Читај ми!

Simić: I zakasnelo priznanje NATO-a je važno

Priznanje NATO-a da je Srbija bombardovana bez saglasnosti Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija pokazuje da postoji potreba najvećih sila koje protivpravno deluju, da svoja delovanja preispituju i revidiraju, ocenjuje profesor FPN-a Dragan Simić.

Profesor Fakulteta političkih nauka smatra da je dobro što se priznanje dogodilo, čak i naknadno, iako je to nešto što smo mi već znali.

"To je očigledno i za mnoge ljude u NATO-u i za mnoge ljude na Zapadu koji često to kažu izvan javnosti. Ali važno je da NATO to preispituje. I zakasnelo priznanje ima značaj", rekao je Simić, gostujući u Dnevniku RTS-a.

"Ovaj slučaj potvrđuje da je u međunarodnim odnosima, kada je reč o delovanju najsnažnijih subjekata, najvećih sila, svima stalo da kada počine nešto što je protivpravno, što je zločin protiv civila, protiv naroda, postoji potreba tih država da kasnije to preispituju i revidiraju", naveo je Simić.

Izjavu Gerhard Šredera i drugih državnika objašanjava kao potrebu da se dođe na nivo moralnog delovanja, a što je, kako kaže, uticalo na to da se posle 15 godina razgovara o onome što se dešavalo 1999. godine.

Simić smatra da je politička volja ključna kako bi se pomoglo onome ko je bio žrtva neke akcije.

Komentarišući buduće korake Srbije i mogućnost pokretanja tog pitanja pred međunarodnim sudovima, Simić ocenjuje da postoji pravni osnov.

"Ipak, kao politikolog, ja sam skloniji tome da se na druge delikatnije, političke, diplomatske načine radi, da se skreće pažnja", rekao je Simić.

Dodao je da smo mi sami dužni da ukazujemo na to što se dogodilo, jer niko sa strane ne može da radi umesto nas. Simić kaže i da ga čudi što to pitanje u našoj zemlji do sada nije pokretano na najvišem političkom nivou.

Profesor FPN-a je podsetio na primere da su velike sile pokušavale da materijalno nadomeste štetu, iako nikada otvoreno nisu priznale prekršaj.

Tako su SAD nakon bombardovanja i razaranja Nemačke, Maršalovim planom i milijardama dolara digle na noge nemačku ekonomiju. Potom, uprkos strašnom sukobu sa Japanom, pod američkim kišobranim Japan je fascinantno razvio ekonomiju, podseća Simić.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво