Читај ми!

Ešton: Srbija primer zemljama u regionu

Srbija može da pokaže šta se sve može kad se ima pravo vođstvo i da bude primer ostalima u regionu, poručila Ketrin Ešton obraćajući se poslanicima na posebnoj sednici u Skupštini Srbije.

"Verujem da vi možete da budete primer ostalima u regionu i da im pokažete šta je sve moguće ostvariti ako se vredno radi i ako imate pravo vođstvo, ali naravno i donošenjem nekih teških odluka", istakla je Eštonova, prenosi Tanjug.

Napomenula je da na putu ka punopravnom članstvu Srbije u EU stoje mnoge prepreke koje treba prevazići, ocenivši da je značajno to što sve parlamentarne stranke dele isti cilj.

Srpske poslanike, kako je istakla, očekuju razmatranja i rasprave novih zakona čiji je obim "bez presedana", kao i praćenje adekvatne primene tih zakona.

Eštonova je rekla da je Srbija oduvek deo Evrope i da je otvorila novo poglavlje u odnosima sa EU.

"Nema boljeg dokaza uspešnog odnosa koji smo zajednički gradili poslednjih godina nego što su rezultati koje ste vi postigli u normalizaciji odnosa s Prištinom", napomenula je Eštonova.

Eštonova je odala počast Beogradu na "hrabrosti, političkoj zrelosti i državničkom pristupu u odnosima s Prištinom", uprkos mnogim teškim izazovima i teškim odlukama.

"Danas Srbiju svuda svi hvale zbog političkog vođstva koje ste pokazali u dijalogu jer ste postali inspiracija drugima u regionu", poručila je Eštonova.

"Šefica evropske diplomatije nazvala je Srbiju važnim političkim partnerom EU i ukazala i na doprinos Srbije saradnji i unapređenju odnosa sa susedima, što je, kako je istakla, od ključnog značaja za stabilnost celog regiona.

"Predsedavanje OEBS-om 2015, jasan signal poverenja"

Eštonova je ocenila da će Srbija imati i sve veću ulogu "u negovanju inkluzivnih i delotvornih veza u regionu" i izrazila nadu da će Beograd pomoći i Bosni i Hercegovini da se makne s "trenutne političke mrtve tačke".

Srbija, prema njenim rečima, ima važnu ulogu kao partner EU u promovisanju zajedničkih vrednosti dobrosusedske politike, ali i "partner sa sve većim značajem u međunarodnoj areni".

Podsećajući da će Srbija 2015. godine preuzeti predsedavanje OEBS-om, Eštonova je istakla da je to jasan signal poverenja međunarodne zajednice.

Eštonova je upozorila da je proces evrointegracija veoma zahtevan i da Srbiju, na putu ka EU, očekuju normalizacija odnosa s Prištinom, uspostavljanje vladavine prava i ekonomske reforme.

"Dijalog s Prištinom je već doživeo veliki uspeh i sveobuhvatna normalizacija odnosa je sada ključni element procesa pristupanja Srbije, tako da ćemo nastaviti sa ovim dijalogom", rekla je visoka predstavnica EU.

Prema njenim rečima, napredak u oblasti vladavine prava određuje brzinu procesa pridruživanja.

Govoreći o ekonomskim izazovima, Eštonova je rekla da akcenat treba staviti na ekonomsko upravljanje, razvoj konkurentnosti, ekonomski rast i održivi razvoj.

Privredne reforme će, prema njenim rečima, pomoći Srbiji da ostvari ekonomske kriterijume za pristup EU, otvori nova radna mesta i stvori bolje socijalne uslove.

Poslanici: Podrška Eštonove je značajna 

Šef poslaničkog kluba SDPS u Skupštini Srbije Milorad Mijatović rekao je da je podrška dobijena od visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton izuzetno značajna i znak da se Srbiji mora više raditi kako bi se ispunili postavljeni uslovi.

"To je znak da mi u Srbiji moramo da se menjamo, da moramo mnogo bolje i više da radimo da bi smo ispunili stroge uslove koje pred nas stavlja EU. U to ne sumnjam, naša administracija je spremna i sva poglavlja koja su do sada otovrena su to i pokazala", rekao je Mijatović novinarima u skupštini pošto se Ešton obratila poslanicima.

Mijatović je dodao da je optimista, da ne može da garantuje da će Srbija ući u EU 2020. godine, ali da je siguran da će do 2018. godine završiti svoj deo posla.

Šef poslaničkog kluba SNS u parlamentu Zoran Babić veruje da će visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost i ubuduće biti dobar saveznik Vlade Srbije u sprovođenju politike reformi, za šta su građani dali podršku.

"Bilo je zadovoljstvo čuti govor, stavove i videti jasan i trasiran put Srbije ka Evropskoj uniji", rekao je Babić.

Šefica poslaničkog kluba SPS u Skupštini Srbije Dijana Vukomanović rekla je da je Ketrin Ešton zajedno sa srpskim političarima otvorila novo poglavlje i perspektivu Srbije u Evropi, a Srbiju pohvalila kao partnera i kao lidera na Balkanu.

"Poslanici su danas imali veliko zadovoljstvo da pozdrave uglednu evropsku političarku, koja je zajedno sa dva vodeća srpska političara postigla, kako i je sama naglasila, istorijski uspeh, najveći od Drugog svetskog rata - potpisivanje Briselskog sporazuma, primirenje kosovskog kriznog čvora i početak pregovora za članstvo Srbije", rekla je Vukomanović.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво