Читај ми!

Jačanje saradnje Srbije i Novog Zelanda

Ministri spoljnih poslova Srbije i Novog Zelanda, Ivica Dačić i Mari Makali, najavili su imenovanja počasnih konzula u dve zemlje i objavili pojednostavljivanje procedure za izdavanje viza srpskim građanima za Novi Zeland.

"Vlada Novog Zelanda odlučila je da od 1. jula pojednostavi politiku za izdavanje viza građanima Srbije, što će olakšati putovanja njenim građanima na Novi Zeland i nameravamo da preduzmemo dalje korake u tom smislu", rekao je Makali na zajedničkoj konferenciji za novinare s Dačićem u Palati Srbija.

Dačić je naveo da bi sistem pojednostavljivanja izdavanja viza bio veoma koristan za građane Srbije kojih ima desetak hiljada na Novom Zelandu, prenosi Beta.

Naveo je da je Srbija početkom prošle decenije ukinula vize za građane Novog Zelanda i istakao da Novi Zeland i Srbija nemaju spornih i otvorenih pitanja.

"Dovoljno su daleko da nemaju problema u svojim odnosima. Najviše problema otprilike imate sa najbližim zemljama", ukazao je Dačić.

Rekao je da se s Makalijem dogovorio da se međusobni politički dijalog dovede na viši nivo i da se razmenjuju posete na obe strane.

Naveo je da je međusobna ekonomska razmena veoma mala, "skoro da je ne vredi ni spominjati", i iznosi 1,5 miliona dolara, pa stoga postoje "mnogi zajednički interesi u budućnosti", pogotovu što su obe zemlje "relativno male i traže svoje mesto na svetskoj političkoj sceni".

Makali, prvi ministar spoljnih poslova Novog Zelanda koji je posetio Srbiju posle normalizacije odnosa dveju zemalja posle devedesetih godina, pokazao je "entuzijazam u vezi sa jačanjem saradnje i odnosa" sa Srbijom.

On je izrazio saučešće i saosećanje s građanima Srbije zbog katastrofalnih majskih poplava i dodao da je njegova zemlja izdvojila 150.000 dolara pomoći za oporavak ugroženih.

Dačić je naveo da Vlada Srbije Makalijevoj poseti daje "izuzetnu važnost" imajući u vidu da su to prvi međusobni susreti na visokom nivou "posle mnogo, mnogo vremena" i najvio razgovore šefa novozelandske diplomatije s najvišim državnim rukovodstvom Srbije.

Sa Makalijem se sastao i predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, koji je uputio poziv za premijera Novog Zelanda Džona Kija da poseti Srbiju.

Vučić je zahvalio na izrazima saučešća koje je novozelandska strana uputila povodom nedavnih poplava, saopštila je Vlada Srbije.

U saopštenju se navodi da je Vučić informisao sagovornika o procesu evropskih integracija Srbije i mogućnostima otvaranja pojedinih poglavlja.

Makali je zatražio podršku Srbije za kandidaturu Novog Zelanda za nestalnu članicu Saveta bezbednosti UN u periodu 2015-2016. godine. Novi Zeland je, pored Španije i Turske, kandidat za jedno od dva mesta.

Sagovornici su ocenili da je bilateralna saradnja između dve zemlje dobra, ali da postoje mogućnosti za njeno unapređenje, posebno u oblasti ekonomije.

Tokom sastanka predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković sa gostom sa Novog Zelanda poručeno je da dve zemlje treba da rade na unapređenju odnosa i da mogu da nađu mnogo modela saradnje na političkom i ekonomskom nivou.

Gojkovićeva je rekla da se poseta ministra spoljnih poslova Novog Zelanda može označiti kao istorijska, jer je reč o prvoj poseti ove vrste od normalizacije diplomatskih odnosa.

Predsednica parlamenta upoznala je Makalija o toku procesa evrointegracija Srbije i naglasila da pregovori sa EU ohrabruju države da uđu u ekonomske i političke reforme, što Srbija i čini.

Gojkovićeva je istakla da je cilj Srbije da reformskim zakonima, koji će se uskoro naći u Skupštini Srbije, poboljša ekonomski milje i postane najpoželjnija destinacija za ulaganje u regionu.

"To su hrabre promene i uvereni smo da će doneti dobre rezultate i da će strani investitori naći interes da ulažu u Srbiju, a naš interes je da zaposlimo što više ljudi", rekla je Gojkovićeva i pozvala investitore iz te zemlje da ulažu u Srbiji.

Ministar spoljnih poslova Novog Zelanda naglasio je da je put koji je odabrala Vlada Srbije dobar za zemlju i da doprinosi miru i stabilnosti u regionu.

Makali je rekao da će ohrabriti privatni sektor Novog Zelanda da ulaže u Srbiji, posebno u oblasti poljoprivrede i obnovljivih izvora energije i naglasio da dve zemlje treba da rade na unapređenju veza, a da je na tom putu preduzet i jedan dodatni korak u vidu viznih olakšica.

Makalija je primio i predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, koji je ukazao na to da je saradnja između dve zemlje dobra, ali da postoji mnogo prostora za njeno unapređenje, pre svega na ekonomskom polju.

"U tom smislu, pozitivan je korak to što se očekuje olakšavanje viznog režima od 1. jula 2014. godine", navodi se u saopštenju predsednikove Službe za saradnju sa medijima.

Predsednik Nikolić je istakao da postoje prijateljske veze između Srbije i Novog Zelanda, koje su dobrom merom uspostavljane i preko velikog broja emigranata iz Srbije koji već dugo žive na Novom Zelandu.

Ministar spoljnih poslova Novog Zelanda saglasio se sa predsednikom Nikolićem da postoje dobri razlozi za poboljšanje saradnje dve zemlje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи