Читај ми!

Mladi u politici, prednost ili mana

Novi skupštinski saziv znatno je podmlađen. Gotovo sve stranke u svojim redovima imaju dvadesetogodišnjake i tridesetogodišnjake. Sa iskustvom ili bez njega, mladi parlamentarci žele da pomognu u zakonodavnoj aktivnosti.

Mladi poslanici kažu da će dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno i verno Ustavu, baš kao što i zakletva kaže. Da li su spremni za velike poslove koji ih čekaju?

Miljana Zindović iz SPS-a rekla je da pre svega ima jak osećaj uzbuđenja i odgovornosti s obzirom na dužnost koju je dobila, prvi put u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Sanja Nikolić iz SNS-a kaže da misli da će ona moći najviše da doprinese u onim oblastima koje se tiču njene bivše profesije, a to je kultura i informisanje, s obzirom na to da je u planu da se donese i novi zakon o informisanju.

"U prethodnom sazivu parlamenta bio sam predsednik Odbora za poljoprivredu, gde sam takođe imao diskusije, amandmane koji su usvajani iako sam bio opozicioni poslanik", rekao je Aleksandar Senić, poslanik NDS-a.

Starije kolege im savetuju da dolaze redovno i slušaju rasprave.

Dragoljub Mićunović, poslanik DS-a, rekao je da mladi poslanici imaju jako malo prostora u skupštinskim raspravama.

"Tu moram iskreno da ih razočaram, jer postoji s jedne strane partijska disciplina, odluke kluba koje ih obavezuju. Treba tamo da se izbore za svoje stavove. Drugo, mi ćemo imati veoma zanimljive zakone koji treba da znače reforme u društvu, ne samo na rečima i verbalne nego stvarne i suštinske", kaže Mićunović. 

Devedesetih, mladi su imali značajnu ulogu u rušenju vlasti. Šta se od tada promenilo?

"Danas mladi nemaju tu vrstu političkog i bar malo revolucionarnog naboja. Danas su mladi ljudi deo političkih stranaka, i u parlamentu i u političkom i širem javnom životu biće uspešni onoliko koliko imaju kvalitet, kao i svi ostali koji su učesnici političkog života u Srbiji. Dakle, ako budu spremni da prihvate političku borbu", smatra politički analitičar Dejan Vuk Stanković.

Najviše poslanika je od 35 do 45 godina - njih 74, a u grupi od 25 do 35 godina - njih 30, dok najmlađi poslanik ima 24 godine.

Mladost, sama po sebi, ne znači mnogo, kažu iskusniji parlamentarci. Stranke veruju da će skupštinski podmladak doprineti radu parlamenta.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво