Читај ми!

Selaković: Otvaranje poglavlja 23 dogodine

Delegacija Srbije učestvuje u Briselu na sastanku bilateralnog skrininga, posvećen poglavlju 23 - pravosuđe, borba protiv korupcije i osnovna prava. Očekujem da Srbija do kraja iduće godine otvori poglavlje 23, rekao ministar Nikola Selaković.

Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković i šefica srpskog tima za pregovore o pridruživanju Tanja Miščević učestvovuju na sastanku bilateralnog skrininga, koje je jutos počeo u sedištu Evropske unije.

Bilateralni skrining se odnosi na poglavlje 23 - pravosuđe, borba protiv korupcije i osnovna prava.

Ministar Selaković izjavio je, u pauzi skrininga u Briselu, da očekuje da Srbija do kraja iduće godine otvori poglavlje 23 u pregovorima o pridruživanju Evropskoj uniji.

"Reč je o specifičnom poglavlju, ali učinićemo sve da se ono otvori najkasnije krajem 2014. godine", rekao je Selaković novinarima.

Ministar je ukazao da je u pripremi i realizaciji ovog posla sudelovalo preko 30 institucija državnih organa i da su funkcioneri EK pohvalili napore koje je Srbija uložila da se on uspešno okonča.

"Novi generalni direktor za proširenje (Kristijan Danijelson) nam je rekao da Srbija poseduje zavidan institucionalni i kadrovski kapacitet, što ćemo i danas pokazati", rekao je Selaković.

Ministar pravde je istakao da pred pravosuđem tek predstoje brojni izazovi, kao što su suzbijanje političkog uticaja na sudije i tužioce, definisanje uloge parlamenta, zaštita uzbunjivača i povećanje efikasnosti sudstva.

“Ne zavisi sve od Srbije, već i od naših partnera u Evropskoj komisiji”, rekao je Selaković, podsetivši da su pregovori vezani i za proceš normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Šefica srpskog tima za pregovore o pridruživanju Tanja Miščević istakla je da je za potrebe skrininga pripremljeno više od 300 stranica teksta i 23 prezentacije i opisala sledeće korake ka otvaranju pregovora.

"Komisija će u rano proleće posetiti Beograd, nakon čega će sačiniti izveštaj o tome šta sve treba učiniti da bi se poglavlje 23 otvorilo”", objasnila je ona i dodala da posle toga sledi izrada akcionog plana za sprovođenje smernica EK. 

"Sve obaveze moraju postati deo našeg prava i što je najvažnije, pravosudne prakse", istakla je ona.

Nakon današnjeg bilateralnog skrininga o poglavlju 23, sutra sledi skrining posvećen poglavlju 24, koje se tiče policije i ljudskih prava. 

U delegaciji Srbije su i predstavnici Vrhovnog kasacionog suda, Javnog tužilaštva, Visokog saveta sudstva, Državnog veća tužilaca, Agencije za borbu protiv korupcije i drugih državnih organa čije je učešće i mišljenje relevantno za otpočinjanje pregovora.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара