Читај ми!

Poslanici o životnom osiguranju

Skupština Srbije završila načelnu raspravu o izmenama Zakona o osiguranju i pojedinim odredbama Zakona o javnim preduzećima. Novi zakon trebalo da bude usvojen ove godine, ali da je to odloženo zbog produženih konsultacija sa predstavnicima osiguravajućih kuća, rekao u parlamentu ministar Lazar Krstić.

14.00 - Završena rasprava o Izmenama zakona o osiguranju u načelu. Nastavak sednice u četvrtak u 10 časova.

10.30 - Počela poslednja sednica jesenjeg zasedanja Narodne skupštine. 

Poslanici Skupštine Srbije završili su objedinjenu raspravu o Predlogu zakona o izmenama Zakona o osiguranju i Predlogu autentičnog tumačenja odredbi Zakona o javnim preduzećima. Rasprava o pojedinostima nastaviće se u četvrtak, 26. decembra.

Ministar finansija Lazar Krstić rekao je da je izrada novog zakona o osiguranju u završnoj fazi i da će se pred poslanicima naći u prvoj polovini naredne godine.

Krstić je na početku načelne skupštinske rasprve o Predlogu izmena i dopuna Zakona o osiguranju, koji se razmatra po hitnom postupku, rekao da je novi zakon trebalo da bude usvojen u ovoj godini, ali da je to odloženo zbog produženih konsultacija sa predstavnicima osiguravajućih kuća.

"Izmenama postojećeg zakona omogućiće se liberalizacija tržišta reosiguranja imovine od elementarnih nepogda u skladu sa ranijim pregovoroma Srbije sa Svetskom trgovinskom organizacijom i zajmovima koje je država uzela početkom 2012. od Svetske banke za projekat regionalnog osiguranja za Jugoistočnu Evropu i Kavkaz", rekao je Krstić.

Dodao je i da će se izmenama omogućiti i produženje roka do kraja 2014. za razdvajanje društava koja se bave životnim i neživotnim osiguranjem.

Predstavnici opozicije su naglasili da donošenje novog zakona o osiguranju kasni već dve godine, da su preložene izmene postojećeg zakona minorne i da je moglo da se raspravlja o mnogo važnijim ekonomskim zakonima.

Opozicija smatra i da je Predlog autentičnog tumačenja dve odredbe Zakona o javnim preduzećim nepotreban, uz isticanje da je sporno sprovođenje tog zakona, a posebno izbor direktora javnih preduzeća.

Poslanik Liberalno-demokratske partije Bojan Đurić pitao je zašto se nije išlo u proces tumačenja drugih odredbi Zakona o javnim preduzećima koje su sporne, poput obaveza raspisivanja konkursa za direktore javnih preduzeća.

Đurić je istakao i da konkurs nije raspisan u svim javnim preduzećima na republičkom nivou, poput Srbijagasa ili PTT-a, i pitao predstavnike vladajuće koalicije zašto se odugovlači sa primenom tog zakona.

Poslanik Demokratske stranke Janko Veselinović istakao je da je današnja rasprava bila nepotrebna i ocenio da dnevni red skupštinskog zasedanja nije očekivan za kraj godine i situaciju u kojoj bi trebalo da se raspravlja o ključnim zakonima koji se odnose na ekonomski važne teme.

"Biser današnjeg zasedanja je autentično tumačenje odredbe Zakona o javnim preduzećima, zakona koji je nedavno usvojen i koji je najavljen kao preporod za privredu, departizaciju državnih firmi i izbor direktora koji nisu partijski kadar", kazao je Veselinović.

Na dnevnom redu je i Predlog odluke o izboru člana Komisije za kontrolu izvršenja krivičnih sankcija, koji je takođe podneo skupštinski Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Danas je ujedno počela i poslednja sednica jesenjeg zasedanja parlamenta, budući da skupština do 29. decembra treba da završi redovno, jesenje zasedanje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво