihitlerovskoj koaliciji", poručio je on i pozvao da se spreče pokušaji revizije istorije.

"Beogradska operacija postala je važna etapa na putu ka velikoj pobedi. Naši narodi su zajednički vodili dugu, upornu i krvavu borbu protiv nacista. SSSR i Jugoslavija su pružili svenarodni otpor agresoru", zaključio je Putin.

Partizani, kako je dodao, svojim operacijama nisu dali da se prebace divizije na druge frontove.

"Moramo se suprotstaviti pokušaju heroizacije nacista i njihovih pomagača", naglasio je Putin i istakao da je zajednička obaveza da se sećamo pouka Drugog svetskog rata i da treba ujediniti napore radi stvaranja atmosfere poverenja i uzajamnog razumevanja na evropskom kontinentu.

Ruski predsednik je najavio da će u maju naredne godine biti održana zajednička proslava 70. godišnjice zajedničke pobede, za koju je plaćena visoka cena. On je čestitao Beogradu i Srbiji srećan praznik i završio govor rečima – "Živela bratska Srbija".

broj komentara 8 pošalji komentar
(petak, 17. okt 2014, 09:20) - anonymous [neregistrovani]

Miro Đokić

@ponovo država: Govor je zista bio za poštovanje.

(petak, 17. okt 2014, 04:50) - porucnik [neregistrovani]

ponovo drzava

Bravo predsednice.. Tako se govori pred svojom vojskom i narodom.. Ponovo smo drzava..

(petak, 17. okt 2014, 03:04) - Милан [neregistrovani]

Преседник

Господин Томислав Николић , председник Репиблике Србије добија формат великог дрзавника , спреман и одлучан да брани првенствено интересе свог народа и своје дрзаве !!Његови говори то јасно и недвосмислено показију .Ова парада и Присуство господина Владимира Путина ће у многоме утицати на враћаље поноса , достојанства и вредности Српског народа .

(petak, 17. okt 2014, 01:12) - sasa [neregistrovani]

ponos

Hvala predsedniku Nikolicu, jer je svojim prelepim, iskrenim I istinitim govorom ispunio na danasnji dan, srce svakog Srbina i istinskog patriote! Hvala i cast svemu izrecenom!

(četvrtak, 16. okt 2014, 20:34) - anonymous [neregistrovani]

Predsednik Nikolic i Putin

Svaka vam cast.

(četvrtak, 16. okt 2014, 18:24) - anonymous [neregistrovani]

Reakcija Putinov govor

Putim je dao veliko priznanje jugoslovenskim partizanima. Nema priče, Rusi znaju ko se tukao sa nacistima, a ko je bio kolabracionista.
Iznenadio je svojim govorom. Velike priznanje za sve jugoslovenske partizane.
Slava mu

(četvrtak, 16. okt 2014, 18:11) - anonymous [neregistrovani]

Hrabro i ponosno!

Kakav dan za Srbiju!!!! Uvek smo cenili slobodu, a danas smo to pokazali, zajedno sa najdražim gostom.

(četvrtak, 16. okt 2014, 18:08) - anonymous [neregistrovani]

R&S

Jesu naše istorije sjajne! To je činjenica. Kome se to ne dopada, to je njegov problem.