Vučić: Najteži koraci na početku

Pregovori sa Evropskom unijom počeće otvaranjem poglavlja 23 i 24, koja se odnose na pravdu i bezbednost, rekao vicepremijer Aleksandar Vučić. Više se niko prema Srbiji ne odnosi tutorski već sa poštovanjem, Srbija je danas pouzdan partner, naveo je Vučić u intervjuu za RTS.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će pregovori sa Evropskom unijom početi otvaranjem "najtežih" poglavlja 23 i 24, koja se odnose na pravdu i bezbednost.

"Za nas je važno da ćemo krenuti sa otvaranjem poglavlja 23 i 24, ono što su mnogi ostavljali za kraj, najteže stepenice moraćemo da preskačemo na početku", rekao je Vučić za Dnevnik RTS-a.

Vučić je ocenio da su danas građani Srbije dobili drugačiju i bolju budućnost nego pre nekoliko meseci, kao i da je Srbija stožer stabilnosti koju "niko ne može da zaustavi".

"Moraćemo sebe da menjamo, mnogo više da radimo i napravimo kako bi naša kuća bila bolje mesto za život naše dece, da imamo bolju perspektivu, obezbeđenije škole i bolnice, više radnih mesta, što će biti i signal investitorima da ulažu", rekao je Vučić.

Istakao je da Srbija svoj posao u pregovorima sa EU može da završi do 2018. godine, a potom je na državama članicama da odluče kada će Srbiju primiti u svoju zajednicu.

"Kad taj posao završimo imaćemo pravno uređenu državu u kojoj će vladavina zakona biti najvažniji princip. Imaćemo sistem i institucije koje će raditi svoj posao, bez obzira na to koja je stranka u vlasti a koja u opoziciji", smatra Vučić.

Vučić se zahvalio predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, premijeru Ivici Dačiću i svima koji su "ogorman trud uložili" na evropskom putu Srbije.

Vicepremijer je podsetio da je današnjoj međuvladinoj konferenciji u Briselu prisustvovao veći broj ministara država članica nego na bilo kojoj drugoj međuvladinoj konferenciji do sada, a posebno je istakao važnost dolaska nemačkog ministra.

"Svi oni su došli i u superlativu govorili o Srbiji. Oni u budućnosti računaju na Srbiju. To je velika tekovina za građane Srbije. Danas smo svi bili ponosni na svoju zemlju i na našu trobojku u Briselu. Danas je ovde u Brislu mnogo lepo bilo biti Srbin i građanin Srbije, što nije uvek slučaj", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, na međuvladinoj konferenciji se videlo da se u unutrašnjim pitanjima niko prema Srbiji nije odnosio tutorski ili kao prema "banana-državi", što pokazuje da se odnos prema njoj promenio.

"Srbija je danas pouzdan partner, jer ono što je Srbija rekla to je ispunila, Srbija nije imala dve priče", istakao je Vučić, navodeći da će svima davati signale da je Srbija sigurna zemlja za ulaganje.

"Srbija je na dobrom putu i mislim da, ako radimo još više i budemo vredniji i pokušamo da stvari zavise od nas, bićemo priznati i prihvaćeni, pred nama su veliki rezultati i uspesi u budućnosti", podvukao je Vučić.

Vučić očekuje da građani "svetlo na kraju tunela" vide krajem 2014. gdoine, a u narednim godinama, kaže, to će osetiti na mnogo jasniji način.

"Mi političari, ali i deo naših ljudi, moramo biti spremni da prestanemo da kukamo i da se žalimo na sopstvenu sudbinu, da uzmemo stvari u svoje ruke i vidimo šta možemo da uradimo za sebe i svoju državu i da sprovedemo reforme", rekao je Vučić.

Govoreći o vanrednim parlamentarnim izborima, Vučić je rekao da je svejedno da li ćemo imati izbore, jer će Srbija ostati posvećena pregovorima.

"Čak i da imamo izbore i bilo ko da pobedi potpuno sam siguran da će Srbija ići napred", rekao Vučić i dodao da za razliku od nekih koji su uvek o svojim političkim protivnicima govorili najgore, oni i o njima govore samo najbolje jer je to novi imidž pristojne i normalne Srbije.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво