Читај ми!

Do Evropske unije četiri scenarija

Koji su mogući scenariji prijema zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju? Svi odjednom, svako za sebe ili svi u red iza Turske.

Mladi istraživači Evropskog fonda za Balkan, uglavnom državljani zemalja koje se nadaju ulasku u Evropsku uniju, predviđaju četiri scenarija za priključenje celog Balkana Uniji.

Od obećanja evropskih lidera s početka 21. veka da sve zemlje po standardnoj proceduri uhvate voz za Brisel, preko stajanja u red sa Turskom, do eventualnog odustajanja od proširenja ili velikog balkanskog praska po kome bi sve zemlje Balkana ušle u EU.

"To znači da ćemo možda imati dve vrste zemalja u regionu, one koje mogu da budu članice EU kao Srbija i Crna Gora, možda čak i Albanija, i one koje ne mogu ili sa velikim teškoćama BiH, Makedonija i takođe Kosovo", kaže Florijan Biber, profesor istočnoevropskih studija Univerziteta u Gracu.

Evropska unija suočena je sa ekonomskom krizom i jačanjem evroskeptičnih partija na izborima za Evropski parlament, onih koji se zalažu za ukidanje evra ili su veliki protivnici emigrantske politke.

Zato nije isključen ni nepovoljni scenario Turske, koja na pridruženje čeka više od pola veka. U boljem slučaju blokada bi bila privremena.

"To bi naravno bilo jako bolno za reforme u regionu, ne kažem da je to najrealniji scenario, ali moramo da budemo svesni da ta opasnost postoji", kaže Biber.

Postoji zamor od proširenja, ali i gnev od čekanja, naročito kada vidimo da je komšiji uspelo da se ubaci.

"Onda će biti druge zemlje razočarane da nisu one te koje su ušle u EU i onda to može da vodi ne bih rekao i do sukoba, ali bar do tenzije u regionu koja ne bi bilo poželjna", rekao je Biber.

Dobra regionalna saradnja mogla bi da predupredi takav ishod, a i Briselu bi prijalo da tako nešto vidi, smatraju istraživači. Ako se bivši zemljaci, a današnji susedi uhvate u skladno kolo, brže će stići na cilj nego ako svako odluči da igra svoju igru. Motiv je jak.

Ako svi uđu naći će se u sred Evropske unije. A ako neko zaostane i oni koji su ušli biće na periferiji Unije.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво