Читај ми!

Unapređenje srpsko-austrijske saradnje

Ekonomska saradnja Srbije i Austrije je dobra, ali postoji prostor za unapređenje tih odnosa, rekao je premijer Aleksandar Vučić u razgovoru sa vicekancelarom Mihaelom Špindelegerom. Austrija će ubediti svoje evropske partnere da prihvate Srbiju u najkraćem mogućem periodu, kaže Špindeleger. Vučić razgovarao sa austrijskim šefom diplomatije.

Premijer Aleksandar Vučić sastao se u Austriji sa vicekancelarom Mihaelom Špindelegerom, a glavne teme razgovora bile su ekonomska saradnja između dve zemlje, evropski put Srbije, kao i poplave koje su zadesile Srbiju. Premijer Vučić obavestio je potpredsednika austrijske Vlade o posledicama poplava i naporima srpske Vlade za obnovu zemlje i istovremeno zahvalio na pomoći koju je Austrija uputila Srbiji.

Vučić je naglasio da je ekonomska saradnja dve zemlje dobra, ali da postoji prostor za unapređenje tih odnosa, obavestivši Špindelegera o novim ekonomskim merama i zakonima koji će u narednom periodu biti usvojeni, navedeno je u saopštenju iz Vučićevog kabineta.

"Učinićemo sve da se stvore bolji uslovi za poslovanje stranih investitora", istakao je Vučić i zamolio austrijskog kolegu da privrednicima ove zemlje Srbiju predstavi kao dobru zemlju za strana ulaganja, naglasivši da Srbija sprema pakete poreskih olakšica koje će ponuditi stranim investitorima kako bi poboljšala poslovnu klimu.

Premijer je naglasio da je evropski put jedini mogući put za Srbiju i zahvalio na podršci koju Austrija pruža u procesu pridruživanja.

Vicekancelar Austrije naglasio je da vremenske nepogode pogađaju ceo region i da zato Austrija saoseća sa Srbijom i da zbog toga mora i želi da pomogne.

Špindeleger je, govoreći o ekonomskim odnosima dveju zemalja, istakao da će preporučiti austrijskim investitorima da pojačaju svoja ulaganja u Srbiju. Naglasio je i da su predstavnici Evropske unije zadovoljni onim što je Srbija postigla u procesu pridruživanja i da će Austrija ubediti svoje evropske partnere da prihvate Srbiju u najkraćem mogućem periodu.

Potrebna evropska solidarnost i pomoć

Premijer Vučić je izjavio u Beču da je Srbiji, ali i ostalim zemljama regiona pogođenim poplavama, potrebna evropska solidarnost i pomoć.

On je, u izjavi novinarima, posle razgovora sa austrijskim vicekancelarom i ministrom finansija Mihaelom Špindelegerom, naglasio da Srbija nema ništa protiv da nastupa zajedno sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom u traženju pomoći i solidarnosti od EU.

Vučić je ukazao da su uništene drumska i železnička infrastruktura, gde je Srbiji posebno potrebno mnogo pomoći.

"Mogu reći da su posledice poplava veoma teške, posebno po energetski sektor, putnu i železničku infrastrukturu. Poljoprivreda je teško pogođena", naglasio je on neželeći da daje procene o visini štete.

Vučić je rekao da će štetu Srbija proceniti zajedno sa međunarodnim organizacijama, jer želi da bude realna, ali je dodao da je prva procena EBRD polazila od toga da je visina štete oko dve milijarde evra, što je, kako je konstatovao, ogromna svota po Srbiju.

Zahvaljujući se na dosadašnjoj pomoći Austrije, Vučić je rekao da su nam sada potrebni aparati za sušenje kuća, i druga specifična podrška, o čemu je razgovarao sa Špindelegerom.

On je podsetio da je Austrija uputila veoma veliku finansijsku pomoć, "jedna od većih donacija koje smo dobili od država širom sveta".

"Nećemo moći sami. Potrebna je evropska pomoć i solidarnost. Nadam se da možemo računati na to", istakao je Vučić.

Zapadni Balkan prioritet za Austriju

Vučićevi domaćini su bili predsednik Austrije Hajnc Fišer i ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc.

Ministar spoljnih poslova Austrije ocenio je posle razgovora sa srpskim premijerom, da su on i austrijski privrednici zadivljeni odlučnošću premijera u sprovođenju reformi i težnji da se stvori što povoljnija investiciona klima.

Kako je naglasio, posebno ga raduje to što je Vučić odlučio da Austrija bude prva zemlja -članica EU koju će posetiti, dodavši da je to za Beč "divan signal".

On je naglasio da će njegova zemlja i dalje pružati podršku Srbiji oko saniranja posledica poplava i dodao da je Zapadni Balkan prioritet za Austriju.

Austrijski šef diplomatije je Vučiću čestitao na izvrsnom izbornom rezultatu od 48,5 odsto osvojenih glasova, istakavši da je to više nego impresivno i potvrda ne samo dotadašnjeg rada, već i dokaz da građani Srbije podržavaju reformske mere koje želi da sprovede.

On se posebno zahvalio Vučiću na vremenu koje je odvojio za razgovor sa predstavnicima velikih austrijskih kompanija, dodavši da su on i austrijski privrednici zadivljeni odlučnošću u vezi reformi i njegovom težnjom da stvori povoljniju investicionu klimu.

Vučić je izrazio veliku zahvalnost Austriji i posebno njenom šefu diplomatije, koji je, kako je rekao, učinio mnogo toga za Srbiju od kada je izabran na mesto ministra. "Tokom istorije nismo često bili na istoj strani, ali mi smo danas tu da to promenimo", istakao je Vučić, navodi se u saopštenju Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima.

On se posebno zahvalio na pomoći, i političkoj i finansijskoj, koje je Austrija pružila Srbiji tokom poplava.

Radnom ručku Vučića i austrijskog šefa diplomatije prisustvali su i lideri značajnih austrijskih kompanija, a Vučić je rekao da je sa njima imao korisnu diskusiju, dodavši da je od njih dosta toga čuo i da će učiniti sve što može u rešavanju njihovih problema.

"Ponosan sam što imamo tako dobre prijatelje u Beču i nadam se da će austrijski investitori doći u većem broju u Srbiju u narednom periodu", zaključio je Vučić.

Vučić je još najavio da iduće nedelje putuje u Berlin na razgovore sa kancelarkom Angelom Merkel i šefom diplomatije Frankom Valterom Štajnmajerom.

Premijer Srbije je učestvovao i na konferenciji u organizaciji Senata privrede Austrija-Srbija.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи