Читај ми!

Selaković: Briselski sporazum politički akt

Ustavni sud Srbije ne može da ocenjuje Briselski sporazum, jer je to politički akt, poručio je na javnoj raspravi ministar pravde Nikola Selaković istakavši da bi u suprotnom sud preuzeo nadležnost Vlade da utvrđuje i vodi politiku.

Pred Ustavnim sudom u toku je javna rasprava o predlogu Demokratske starnke Srbije da se Briselski sporazum proglasi neustavnim.

Obrazalažući stanovište zašto USS treba da odbaci taj predlog, Selaković je rekao da Vlada vodi dijalog sa Prištinom u skladu sa Rezolucijom Skupštine Srbije koja je politički akt, u nameri da se uspostavi politička saglasnost o određenim pitanjima, prenosi Fonet.

Naglasio je da je postojeći politički kontekst takav da ne omogućava Srbiji da jednostrano definiše suštinsku autonomiju Kosova, već to mora da se uradi kroz dijalog svih strana kojih se to pitanje tiče.

Ako bi USS proglasio Briselski sporazum neustavnim, to bi nam vezalo ruke i dovelo bi nas u bezizlaznu situaciju, rekao je Selaković.

Mi suštinsku autonomiju Kosova i Metohije jednostrano da određujemo ne možemo, a da je to neko mogao da uradi, uradilo bi ustavotvorac 2006, rekao je Selaković, neposredno posle javne rasprave o predlogu Demokratske stranke Srbije da se Briselski sporazum oceni kao nestavan.

Prema rečima Selakovića, ono što možemo je da "razgovaramo o tome koji treba da bude obim suštinske autonomije i šta ona treba da sadrži", a "jedna od faza u definisanju šta treba da bude suštinska autonomija Kosova i Metohije u sastavu Srbije je Briselski sporazum".

Ja nisam jedan od onih cinika koji će da vam kaže "uzmite Ustav pod mišku pa idite na Kosovo i Metoiju i pokažite da je to Srbija", rekao je Selaković.

Selaković kaže da njega, kao i ubedljivu većinu građana Srbije, boli stvarnost na Kosovu i Metohiji, ali to ne znači da treba da gurnemo glavu u pesak i da je ignorišemo, pa da nas ta stvarnost pokosi i da ne ostane od nas ništa.

Samo i isključivo kroz politički dijalog, kao što je to činjeno i pre zaključivanja Briselskog sporazuma, kao što se to čini i danas, samo na takav način mi možemo da doprinosimo rešavanju problema na Kosovu i Metohiji, na prvom mestu velikih problema srpske zajednice koja tamo živi, kaže Selaković.

Selaković je ocenio da je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija osnova za sve što je navedeno u Briselskom sporazumu, uz napomenu da ne možemo da se pozivamo na nju samo kad nam odgovara njen sadržaj.

On je rekao da će vlada prihvatiti ocenu Ustavnog suda, bez obzira na to kakva bude.

Akademik Kosta Čavoški je u ime predlagača pozvao USS da odlučujuje "po savesti i časti", a da ne naseda na "nemaštovite ujdurme vlasti".

Čavoški je rekao da Briselski sporazum nije politički, već opšti pravni akt, tako da je USS nadležan da ga razmatra, ocenivši da njegovu neustavnost može svako da vidi.

Prema njegovim rečima, Briselskim sporzumom zatiru se poslednje institucije Srbije na Kosovu i narušava njen teritorijalni integritet.

Predsednica USS-a Vesna Prelić Ilić rekla je da je situacija specifična i da je zato USS sazvao javnu raspravu kako bi čuo različite argumente.

Predsednik skuštinskog odbora za Ustavna pitanja Aleksandar Martinović naglasio je da ni Skupština ni Vlada nikad neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije.

Kosovsko pitanje dugo traje, za njega nema brzih odgovora, rekao je Matrinović.

Jasno nam je da je država još tada bila u rasulu i da ovde vlada pravni haos. Mi ne očekujemo od Ustavnog suda da tu stvar reši, već nam je stalo da neko ko je nadležan za pitanje ustavnosti i zakonitosti uradi svoj posao korektno, rekao je potpredsednik Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić.

Samardžić kaže da je "u raspravi preovlađivao stav da Ustavni sud treba da prihvati predlog i oceni ustavnost Briselskog sporazuma" kao i da "ocena, po onom što se čulo, ne može biti drugačije nego da je sporazum u suprotnosti sa Ustavom".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво