Читај ми!

Srbija garant stabilnosti na Balkanu

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je, uoči posete Nemačkoj, da će Srbija biti pouzdan partner Berlina."Ima jedna stvar kojom mi možemo Nemačkoj da pomognemo a to je garancija za stabilnost na zapadnom Balkanu", rekao je Vučić.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je počastvovan pozivom kancelarke Angele Merkel da poseti Nemačku i poručio da Srbija želi da bude pouzdan saveznik Nemačke.

Kao predstavnici Srbije ponašaćemo se "odgovorno ozbiljno" i ono što smatramo našom najvažnijom porukom jeste da će Srbija biti pouzdan saveznik Nemačkoj, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije uoči njegove posete Nemačkoj 11. juna.

"Teško je imajući u vidu snagu Srbije i Nemačke, ali želja je Srbije i to govorimo bez stida, da bude saveznik Nemačke, što ranije Srbija nije umela i nije znala. To jeste politika Vlade Srbije i politika ove zemlje. To je važno za našu zemlju u političkom, ekonomskom i svakom drugom smislu", rekao je premijer, dodavši da bi svako želeo da bude prijatelj i saveznik Nemačke.

"To nije samo pitanje naše želje, već i preuzetih obaveza i to moramo da uradimo", podvukao je Vučić.

Pred nama je mnogo teškog posla, istakao je premijer.

"Ima jedna stvar kojom mi možemo Nemačkoj da pomognemo a to je garancija za stabilnost na zapadnom Balkanu", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je Srbija ušla u proces reformi iza kojeg nema povratka i da kašnjenja u tom procesu mogu biti 10 do 15 dana, ali da neće biti suštinskih kašnjenja.

Prema njegovoj oceni, mnogo veremena je u prethodnom periodu izgubljeno zarad političkih poena i igara. Ponovio je da će Srbija do 2018. ispuniti sve uslove za ulazak u EU, a da je onda na Nemačkoj i drugim zemljama EU da odluče da li ćemo i kad biti članica Unije.

Naveo je da očekuje da će razgovori biti otvoreni i da je ono na šta Srbija može da se osloni to da su rad i dela ono šta ćemo ostaviti za sobom i da će upravo to govoriti koliko smo pouzdani.

Barozo u Srbiji 29. juna

Vučić je najavio da će tokom juna i jula imati čitav niz sastanaka sa premijerima više evropskih zemalja i drugim zvaničnicima, a da će u Srbiju 29. juna doći predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

"Jun i početak jula biće meseci spoljnopolitičkih aktivnosti kakvih nije bilo u toku poslednje decenije. Za nas je naravno najvažniji susret sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel", rekao je Vučić.

Premijer je kao jedan od najvažnijih događaja u narednom periodu označio srpsko-nemački biznis forum 30. juna koji će otvoriti sa nemačkim ministrom spoljnih poslova Frank Valterom Štajnmajerom.

Najavio je i da će 3. jula boraviti u Parizu gde će se sastati sa francuskim premijerom Manuelom Valsom, da će u Rumuniji boraviti u dvodnevnoj poseti tokom koje će razgovarati sa rumunskim premijerom, kao i sa premijerima Gruzije, Moldavije, Češke i Slovačke koji će se tamo naći.

Očekuju ga takođe i susreti sa premijerima iz zemalja regiona - slovenačkom premijerkom Alenkom Bratušek, mađarskim premijerom Viktorom Orbanom. Očekuje se i održavanje zajedničkih sednica vlada sa tim zemljama.

"Sutra će u Beogradu boraviti šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu, a posle njega i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. I sa njima ću takođe razgovarati", rekao je Vučić.

Premijer Srbije je još rekao da će u narednom periodu biti otvoreno još nekoliko fabrika - stranih investicija. 

Premijer Srbije je istakao da predsednik Tomislav Nikolić obavlja svoje dužnosti u skladu sa Ustavom, uključujući i predstojeću posetu Beogradu beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka.

Upitan da prokomentariše to što će se Nikolić sastati sa Lukašenkom u istom danu kada će Vučić u Berlinu razgovarati sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, što prema pisanju medija predstavlja podrivanje Vučićeve posete, Vučić je rekao: "Tomislav Nikolić obavlja svoje predsedničke dužnosti u skladu sa Ustavom. Ja ću tada biti u Nemačkoj dva dana i to je sve što mogu da kažem".

Spremni za razgovore o stabilnosti Zapadnog Balkana

Na pitanja o stavu prema Ukrajini i Rusiji Vučić je rekao da što se Srbije tiče to nije ključna tema  i "da smo mi mali igrači" za te odnose, a da će ukoliko to pitanje bude pokrenula nemačka kancelarka izneti stav Srbije.

Premijer je rekao da smo spremni da razgovaramo i o reformama, stabilnosti Zapadnog Balkana, razgovorima sa Prištinom, borbi protiv kriminala i korupcije...

Naveo je da želi da čuje sugestije ali i primedbe kancelarke Nemačke na ono što Srbija radi i da će na to i odgovoriti. "Da li će to biti potvrdno ili odrečno zavisi od predloga Merkelove", naveo je Vučić.

Vučić je, na pitanje o razgovorima sa Prištinom, rekao da nam je to nešto što nam je postavljeno kao neka vrsta uslova za evropske integracije pre tri-četiri godine i da je zahvalan Angeli Merkel što je u video-poruci navela da poštuje držanje reči novog rukovodstva Srbije i ostvarenja onoga što je bilo dogovoreno, a što neka ranija rukovodstva nisu sprovela.

Vučić je rekao da kada se pogleda daleko u istoriju niko nije dobio poziv nemačke kancelarke i dodao i da je ponosan na činjenicu da je verovatno jedini u Srbiji koji poznaje sve žive bundeskancelare osim Helmuta Šmita a da se nada da će i njega upoznati.

"Bilo je važno da Srbi izađu na izbore"

Premijer Aleksandar Vučić rekao je da je bilo važno da Srbi izađu na parlamentarne izbore za privremene institucije KiM i da je bila pametna odluka da se pozovu na te izbore.

"Bio je nizak odziv ali i neočekivano nizak u albanskim sredinama i to pokazuje neke druge stvari...o većem broju prijavljenih nego što realno živi na tom prostoru, ali o tom - potom, to je priča za neko drugo vreme", rekao je Vučić i naveo da će se u svim daljima razgovorima raditi na tome da se uvek zaštite naši nacionalni interesi.

Podsetio je da nema konstituisanja kosovske skupštine bez Srba tako da će se o tome razgovarati i treba sačekati i videti kako stvari stoje.

Vučić je rekao da mu se čini da su neki mnogo toga uzimali Srbima, sedam dana pred izbore menjali pravila što nigde na svetu nema...

"Bez obzira na to mislim da smo pametnu odluku doneli što smo pozvali naše sunarodnike da izađu na izbore jer da nismo ne bismo imali ni ovu priliku da na bilo koji način ozbiljnije utičemo i pomognemo našim sugrađanima koji žive na KiM", rekao je premijer.

"Obnova Obrenovca sledeće nedelje"

Govoreći o poplavljenim područjima, Vučić je rekao da bi sledeće nedelje trebalo da krene obnova Obrenovca.

Aleksandar Vučić je obećao da će domaćinstva, kojima su kuće značajnije oštećene dobiti po 250.000 dinara, kao i da će se nekima, u meri u kojoj je to moguće, pomoći u nabavci aparata za domaćinstvo i nameštaja.

To će, kako je rekao premijer, biti velika pomoć i podrška Vlade Srbije.

Istakao je da je na teritoriji Obrenovca, na primer, bilo angažovano na hiljade vojnika i da je iz te beogradske opštine do sada izneto 17 hiljada tona smeća.

Vučić, koji je popodne obišao Obrenovac, najavio je da se očekuje stavljanje u funkciju kolektora, kao i da je zahvalan Nemačkoj na specijanim cevima koje je, kao pomoć, uputila u Srbiju.

Premijer je najavio i da će već naredne sedmice početi obnova svih puteva - lokalnih, regionalnih, magistralni, prvog i drugog reda...

"Obnova svih puteva mora da bude završena do septembra i za to su pronađena značajna finansijska sredstva, najmanje 40 miliona evra", rekao je Vučić.

Takođe, premijer je najavio da će naredne sedmice biti započeta i izgradnja kuća koje su potpuno srušene u nedavnim katstrofalnim poplavama. On je napomenuo da tu ima nekih proceduralnih problema, ali da će se sa izgradnjom krenuti i dodao: "Videćete, Vlada Srbije će u tome uspeti".

Premijer je zamolio sve građane da poštuju pomoć koju je Srbija dobila, a posebno pomoć Ujedinjenih Arapskih Emirata koji su najviše pomogli u novcu, ali i u svim drugim materijalima.

"Oni sada grade 50 kuća i u septembru još toliko. To je ogroman novac koji oni ne daju samo zato što Srbiju doživljavaju kao prijateljsku zemlju", rekao je premijer.

"OEBS vodi kamapanju protiv mene"

Aleksandar Vučić je rekao je da ima dokaze da mnogi iz međunarodne zajednice, među kojima i neki ambasadori, pritiskaju medije da vode kampanju protiv njega i njegove porodice.

"I sve što radi zamenica šefa misije OEBS-a u Srbiji Pola Tide je pritisak na medije da vode kampanju protiv mene. Misle da ću moliti boga da prestanu. Nećete me ućutkati i neću nikada da ućutim jer ja govorim istinu, a oni lažu", rekao je Vučić.

Vučić je povodom navoda sociologa Jova Bakića da premijerov brat Andrej Vučić lobira da Televizija Kopernikus dobije nacionalnu frekvenciju rekao da njegov brat i ne zna šta je Kopernikus i da nije upoznao nikoga iz Republičke radiodifuzne agencije.

Vučić je istakao da je tražio izvinjenje OEBS-a i da će ga dočekati i dodao da neće da se povlači pred lažima niti da mu treba pomoć OEBS-a.

"Dovoljno sam jak i imam dovoljno snage da se suprotstavim svima koji napadaju moju porodicu. Mi smo mali a oni su veliki ali to ne znači da ne treba da branim slobodarske tradicije našeg naroda. Šta je meni politička funkcija? Pa šta ako ostanem bez funkcije?", rekao je Vučić.

Број коментара 36

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво