Vulin: Poslednji aparthejd u Evropi

Zabrana raseljenim Srbima da posete crkvu u Đakovici pokazatelj je da na Kosovu vlada "poslednji aparthejd u Evropi", rekao Aleksandar Vulin u Gračanici. Srbi iz Đakovice i ministar Vulin prisustvovali bogosluženju u manastiru Visoki Dečani.

Ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin rekao je da je zabrana raseljenim Srbima da posete crkvu u Đakovici pokazatelj da na Kosovu vlada "poslednji aparthejd u Evropi".

Vulin je novinarima u Gračanici saopštio da je i njemu, kao i Srbima raseljenim iz Đakovice zabranjena i onemogućena poseta Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u tom gradu. Jedan među raseljenima je povređen.

"Na današnji dan pokazalo se da na ovim prostorima za Srbe i dalje vlada aparthejd. Srbi su poslednji narod u Evropi koji na Badnji dan ne može da obiđe svoju crkvu i zapali badnjak", rekao je Vulin, dodajući da je ovo poslednji aparthejd u Evropi.

Vulin je za događaje u Đakovici, gde su kamenovani autobusi sa Srbima raseljnim iz ovog grada, okrivio predstavnike kosovskih privremenih institucija u Prištini.

On je zapitao kome je moglo da smeta prisustvo manje od 100 Đakovičana proteranih i raseljenih koji su samo došli da obiđu crkvu i zapale badnjak.

Vulin je objasnio da mu je prvo dozvoljeno da bude sa raseljenim Srbima, ali da je ta odluka jutros preinačena.

"Ovo je aparthejd prema Srbima i kako drugačije nazvati sistem u kojem Srbi nemaju pravo da budu u Đakovici na Badnje veče", istakao je Vulin, podsećajući da je u tom gradu, pre sukoba u Pokrajini, živelo 12.000 Srba, a danas nema nijednog.

Danas u Đakovici žive četiri starice i danas je smetalo da dva autobusa sa raseljenim Srbima dođu i nalože badnjak, prvi put posle 15 godina, ukazao je Vulin.

On je zapitao da li je to normalizacija odnosa između Beograda i Prištine, naglasivši da je za nas, kako je rekao, normalizacija kada interno raseljeni mogu da se vrate odakle su proterani.

Za nas je normalizacija, dodao je Vulin, kada oni koji su proteratni, bar jednom dođu u Srpsku ulicu u Đakovici i zapale badnjak.

"Srbi su danas u Đakovici bili kamenovani, a meni je bilo zabranjeno da budem sa njima", rekao je Vulin, koji je dodao da želi da ide u Visoke Dečane i razgovara sa Đakovičanima.

Vulin je podsetio da je dolazak raseljenih Srba u Đakovicu, uključujući i njegov, bio najavljen desetak dana ranije, da su se svi složili s tim, međunarodna zajednica i predstavnici privremenih institucija u Prištini.

Prema njegovim rečima, predstavnici kosovskih privremenih institucija i međunarodne zajednice bili su dužni da garantuju Srbima bezbednost u njihovom gradu, gde su došli da zapale badnjak i ništa više.

"Neko ne želi da se setimo da je u Đakovici živelo 12.000 Srba", poručio je Vulin, naglasivši da današnji događaj govori o iskrenosti kosovskih privremenih institucija i to da li žele Srbe na Kosovu.

"Da li je Đakovica zabranjen grad za Srbe, jel' postoje gradovi u kojima vlada aparthejd? U Đakovici vlada aparthejd, ako Srbi ne mogu da dođu u taj grad, bez obrazloženja", rekao je Vulin, dodajući da bi oni koji predstavljaju Đakovicu trebalo da se stide od 12.000 proteranih Srba.

Vulin je pozvao Albance da prestanu da dele žrtve na naše i njihove, i dopuste da se raseljeni vrate.

"Događaj u Đakovici je poruka da neko ne želi Srbe u Đakovici, iako Srbi imaju pravo da budu tamo", naglasio je Vulin i međunarodnu zajednicu podsetio da je obavezna da obezbedi povratak svima, uključujući i Srbe u Đakovici.

Srbi iz Đakovice i ministar Vulin su u večernjim satima prisustvovali bogosluženju u manastiru Visoki Dečani. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво