Читај ми!

Jadransko-jonska inicijativa za razvoj regiona

Kada Jadransko-jonska inicijatva postane svojina EU, osam zemalja postaje jedna celina, čime će Srbija dobiti pristup raznim fondovima, rekao Ivan Mrkić koji učestvuje na konferenciji u Atini o toj organizaciji. Ti fondovi omogućiće ujednačavanje sektora infrastrukture, energetike, turizma, istakao Mrkić.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić, koji učestvuje danas i sutra na Konferenciji o Strategiji EU za jadransko-jonski region koja se održava u Atini, rekao je da je izneo viđenje naše zemlje o Jadransko-jonskoj strategiji i da će nam ona, kada postane svojina EU, doneti razne fondove.

Mrkić je za Tanjug rekao da je pre podne u Atini zasedao ministarski savet zemalja članica Jadransko-jonske inicijative, a u toku popodneva je održana konferencija svih koji su uključeni u Jadransko-jonsku strategiju, od institucija raznih država, preko privatnog sektora do pojedinaca ili pak akademija i univerziteta.

"U prepunoj sali smo predstavili naše viđenje pomenute strategije, koja bi trebalo da bude usvojena onda kada Italija počne da predsedava Evropskom unijom", naveo je ministar Mrkić.

"Onog momenta kada ta strategija postane svojina EU, onda mi, nas osam zemalja od kojih su četiri članice Unije, a četiri nisu, ali su dve - Srbija i Crna Gora - na putu da postanu punopravne članice jer smo otpočeli pregovore, onda taj skup od osam zemalja postaje jedna celina i mi onda imamo pristup raznim fondovima", objasnio je Mrkić.

Šef srpske diplomatije je precizirao da će ti fondovi omogućavati ujednačavanje sektora infrastrukture, energetike, turizma i raznim drugim oblastima.

Prema rečima ministra Mrkića, kada ti fondovi postanu dostupni, svaka od zemalja članica predstavljaće svoje projekte i uzimaćemo učešća u razvoju čitavog regiona.

Mrkić je rekao i da se u Atini susreo sa potpredsednikom vlade Grčke i šefom diplomatije Evangelosom Venizelosom i da je on izuzetno voljan da dođe u posetu Srbiji, a da će tačan datum njegove posete ubrzo biti određen.

Na marginama skupa ministar Mrkić je imao i bilateralni susret sa ministrom spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Zlatkom Lagumdžijom, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Konferencija u Atini predstavlja ključni korak u pripremi Strategije EU za jadransko-jonski region, čije je usvajanje planirano na jesen ove godine, tokom predsedavanja Italije EU, a ministri spoljnih poslova regiona daće doprinos i pružiti podršku usvajanju ovog dokumenta, navodi se u saopštenju.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво