Читај ми!

Završeni razgovori u Briselu

U Briselu nije postigunt dogovor o pravosuđu, javlja dopisnik RTS-a. Priština ostala pri zahtevu da se u nadležnost suda u Mitrovici uključe i albanske opštine, rekao premijer Ivica Dačić. Rad će biti nastavljen u ekspertskim grupama, kaže Tači.

17.45 - Premijer Ivica Dačić rekao da nije postignut dogovor o pravosuđu, jer je Priština ostala pri zahtevu da se u nadležnost suda u Mitrovici uključe i albanske opštine, javlja dopisnik RTS-a.

16.55 - Završen sastanak u Briselu. Tači izjavio da nema konačnog dogovora o pravosuđu. Rad će biti nastavljen u ekspertskim grupama, kaže Tači.

16.15 - Na sastanku se razgovara o onim delovima Briselskog sporazuma koji još nisu primenjeni, kaže Maja Kocijančič.

14.45 - Počeo trilateralni sastanak u Briselu.  

12.10 - Ketrin Ešton se sastala sa Hašimom Tačijem.

09.30 - Bilateralnim sastankom premijera Ivice Dačića i visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, počela ključna runda dijaloga između Beograda i Prištine o pravosuđu.

U Briselu je završen dijalog između Beograda i Prištine o funkcionisanju pravosuđa na Kosovu. Sastanku je, osim premijera Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija, prisustvovao i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić. Posle razgovora sa delegacijom Beograda, visoka predstavnica EU Ketrin Ešton sastala se sa Hašimom Tačijem, a potom je usledio trilateralni sastanak.

Dačić je novinarima po okončanju razgovora rekao da Beograd ostaje otvoren za dalje razgovore, naglasivši da je Srbija ispunila sve što se od nje tražilo u oblasti pravosuđa, ali da je prištinska strana odstupila od dogovora. 

Prethodno je kosovski premijer Hašim Tači rekao da nije postignut dogovor o pravosuđu. "Nismo postigli dogovor", rekao je Tači kratko novinarima po izlasku iz zgrade Evropske službe za spoljne poslove.

Tači je rekao i da je sastanak bio konstruktivan i da postoji puna saglasnost o potpunom poštovanju kosovskog pravosudnog sistema. Rekao je i da će stručna tela nastaviti da rade na rešavanju preostalih tehničkih pitanja.

Posle sastanka rečeno je da će rad biti nastavljen u ekspertskim grupama. Očekuje se da se novinarima obrati premijer Srbije Ivica Dačić.

Kako je najavljeno, razgovori između Beograda i Prištine biće ključni za odluku Evropskog saveta o zakazivanju prve međuvladine konferencije Srbije i EU, koja bi trebalo da označi početak pregovora o pridruživanju Uniji.

Uoči dijaloga, kosovski premijer Hašim Tači rekao je da očekuje da danas bude postignut dogovor o pravosuđu.

Tači je rekao da su ekspertske grupe koje su proteklih dana u Briselu razgovarale na tu temu dobro obavile posao, tako da sporazum na političkom nivou ne bi trebalo da bude problem.

Portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič izjavila je da premijeri Srbije i Kosova danas razgovaraju o onim delovima Briselskog sporazuma koji još nisu primenjeni.

Kocijančič je novinarima u Briselu rekla da je reč o svim pitanjima koja bi više ili manje morala biti primenjena. To su mali detalji i veće stvari, ali moramo sačekati završetak sastanka, pa razgovarati o rezultatima, rekla je ona.

Kocijančič je podsetila i da bi visoka predstavnica Ketrin Ešton sledeće nedelje savetu EU za opšte poslove trebalo da podnese izveštaj o rezultatima dijaloga Beograda i Prištine.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво