Do Evropske unije četiri scenarija

Koji su mogući scenariji prijema zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju? Svi odjednom, svako za sebe ili svi u red iza Turske.

Mladi istraživači Evropskog fonda za Balkan, uglavnom državljani zemalja koje se nadaju ulasku u Evropsku uniju, predviđaju četiri scenarija za priključenje celog Balkana Uniji.

Od obećanja evropskih lidera s početka 21. veka da sve zemlje po standardnoj proceduri uhvate voz za Brisel, preko stajanja u red sa Turskom, do eventualnog odustajanja od proširenja ili velikog balkanskog praska po kome bi sve zemlje Balkana ušle u EU.

"To znači da ćemo možda imati dve vrste zemalja u regionu, one koje mogu da budu članice EU kao Srbija i Crna Gora, možda čak i Albanija, i one koje ne mogu ili sa velikim teškoćama BiH, Makedonija i takođe Kosovo", kaže Florijan Biber, profesor istočnoevropskih studija Univerziteta u Gracu.

Evropska unija suočena je sa ekonomskom krizom i jačanjem evroskeptičnih partija na izborima za Evropski parlament, onih koji se zalažu za ukidanje evra ili su veliki protivnici emigrantske politke.

Zato nije isključen ni nepovoljni scenario Turske, koja na pridruženje čeka više od pola veka. U boljem slučaju blokada bi bila privremena.

"To bi naravno bilo jako bolno za reforme u regionu, ne kažem da je to najrealniji scenario, ali moramo da budemo svesni da ta opasnost postoji", kaže Biber.

Postoji zamor od proširenja, ali i gnev od čekanja, naročito kada vidimo da je komšiji uspelo da se ubaci.

"Onda će biti druge zemlje razočarane da nisu one te koje su ušle u EU i onda to može da vodi ne bih rekao i do sukoba, ali bar do tenzije u regionu koja ne bi bilo poželjna", rekao je Biber.

Dobra regionalna saradnja mogla bi da predupredi takav ishod, a i Briselu bi prijalo da tako nešto vidi, smatraju istraživači. Ako se bivši zemljaci, a današnji susedi uhvate u skladno kolo, brže će stići na cilj nego ako svako odluči da igra svoju igru. Motiv je jak.

Ako svi uđu naći će se u sred Evropske unije. A ako neko zaostane i oni koji su ušli biće na periferiji Unije.

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 05. jun 2014, 09:18) - Бранко [neregistrovani]

Више разума и професионалности

У Србији нема истински демократског дијалога о ЕУ. Као што слободна трговина није власништво неолибералних догмата из Беле куће и Брисела, тако и реформе не би требало да су сијамски близанац ЕУ. Србија је у непрекидном шаху: ЕУ није спремна да је прими, али не жели ни да је препусти Русији. Србија би требало да се ослони на своје унутрашње снаге, које треба да доведе у стање компатибилности са окружењем. То окружење није исто као 1991. године. На жалост, овако површна виђења не доприносе решењу проблема. подсећам и на "анализу" РТС-а о томе да су се Еу и Русија нагодиле тако да Украјина "припадне" Русији, а Србија ЕУ. Нацији је потребно више разума, а државној телевизијивише професионалности.

(četvrtak, 05. jun 2014, 08:38) - anonymous [neregistrovani]

Nista od toga dok se ne resi poglavlje 23 i 24

Postovani ,dali mi gradjani mozemo da imamo osnovna gradjanska prava radnika?


Pogledajte poglavlje o pristupanju Evropskoj Uniji 23 i 24 tamo lepo pise sta treba i koja prava moraju da imaju gradjani,radnici i poslodavci i to da usaglasite sa tim nacrtom o zakonu rada i predocite vladi a ne da ga opet menjamo kada treba da pristupimo uniji i ako uopste to zelimo.I gde je u tom zakonu besplatna pravna zastita za radnike i sva socijalno osigurana lica od strane radnicke komore koja bi se dotirala od malog samodoprinosa radnika i stitila prava radnika kao u Evropskim zemljama sto zakon nalaze o pristupanju.?Gde su kolektivni ugovori za sve struke?Gde je zastita radnika sa invaliditetom i zastita trudnica posle porodiljski zakon o otkazu to jest zastita, to su osnovna gradjanska prava radnika.Radni dan je u evropi 8 sati sve ostalo je prekovremeni rad u nedelju moze najvise da se radi 40 sati.Naravno ta odstupanja mogu da se regulisu kolektivnim ugovorima.probni rad je najvise 14 dana a maksimalno 30 dana.molim vas i to je vasa duznost da se ukljucite i pomognete nama gradjanima u ostvarivanju nasih prava i da angazujete radnicku komoru sada kada se zakon donosi.