Nikolić osniva novu stranku

Šef poslaničkog kluba "Napred Srbijo" najavio da bi iduće sedmice mogao da formira novu stranku i potvrdio da Aleksandar Vučić prilazi toj partiji. Većina radikala uz Vojislava Šešelja, tvrdi Dragan Todorović.

Tomislav Nikolić je rekao da mu je, na osnovu svega što se prethodnih dana događalo u SRS-u, jasno da je Vojislav Šešelj spreman da isključi iz stranke "sve koji misle svojom glavom" i da će zato već iduće sedmice morati da formira novu stranku.

Nikolić ne isključuje mogućnost da je Šešelj juče dobio podršku većine stranačkih odbora u unutrašnjosti, ali je upozorio da te informacije ne moraju da budu odraz pravog stanja na terenu.

"Podršku pišu i šalju putem saopštenja oni ljudi u opštinskim odborima koji kod sebe drže stranački pečat", rekao je Nikolić frankfurtskim "Vestima".

Novi šef poslaničkog kluba Srpske radikalne stranke Dragan Todorović, rekao je danas da je ubeđen da će većina članova Centralne otadžbinske uprave sutra glasati za isključenje Tomislava Nikolića iz stranke. 

Nikolić je rekao i da su, najverovatnije, tačna saznanja "Vesti" da su poslanici SRS-a, koji nisu pristupili njegovom klubu, šefu poslaničke grupe radikala dali blanko ostavke.

"Pretpostavljam da je to tačno, ali o tome neka razmišljaju poslanici koji su dali svoje potpise, svesno im prepustili mandat narodnog predstavnika i sada moraju da rade kako im se naloži. Da su došli kod nas, radili bi samo po savesti", objasnio je Nikolić.

LDP - "tampon zona"

Novoformirani poslanički klub „Napred, Srbijo" u Skupštini Srbije dobio je juče privremene prostorije.

"Dobili smo privremene prostorije, jer ne mogu više da podnesem da mi preturaju po arhivi i privatnim stvarima. Verujem da ćemo duže čekati na stalne prostorije, jer je potrebno da se prethodno sastane Administrativni odbor Skupštine", izjavio je Nikolić za današnji "Glas javnosti".

Dojučerašnji drugi čovek radikala, koji je predsednik tog odbora, ne krije da će ga brzo sazvati kako bi se „trajno napravio raspored ko gde sedi u Skupštini", dodajući i da će predložiti da njegov poslanički klub u skupštinskoj sali sedi u poslednja dva reda - na istoj strani gde sede poslanici SRS-a, pa će ih tada deliti samo poslanici LDP-a.

Centralna otadžbinska uprava sutra pokreće diciplinske postupke 

Predsednički kolegijum Srpske radikalne stranke pokrenuće, na sednici Centralne otadžbinske uprave, koja je zakazana za petak, disciplinski postupak protiv Tomislava Nikolića i ostalih članova uprave koji su prešli u novoformirani poslanički klub "Napred Srbijo".

Centralnu otadžbinsku upravu čini 101. član i radno predsedništvo, međutim kako su tri člana ranije isključena, radikali očekuju da će sastanku prisustvovati 98 članova. Tomislav Nikolić i Božidar Delić već su najavili da će doći. Uprava odluke donosi prostom većinom što znači da bi za eventualno isključenje Tomislava Nikolića i poslanika koji su prešli u njegov poslanički klub trebalo da glasa 50 članova uprave.

Visoki funkcioner Srpske radikalne stranke pozvao je danas poslanike koji su pristupili Nikolićevom poslaničkom klubu da se na sutrašnjoj sednici Centralne otadžbinske uprave vrate pod okrilje dosadašnje partije i dodao da, u tom slučaju, neće snositi nikakve posledice.

Ranije, gostujući na RTS-u, u emisiji "Oko" na pitanje da li su u odborima SRS-a već počela isključenja onih koji su na strani Nikolića, Todorović je rekao da se "možda u nekim odborima, zbog izraženih emocija i nezadovoljstva, krenulo tim putem koji nije u skladu sa statutom stranke".

 Objašnjavajući šta je koren sukoba u SRS-u, Todorović je kazao da je Nikolić bez odluke predsedničkog kolegijuma izašao u javnost sa tvrdnjom da će radikali podržati zakon o ratifikaciji SSP-a.

Prema rečima Gordane Pop-Lazić, Šešelj se nije posebno raspitivao zbog čega se generalni sekretar Aleksandar Vučić još nije opredelio ni za jednu stranu, jer se očekuje da će svoj stav izneti na Centralnoj otadžbinskoj upravi.

"Šešelj je zaključio da nije suština u ličnom sukobu, nego u ideološkim razlikama između njega i Nikolića, i insistira da se disciplinski postupak sprovede kroz Centralnu otadžbinsku upravu na kojoj će biti prisutan i Nikolić, kao i kroz ostale organe stranke. Šešelj je poručio da se spremamo za vanredni kongres stranke koji bi trebalo da se održi za nekoliko meseci", rekao je za „Blic" potpredsednik SRS-a Milorad Mirčić.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво