Slovačka podrška Srbiji

Slovačka snažno podržava evropske integracije Srbije, ali i teritorijalni integritet, kad je reč o Kosovu, rekao u Bratislavi premijer Mirko Cvetković. Srbija je naš strateški partner na Zapadnom Balkanu, poručio predsednik Slovačke Ivan Gašparovič.

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio je, posle razgovora sa slovačkim predsednikom i premijerom Ivanom Gašparovičem i Robertom Ficom, da Slovačka snažno podržava evrointegracije Srbije, uključujući i beli šengen i odmrzavanje Trgovinskog sporazuma.

Cvetković je potvrdio i da Slovačka neće promeniti svoj stav kad je reč o Kosovu, odnosno da neće priznati nezavisnot Kosova.

Predsednik Slovačke Ivan Gašparovič podržao je teritorijalni integritet Srbije i ulazak, kako je rekao, "strateškog partnera Slovačke na Zapadnom Balkanu" u Evropsku uniju.

Ivan Gašparovič je srpskom premijeru ponovio da je stav Slovačke prema nezavisnosti Kosova nepromenjen i da Bratislava odbija da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost. Slovačka je jedna od pet zemalja-članica EU koja nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Gašparovič je naglasio da je uprkos ekonomskoj krizi koja se oseća i u EU, i uprkos problemima oko ratifikacije Lisabonskog ugovora, stav Slovačke i cele Višegradske grupe posle samita V4 ovih dana u Poljskoj da ne prihvataju teze o "umoru EU od proširenja" i da Slovačka kao i Češka, Poljska i Mađarska podržavaju prijem novih zemalja kada ispune neophodne uslove.

"Liberalizacija viznog režima za putovanja građana Srbije u EU ojačala bi volju naših građana za evropsku integraciju", rekao je predsednik Vlade Mirko Cvetković.

Fico: Nema razloga za promenu stava o Kosovu

Premijer Slovačke Robert Fico rekao je u razgovoru sa srpskim kolegom da "ne postoji ni jedan jedini razlog da njegova zemlja promeni stav prema nezavisnosti Kosova i prizna ga kao novu državu".

"Naš stav prema Kosovu nije samo stvar simpatija prema Srbiji, niti ima ikakve veze sa našim stavom prema SAD i Rusiji", rekao je Fico na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Cvetkovićem.

Fico je, kako javlja slovačka agencija TASR, takođe upozorio da njegova vlada odbijanjem da prizna Kosovo pokazuje kako će "svim snagama braniti i slovačke nacionalne interese protiv izuzetno opasne politike koju protiv suvereniteta Slovačke vodi jedna od dve relevantne stranke slovačkih Mađara - Stranka mađarske koalicije".

Fico je kao diplomatski uspeh Beograda ocenio to što se pitanje legitimiteta jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova našlo pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Cvetković je sa premijerom Ficom otvorio u Bratislavi slovačko-srpski ekonomski forum, na kome učestvuje 35 kompanija iz Srbije.

Premijer je pozvao slovačke investitore da ulažu u Srbiji i dodao da je Slovačka značajan partner u prioritetnim oblastima evropskih integracija i privredne saradnje, u kojima se beleži konstantan napredak u proteklih osam godina.

"Cilj foruma je da se poveća spoljnotrgovinska saradnja, a ja sam postavio ambiciozni cilj da ona u narednih nekoliko godina premaši milijardu evra", rekao je premijer Mirko Cvetković.

Predsednik Vlade je istakao da će Srbija, kao i do sada, nastaviti da daje pun doprinos unapređenju položaja slovačke manjine, čije prisustvo u Srbiji dodatno doprinosi bliskosti dve države.

Cvetković se sastao i sa predsednikom slovačkog parlamenta Pavolom Paškom, a planirano je i da Cvetković položi venac na spomen-ploču Vuku Karadžiću.

U delegaciji Srbije biće ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević, ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić i potpredsednica Izvršnog veća AP Vojvodina i predsednica Nacionalnog saveta Slovačke nacionalne manjine u Srbiji Ana Tomanova-Makanova, navedeno je u saopštenju.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво