Читај ми!

Međuvladina konferencija 21. januara?

Ako izveštaj Evropske komisije bude objektivan, prva međuvladina konferencija Srbije i EU mogla bi da bude održana 21. januara, kaže za RTS ministar Branko Ružić. Zatim bi trebalo da bude otvoreno poglavlje 35, saznaje RTS.

Prva međuvladina konferencija o pridruživanju Srbije Evropskoj uniji, koja bi trebalo da označi početak pregovora, najverovatnije će biti održana 21. januara 2014. godine, očekuje ministar zadužen za evropske integracije Branko Ružić. Dan kasnije, 22. januara, trebalo bi da bude otvoreno poglavlje 35, saznaje RTS.

U intervjuu za RTS, Ružić je rekao da ukoliko se izveštaj šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton bude bazirao na činjenicama i objektivnim kriterijumima onoga što je Srbija uradila u pogledu implementacije Briselskog sporazuma, mogli smo očekivati da prva međudržavna konferencija bude održana 20. decembra. Međutim, kako je rekao, to je manje realno, ali će se to najverovatnije dogoditi 21. januara.

"Ono što se u petak dogodilo u Briselu ni na koji način ne može biti stavljeno na teret Beograda, to je samo delić mozaika. Ono što smo dogovorili mi želimo da ispunimo, ali ne možemo da ispunimo želje onih koji promovišu akta koja su protivna intenciji Briselskog sporazuma", naveo je Ružić.

Ministar je uveren da su i Velika Britanija i Nemačka posvećene evropskoj budućnosti Srbije.

"Smatram da taj partnerski odnos treba da demonstriraju na adekvatan način, da taj visoki stepen međusobnog uvažavanja predstave time što će biti perjanice promovisanja prve konferencije u januaru, sve drugo nije partnerski odnos", naveo je Ružić.

Na pitanje da li izveštaj šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton može biti pozitivan, a da se kao problem postavi stav Britanije i Nemačke, Ružić je rekao da je uveren da smo veoma blizu da dobijemo tu prvu međuvladinu konferenciju do kraja januara.

"Očekujem da se najveći broj pitanja nađe u poglavlju 35, a ona koja smo već obrađivali u procesu normalizacije, telekomunikacija i energetika su već razrešena i mogu biti tretirana i u poglavljima koja se odnose na taj sektor", istakao je Ružić.

Ministar očekuje da će pregovori biti zaključeni zatvaranjem poglavlja 35, a kako kaže, kojim će biti otvoreni, videćemo.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво