Читај ми!

"Naši" objavili spisak "najvećih srbomrzaca"

Pokret "Naši" objavio spisak "30 najvećih srbomrzaca i izdajnika među javnim ličnostima". Poverenica za zaštitu ravnopravnosti i NUNS traže hitnu reakciju nadležnih organa.

Na spisku organizacije Srpski narodni pokret "Naši" nalaze se glumci, reditelji, pisci, politički analitičari.

Kako se navodi u saopštenju, cilj objavljivanja spiska je "ukazivanje javnosti na sve one koji u društveno-kulturnom prostoru Srbije nekažnjeno šire govor mržnje prema srpskom narodu i čine teška krivična dela diskriminacije i širenja verske, nacionalne i etničke mržnje i netrpeljivosti, a nikada do sada nisu izvedeni pred lice pravde".

Pokret je naveo da najveći broj ljudi sa spiska direktno finansiraju SAD i druge zapadne država, ali da su "često njihovi otvoreno antisrpski projekti finansirani i od same države".

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić najoštrije je osudila objavljivanje spiska javnih ličnosti koji je pokret "Naši" označio "srbomrzcima i izdajnicima".

Poverenica je zatražila hitnu reakciju nadležnih organa uz ocenu da je "skandalozno" da se u Srbiji i dalje pojavljuju ovakvi spiskovi.

"Otvorenim pretnjama, pozivima na nasilje i govoru mržnje, treba hitno i odlučno stati na put. Država je dužna da zaštiti slobodu i osnovna ljudska prava svakog pojedinca i spreči ugrožavanje samih temelja ustavnog poretka", istakla je Nevena Petrušić.

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije je protestovalo zbog novih spiskova "izdajnika srpstva" koje pravi pokret SNP "Naši" i zatražilo od nadležnih da zaštite javne ličnosti koje su na taj način žigosane.

I Srpska napredna stranka najoštrije je osudila širenje mržnje iza kojeg, kako je navela, stoji organizacija Srpski narodni pokret "Naši", ističući da je prošlo vreme u kom je država takvo ponašanje tolerisala.

"Tražimo od nadležnih državnih organa da pod hitno reaguju, i pokažu da je Srbija danas drugačija, da je Srbija moderna zemlja, u kojoj caruje vladavina prava, i da niko nema pravo da se na takav način igra životima i sudbinama ljudi", navodi se u saopštenju SNS-a.

Ustavni sud Srbije je 14. decembra 2012. godine odbacio predlog republičkog tužilaštva da se zabrani rad udruženja "Naših" iz Aranđelovca, zbog delovanja usmerenog na nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenja Ustavom zajamčenih prava i izazivanja nacionalne, verske, rasne i seksualne mržnje i diskriminacije.

Sud je obrazložio da je meru zabrane te organizacije moguće izreći tek kada se pouzdano utvrdi da sve prethodno preduzete mere nadležnih državnih organa nisu sprečile kontinuirano delovanje udruženja i njegovih aktivnosti usmerenih na ostvarenje Ustavom zabranjenih ciljeva.

Taj pokret je u decembru 2012. godine zatražio da državni organi zabrane rad osam medija u Srbiji zbog "opravdane sumnje da su finansirani prljavim novcem albanske i hrvatske mafije". Mesec dana ranije tražili su zabranu jednog broja nevladinih organizacija, čiji je rad takođe okarakterisan kao "antisrpski".

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво