Slovačka podrška Srbiji

Slovačka snažno podržava evropske integracije Srbije, ali i teritorijalni integritet, kad je reč o Kosovu, rekao u Bratislavi premijer Mirko Cvetković. Srbija je naš strateški partner na Zapadnom Balkanu, poručio predsednik Slovačke Ivan Gašparovič.

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio je, posle razgovora sa slovačkim predsednikom i premijerom Ivanom Gašparovičem i Robertom Ficom, da Slovačka snažno podržava evrointegracije Srbije, uključujući i beli šengen i odmrzavanje Trgovinskog sporazuma.

Cvetković je potvrdio i da Slovačka neće promeniti svoj stav kad je reč o Kosovu, odnosno da neće priznati nezavisnot Kosova.

Predsednik Slovačke Ivan Gašparovič podržao je teritorijalni integritet Srbije i ulazak, kako je rekao, "strateškog partnera Slovačke na Zapadnom Balkanu" u Evropsku uniju.

Ivan Gašparovič je srpskom premijeru ponovio da je stav Slovačke prema nezavisnosti Kosova nepromenjen i da Bratislava odbija da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost. Slovačka je jedna od pet zemalja-članica EU koja nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Gašparovič je naglasio da je uprkos ekonomskoj krizi koja se oseća i u EU, i uprkos problemima oko ratifikacije Lisabonskog ugovora, stav Slovačke i cele Višegradske grupe posle samita V4 ovih dana u Poljskoj da ne prihvataju teze o "umoru EU od proširenja" i da Slovačka kao i Češka, Poljska i Mađarska podržavaju prijem novih zemalja kada ispune neophodne uslove.

"Liberalizacija viznog režima za putovanja građana Srbije u EU ojačala bi volju naših građana za evropsku integraciju", rekao je predsednik Vlade Mirko Cvetković.

Fico: Nema razloga za promenu stava o Kosovu

Premijer Slovačke Robert Fico rekao je u razgovoru sa srpskim kolegom da "ne postoji ni jedan jedini razlog da njegova zemlja promeni stav prema nezavisnosti Kosova i prizna ga kao novu državu".

"Naš stav prema Kosovu nije samo stvar simpatija prema Srbiji, niti ima ikakve veze sa našim stavom prema SAD i Rusiji", rekao je Fico na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Cvetkovićem.

Fico je, kako javlja slovačka agencija TASR, takođe upozorio da njegova vlada odbijanjem da prizna Kosovo pokazuje kako će "svim snagama braniti i slovačke nacionalne interese protiv izuzetno opasne politike koju protiv suvereniteta Slovačke vodi jedna od dve relevantne stranke slovačkih Mađara - Stranka mađarske koalicije".

Fico je kao diplomatski uspeh Beograda ocenio to što se pitanje legitimiteta jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova našlo pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Cvetković je sa premijerom Ficom otvorio u Bratislavi slovačko-srpski ekonomski forum, na kome učestvuje 35 kompanija iz Srbije.

Premijer je pozvao slovačke investitore da ulažu u Srbiji i dodao da je Slovačka značajan partner u prioritetnim oblastima evropskih integracija i privredne saradnje, u kojima se beleži konstantan napredak u proteklih osam godina.

"Cilj foruma je da se poveća spoljnotrgovinska saradnja, a ja sam postavio ambiciozni cilj da ona u narednih nekoliko godina premaši milijardu evra", rekao je premijer Mirko Cvetković.

Predsednik Vlade je istakao da će Srbija, kao i do sada, nastaviti da daje pun doprinos unapređenju položaja slovačke manjine, čije prisustvo u Srbiji dodatno doprinosi bliskosti dve države.

Cvetković se sastao i sa predsednikom slovačkog parlamenta Pavolom Paškom, a planirano je i da Cvetković položi venac na spomen-ploču Vuku Karadžiću.

U delegaciji Srbije biće ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević, ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić i potpredsednica Izvršnog veća AP Vojvodina i predsednica Nacionalnog saveta Slovačke nacionalne manjine u Srbiji Ana Tomanova-Makanova, navedeno je u saopštenju.

broj komentara 15 pošalji komentar
(utorak, 15. jun 2010, 07:36)
anonymous [neregistrovani]

Udruženje Srba u Slovačkoj

Svi koji bi želeli da uspostave kontakt sa Udruženjem Srba u Slovačkoj neka napišu na staneribic13@gmail.sk
Za sada radimo na stvaranju sajta i nadamo se da će mo to brzo završiti i nadalje uspostavljati jednostavniju i bržu komunikaciju.

(utorak, 22. sep 2009, 14:32)
jan [neregistrovani]

Srbi u Slovackoj

kako doci do udruzenja?zivim i radim u Slovackoj.

(utorak, 22. sep 2009, 12:51)
Boris / Slovacka [neregistrovani]

Bratstvo Srba i Slovaka

Da, i to svakako mislim ne samo ja prijatelji nasi. Evropa je takoce Serbija,uvek bila i uvek ce biti. U vas podobni ne samo vas jezik, i vasa kultura je samo blizu nas.
Ponovo rekako Zivelo bratstvo Srba i Slovaka !.

Mi smo sa Vama brati.

Boris / Bratislava

(utorak, 22. sep 2009, 12:45)
м [neregistrovani]

Србија-Словачка=Слога

Поштовање за наше пријатеље Словаке...
Све најлепше и поздрав

(utorak, 22. sep 2009, 12:11)
anonymous [neregistrovani]

Pozdrav iz Slovačke

Ja živim već 20 godina u Slovačkoj i odavde sam se oženio. Sticajem okolnosti sam bio sinoć u našoj ambasadi sa Prenijerom Cvetkovićom i sa ostalima članovima naše delegacije kao i prisutnim gostima iz Slovačke. Činjenica je da je stav Slovačkih zvaničnika na strani Srbije. Hteo bih da istaknem veliki doprinos gospodina Jana Čarnohorskeho koji je nekada bio predsednik vlade, predsednik skupštine i ministar pravosudja. Imao sam čast da se sa njim sretnem nekoliko puta a čak šta više smo ga primili za počastnog člana Udruženja Srba u Slovačkoj. Pomenuti gospodin je kao podpredsednik predhodne vlade Mikulaša Dzurindu i ministar pravosudja jedini glasao protiv preletanja aviona NATO preko Slovačke teritorije prilikom bombardovanja Srbije. U razgovoru sa nama je rekao "ako postoji zakon i medjunarodno pravo onda je to na strani Srbije" misleći na sutuaciju Kosova, a gospodin Čarnohorski je poznati madjunarodni pravnik.
Slovački narod će uvek biti uz Srbiju.
Pozdrav svima od Srba iz Slovačke

(utorak, 22. sep 2009, 11:49)
anonymous [neregistrovani]

Bratstvo

Slovaci su jedan divan narod sa kojima su Srbi u Srbiji uvek ziveli u prijateljstvu i razumevanju. Imam Slovake u siroj familiji i jako ih cenim. Pamtim cika Jankove Slovacke ljute kobasice iz detinjstva, od koji nema bolji na svetu. A pamtim i sve lepe Slovakinje. Zivelo bratstvo Srba i Slovaka.

(ponedeljak, 21. sep 2009, 23:35)
Nenad Kuzminac [neregistrovani]

Slovacko vino

Nema boljeg vina nego Slovacko vino u Erdeviku zivela Slovaci i Siribi

(ponedeljak, 21. sep 2009, 23:34)
Nenad Kuzminac [neregistrovani]

Slovacko vino

Nema boljeg vina nego Slovacko vino u Erdeviku zivela Slovaci i Siribi

(ponedeljak, 21. sep 2009, 19:35)
anonymous [neregistrovani]

slovacka

lepo je procitati vase komentare a ja mogu samo da dodam moi sin je pola srbin a pola slovak i podjednako voli srbiju i slovacku!bravo za slovene!

(ponedeljak, 21. sep 2009, 18:36)
anonymous [neregistrovani]

Slovaci

Hvala nasim Slovackim prijateljima na podrsci. Pogotovo sad kad nam je najpotrebnija i uprkos velikim pritiscima da priznaju KiM. Hvala ovo treba pamtiti