Završeni razgovori u Briselu

U Briselu nije postigunt dogovor o pravosuđu, javlja dopisnik RTS-a. Priština ostala pri zahtevu da se u nadležnost suda u Mitrovici uključe i albanske opštine, rekao premijer Ivica Dačić. Rad će biti nastavljen u ekspertskim grupama, kaže Tači.

17.45 - Premijer Ivica Dačić rekao da nije postignut dogovor o pravosuđu, jer je Priština ostala pri zahtevu da se u nadležnost suda u Mitrovici uključe i albanske opštine, javlja dopisnik RTS-a.

16.55 - Završen sastanak u Briselu. Tači izjavio da nema konačnog dogovora o pravosuđu. Rad će biti nastavljen u ekspertskim grupama, kaže Tači.

16.15 - Na sastanku se razgovara o onim delovima Briselskog sporazuma koji još nisu primenjeni, kaže Maja Kocijančič.

14.45 - Počeo trilateralni sastanak u Briselu.  

12.10 - Ketrin Ešton se sastala sa Hašimom Tačijem.

09.30 - Bilateralnim sastankom premijera Ivice Dačića i visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, počela ključna runda dijaloga između Beograda i Prištine o pravosuđu.

U Briselu je završen dijalog između Beograda i Prištine o funkcionisanju pravosuđa na Kosovu. Sastanku je, osim premijera Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija, prisustvovao i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić. Posle razgovora sa delegacijom Beograda, visoka predstavnica EU Ketrin Ešton sastala se sa Hašimom Tačijem, a potom je usledio trilateralni sastanak.

Dačić je novinarima po okončanju razgovora rekao da Beograd ostaje otvoren za dalje razgovore, naglasivši da je Srbija ispunila sve što se od nje tražilo u oblasti pravosuđa, ali da je prištinska strana odstupila od dogovora. 

Prethodno je kosovski premijer Hašim Tači rekao da nije postignut dogovor o pravosuđu. "Nismo postigli dogovor", rekao je Tači kratko novinarima po izlasku iz zgrade Evropske službe za spoljne poslove.

Tači je rekao i da je sastanak bio konstruktivan i da postoji puna saglasnost o potpunom poštovanju kosovskog pravosudnog sistema. Rekao je i da će stručna tela nastaviti da rade na rešavanju preostalih tehničkih pitanja.

Posle sastanka rečeno je da će rad biti nastavljen u ekspertskim grupama. Očekuje se da se novinarima obrati premijer Srbije Ivica Dačić.

Kako je najavljeno, razgovori između Beograda i Prištine biće ključni za odluku Evropskog saveta o zakazivanju prve međuvladine konferencije Srbije i EU, koja bi trebalo da označi početak pregovora o pridruživanju Uniji.

Uoči dijaloga, kosovski premijer Hašim Tači rekao je da očekuje da danas bude postignut dogovor o pravosuđu.

Tači je rekao da su ekspertske grupe koje su proteklih dana u Briselu razgovarale na tu temu dobro obavile posao, tako da sporazum na političkom nivou ne bi trebalo da bude problem.

Portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič izjavila je da premijeri Srbije i Kosova danas razgovaraju o onim delovima Briselskog sporazuma koji još nisu primenjeni.

Kocijančič je novinarima u Briselu rekla da je reč o svim pitanjima koja bi više ili manje morala biti primenjena. To su mali detalji i veće stvari, ali moramo sačekati završetak sastanka, pa razgovarati o rezultatima, rekla je ona.

Kocijančič je podsetila i da bi visoka predstavnica Ketrin Ešton sledeće nedelje savetu EU za opšte poslove trebalo da podnese izveštaj o rezultatima dijaloga Beograda i Prištine.

broj komentara 18 pošalji komentar
(petak, 13. dec 2013, 18:11) - anonymous [neregistrovani]

bez naslova

Srbija ce opet pogresiti bude li vojno neutralna. To nije u nasim genima jer u svaki rat hrlimo kao ludi. Nismo mi prefigani Svajcarci da se izvucemo od stradanja i onda pokupimo kajmak. Dakle, Srbija da se odluci hoce li s Amerima, ili s Rusima i odmah, ali odmah, jednima, ili drugima da da vojne baze, ukljucujuci i one na Kosovu i Metohiji. Jedino tako ce velike sile stati uz nas. Ne mozemo ocekivati da nas postuju samo zarad nas samih, moramo nesto dati zauzvrat,a bolje dati i baze nego celu Pokrajinu!

(petak, 13. dec 2013, 18:10) - Dunster [neregistrovani]

S A D

Slažem se sa jednim od komentara. Nemojte da idete u Brisel dok se ne dogovorite sa amerima u Bg. Ovo su pregovori sa Amerikom. Nikako da dokučin šta još treba Srbija da popusti da bi se Amerikanci zadovoljili. I zaista mi nije jasno zašto forsiraju Kosovo a albanci ih iz dana u dan sve manje vole.

(petak, 13. dec 2013, 17:55) - Dejan [neregistrovani]

Srbija u EU!

Srbija u EU! Samo bi gospodin Dacic (SPS) i Vucic (SNS) trebalo da budu iskreni i govore istovetne stvari u Briselu, Beogradu i Kosovskoj Mitrovici. Gradjanima moraju reci istinu, i povesti Srbiju u evropsku buducnost.

(petak, 13. dec 2013, 17:32) - anonymous [neregistrovani]

@Pregovori

Slazem se u potpunosti sa predhodni Komentar, Bravo!

(petak, 13. dec 2013, 17:31) - anonymous [neregistrovani]

Golub

Dobro je što nema dogovora ne može sve da se popusti Tačiju a nadam se da neće uticati na početak pregovora koje očekujem januara.

(petak, 13. dec 2013, 17:30) - anonymous [neregistrovani]

?

rambue br,2 .....................ako mi ne popustamo.

(petak, 13. dec 2013, 17:12) - anonymous [neregistrovani]

"Pregovori"

Bespotrebno bacanje para na putovanja i gubljenje vremena u "pregovorima" sa Pristinom koja nema kapacitet da pregovara. Beograd treba da insistira da pregovara sa SAD jer su oni ti koji vode pregovore iza paravana . Pristina i Brisel su samo paravan / ikebana. Odluke donosi Washington. Mi treba orvoreno da insistiramo da pregovaramo sa SAD . Bez garancija i vojnog prisustva SAD / NATO nebi postojala danasnja tachijeva vlast na KIM ni 24 h. zato ne treba gubiti vreme i trositi pare na bespotrebna putovanja u Brisel kad se sve moze fino obaviti kod kuce u ambasadi SAD u Beogradu.

(petak, 13. dec 2013, 16:59) - anonymous [neregistrovani]

Zna se

na koju kartu igra brisel sa pristinom.
Sastanak do jutra dokle god srbi nekazu OK priznajemo pristinu i njeno zakonodavstvo,
to je nova taktika koja se pokazala uspesnom.

(petak, 13. dec 2013, 16:38) - anonymous [neregistrovani]

U Briselu je Kljucna runda...

...a komentara nema...kao da Vucic i Dacic sa Tacijem ne dogovaraju Kosovsko (Kosmetsko) sudstvo...konacno,dogovor ocekuju i Njemacki prijatelji im a za Srpski narod na Kosmetu,briga ih...

(petak, 13. dec 2013, 14:38) - anonymous [neregistrovani]

Kljucna runda

Hoce li vec otkljucati vrata tog problema??