Читај ми!

Odnosi sa Bečom najbolji u poslednjih 100 godina

Samo boljim i drugačijim imidžom i većim uspehom koji postignemo u inostranstvu, uspećemo da privučemo investitore i podignemo našu ekonomiju, poručio premijer Aleksandar Vučić.

Srbija ima najbolje odnose sa Austrijom u poslednjih 100 godina, izjavio je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

"Baš na stogodišnjicu Prvog svetskog rata, ovde su nas dočekali kao prijatelje", rekao je Vučić u Beču u razgovoru za Dnevnik RTS-a.

Zahvalivši austrijskim zvaničnicima koju su ga dočekali u Beču, Vučić je naveo da su domaćini pokazali da se Srbija doživljava na mnogo drugačiji način, nego što je bilo do skora.

"Mislim da tu priliku treba da iskoristimo, jer samo boljim i drugačijim imidžom, većim uspehom koji postignemo u inostranstvu, uspećemo lakše da privučemo investitore i da našu ekonomiju podignemo", podvukao je Vučić.

Vučić je istakao da su u Beču sa mnogo uvažavanja govorili o reformskim planovima Srbije i pružili punu podršku neophodnim ekonomskim i političkim reformama u Srbiji.

"Razgovarali smo sa predstavnicima industrijalaca, sa brojim privrednicima, rekao bih sa najznačajnijim austrijskim kompanijama - neke koje već imaju svoje biznise u Srbiji, neke koje planiraju da dođu našu zemlju", dodao je premijer Srbije.

Srpski premijer je istakao da je Srbija, prvi put, po bruto društvenom proizvodu najjača na Zapadnom Balkanu.

"Mi smo daleko od životnog standarda jedne Hrvatske, i po visini plata i po visini penzija, ali po prvi put je Srbija po ukupnom BDP-u najjača ekonomska sila na Zapadnom Balkanu", naveo je Vučić.

Srbija će, takođe, po prvi put ove godine, po projekciji iz prva četiri meseca, imati najveću razmenu sa Austrijom od svih zemalja Zapadnog Balkana umesto Hrvatske, istakao je Vučić, ocenjujući da to nije lako, imajući u vidu ogromnu razmenu koju Hrvatska ima sa Austijom.

"To govori o tome da Srbija u jednoj sferi ima zaista dobar i veliki uspeh, a to je povećanje izvoznih kapaciteta", zaključio je Vučić.

Govoreći o poseti Berlinu naredne nedelje, Vučić je ocenio da će to biti jedan od najznačajnijih susreta i "velika čast za našu zemlju da dobije poziv za zvaničnu posetu od kancelarke (Angele) Merkel". 

Vučić je istakao da Beograd želi najbliže moguće odnose i sa Austrijom i sa Nemačkom.

"Verujem da će Srbija pametnom, odgovorom i ozbiljnom politikom to uspeti da postavi kao svoje opredeljenje, ali i da će biti prihvaćena od onih zemalja koje su nas neretko odbijale upravo zbog naše nepouzdanosti i, rekao bih, neodrovornosti", zaključio je premijer Srbije.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво