Pastor: Potvrđivanje Statuta ustavna obaveza

Očekujem da parlament uskoro potvrdi Statut Vojvodine jer je to ustavna obaveza, a rok za to je istekao pre devet meseci, rekao funkcioner Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor.

Šef poslaničke grupe manjina u Skupštini Srbije i poslanik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Balint Pastor rekao je i intervjuu Tanjugu da očekuje da će Skupština Srbije u što skorije vreme potvrditi Statut Vojvodine.

"Nije nam cilj rušenje Vlade i ne smatramo da je u interesu Srbije da se sad raspišu izbori, ali ovaj proces ne može da se oduži u nedogled i mora biti završen," istakao je Pastor.

"Nadam se da će to tako biti. Ako ne, onda ćemo videti kako dalje i poslednje sredstvo u našem arsenalu jeste preispitivanje podrške Vladi Srbije u budućem periodu, ali se nadam da do toga neće doći i da će Statut biti usvojen zajedno sa zakonom o prenosu nadležnosti", rekao je Pastor.

Funkcioner SVM-a tvrdi da taj proces mora biti završen, jer je ustavni rok za donošenje novog Statuta Vojvodine istekao 31. decembra prošle godine i dodao da se nada da će biti političke volje da taj dokument bude potvrđen u parlamentu do 15. oktobra, kada se navršava godinu dana od kako se nalazi u skupštinskoj proceduri.

Pastor je podsetio da je Skupština Srbije, prema Ustavu Srbije, bila u obavezi da do 31. decembra prošle godine potvrdi Statut Vojvodine, navodeći da, s obzirom na to da to još uvek nije učinila, ona konstantno krši Ustav već devet meseci.

Predlog Statuta u skladu sa Ustavom

"Potvrđivanje Statuta ne doživljavam kao nekakav ustupak SVM, nego kao ispunjavanje ustavne obaveze. Nisu pokrajinski organi izmislili da treba doneti novi Statut Vojvodine, nego to piše u Ustavu i u ustavnom Zakonu za sprovođenje Ustava", naveo je Pastor i dodao da se nada da će biti političke volje da se u narednih mesec dana taj akt uvrsti na dnevni red parlamenta.

Pastor je podsetio da je preduslov potvrđivanja tog akta u parlamentu usvajanje Predloga zakona o prenosu nadležnosti Vojvodini, a koji, kako je rekao, još uvek nije upućen u skupštinsku proceduru.

"Ne znam zašto Vlada to još nije učinila s obzirom na to da je, koliko ja znam, taj posao sa pravne tačke gledišta završen i mogao bi da se nađe na dnevnom redu vlade već sledećeg četvrtka, ukoliko bi za to bilo političke volje", rekao je funkcioner SVM.

Razlog zbog koga proces potvrđivanja Statuta Vojvodine još uvek nije završen, prema mišljenju Pastora, jeste taj što "određene političke stranke misle da bi izgubile na rejtingu u užoj Srbiji ukoliko bi taj akt bio usvojen".

"To je jedan pogrešan način razmišljanja. Radi se o ustavnoj obavezi. Ovaj predlog Statuta je maksimalno u skladu sa važećim Ustavom, jer pokrajinskim organima nije bilo u interesu da dostave Republici Predlog Statuta koji se može oboriti na Ustavnom sudu", istakao je Pastor.

Pastor je napomenuo da je neophodno otkloniti "apsolutno protivustavno stanje koje postoji", a to je da Pokrajina funkcioniše na osnovu Statuta iz 1990. godine koji je donet na osnovu Ustava iz iste te godine.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи