Koštunica: Izbori najrazumnije rešenje

Lider DSS-a Vojislav Koštunica ocenio da je politika Vlade Srbije pogubna i da su rešenje vanredni parlamentarni izbori.

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica izjavio je, u intervjuu FoNetu, da je politika aktuelne Vlade Srbije "pogubna" i zatražio vanredne parlamentarne izbore, za koje se, kako je ocenio, ne izjašnjavaju samo opozicione partije u parlamentu, nego i javnost, radnici koji protestuju i nevladine organizacije.

"Sami ti protesti širom Srbije, na neki način rasuti, ali uzajamno čvrsto povezani nastojanjem da se živi pristojno, da se preživi, nameću potrebu za izborima", rekao je Koštunica. On je dodao da su, pored medija i javnosti koji su upozoravali na "ono što je naopako i pogubno", i unutrašnja sporenja u samoj Vladi to potvrđivala. Rešenje je vrlo jednostavno, smatra Koštunica, jer "ako ovim putem ne možete dalje ići, onda su izbori najbolje, najdemokratskije i najrazumnije rešenje".

On je istakao da se sabiranjem svih glasova nezadovoljnih vidi se da je za Srbiju najbolje da se da se na izborima dođe do nacionalno odgovorne Vlade, koja će imati sluha za svakodnevne probleme građana i sa svetom komunicirati razgovorom, a ne prihvatanjem "dikatata sile".

 "Za nas Srbija koja treba da sarađuje sa svima nema alternativu", poručio je Koštunica i dodao da se strateška partnerstva, o kojima sada govori aktuelna vlast, ne određuju bezglavo "od slučaja do slučaja" i od prilike do prilike", nego se dugoročno planiraju.

Izbori demokratsko sredstvo 

Komentarišući primedbe da bi izbori, u vreme ekonomske krize, dodatno politički destabilizovali i finansijski opteretili zemlju, Koštunica je naglasio da izbori nikad nisu bili izvor nestabilnosti, nego demokratsko sredstvo.

On je objasnio da se ništa ne može uporediti sa neracionalnim troškovima koje proizvodi sadašnja Vlada, koju je nazvao "štetočinskom".

"Nova zaduživanja i neispunjena obećanja, sve je to skuplje od cene novih izbora", napomenuo je Koštunica, konstatujući da Vlada "tumara" sa ekonomskim merama protiv krize, zbog čega "Srbija srlja u dužničko ropstvo", dok se razgovori sa Međunarodnim monetarnim fondom vode tajno, iza leđagrađana.

Govoreći o evropskim integracijama Srbije, Koštunica je podsetio da je geslo vladajuće koalicije pre godinu dana bilo "Evropa nema alternativu", što se nije čulo ni u jednoj državi koja je pristupila EU, ali da je u proteklih nekoliko meseci taj slogan pomalo zaboravljen.

Kako je objasnio, Srbija prihvata legalizaciju misije Euleks na Kosovu, "i taj krug će se opet završiti sa EU, ili nečim da EU nema alternativu".

Koštunica upozorava da će se zapravo sve to završiti stavom da "NATO nema alternativu" i napominje da se o pitanju pristupanja Alijansi moraju izjasniti građani na referendumu, kako bi se čuo glas naroda, koji je "prigušen uposlednje vreme".

"Pogubne i opasne namere Vlade"

"Poseže se za zakonom protiv slobode medija da bi se taj glas ućutkao", objasnio je Koštunica, ukazujući da novi Zakon o informisanju nije jedina oblast u kojoj su se pokazale "pogubne i opasne namere sadašnje Vlade".

 Prema njegovom mišljenju, u jednom trenutku se zaista očekivalo da će pritisak javnosti nadvladati "napabričene glasove" parlamentarne većine i dovesti do toga da se taj "sramni zakon" ne usvoji.

"U toj pregrejanoj atmosferi došlo je do nesporazuma između Srpske napredne stranke i DSS. On je vrlo brzo otklonjen, mojim susretom sa predsednikom SNS Tomislavom Nikolićem, i taj problem uopšte ne postoji", odgovorio je Koštunica, upitan o zategnutim odnosima sa "naprednjacima".

SAD i vodeće članice EU ne drže ni do onog što je obavezujuće

Govoreći o pitanju rešavanja statusa Kosova pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, Koštunica je ocenio da na kraju tog postupka, ma kakav ishod bio, stoji neopoziva činjenica da mišljenje Suda nije obavezujuće. Zato je bilo neuporedivo bolje, smatra Koštunica, da je Srbija podnela tužbu Međunarodnom sudu pravde.

On je podsetio da se do sada videlo kako nekoliko velikih sila, SAD i vodeće članice EU, ne drže ni do nečeg što je obavezujuće, a to je Povelja UN, koja govori o teritorijalnom integritetu i suverenitetu država.

"Sad dolazimo u situaciju da nešto što nije obavezno bude obavezujuće za te iste zemlje koje ne poštuju Povelju UN", naglasio je Koštunica, ukazujući da je to osnovni nedostatak pokušaja Srbije da reši pitanje Kosova pred Međunarodnimsudom pravde.

Razmimoilaženje sa DS

Govoreći o razmimoilaženju sa Demokratskom strankom, Koštunica je istakao da DSS nije bila spremna da "neodustajno obmanjuje građane", kao što je to činila vladajuća koalicija, "pre svega DS" i podsetio da su te razlike ispoljene 2008. godine, "a još više u periodu koji je za nama".

"Stvari u Srbiji se sve više brkaju. Stvara se utisak da je manja stranka u sadašnjoj vladajućoj većini, G17 plus, odgovorna za tu politiku. Ona ne može biti odgovorna, odgovorna je DS", ocenio je Koštunica.

Govoreći o napisima u medijima o "stambenoj aferi" Vlade na čijem čelu je bio, Koštunica je naglasio da je krajnje licemerno od DS da podstiče stvaranje ili utiče na medije da se na taj način bave "tobožnjim aferama Vlade, u kojoj su oni, inače, imali većinu".

Uredba o stanovima je primenjivana kada je DS imala većinu u Vladi i stambenoj komisiji, i krajnje je licemerno govoriti o tome, ocenio je Koštunica. "Žao mi je što to pitanje, saglasno mojoj politici, nismo zakonski rešili", zaključio je predsednik DSS-a .

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво