Читај ми!

Dačić: Odrediti pregovaračku poziciju sa EU

Platforma EU za pregovore sa Srbijom, zapravo je pregovarački okvir i pozicija Unije koju će zauzeti kada počne razgovore sa Srbijom, rekao premijer Ivica Dačić.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da je platforma EU za pregovore sa Srbijom zapravo pregovarački okvir i pozicija Unije koju će zauzeti kada počne razgovore sa Srbijom.

"To nije dokument o kojem Srbija raspravlja, to je njihov pristup, o tome se usaglašava 28 država članica EU i on je pre svega načelnog karaktera, a o njemu smo mi već diskutovali. Isto tako bi i Srbija trebalo da napravi svoju pregovaračku poziciju", rekao je Dačić novinarima u Batočini.

Šef Evropske delegacije u Srbiji Majkl Davenport rekao je ranije da platforma EU za pregovore o članstvu neće biti javni dokument i da niko ne bi trebalo da očekuje da će je videti na internetu, jer u pregovorima svaka strana ima svoje interese koje mora da zastupa.

Dačić je naveo da će platforma biti tema prve međuvladine konferencije i dodao da Srbija očekuje da će Evropski savet na sednici zakazanoj za 19. decembar i 20. decembar odlučiti kada će ta konferencija biti održana.

Premijer Srbije je ponovio da bi to trebalo da se dogodi najkasnije do kraja januara 2014. godine a možda i do kraja ove godine.

Dačić je naveo da je nacrt platforme bio poznat početkom jula, kada ga je evropski komesar za proširenje Štefan File objavio i poslao državama članicama.

"Sada je on u fazi usaglašavanja, razne države daju amandmane, a ja sam ranije više puta komentarisao da nisu dobri neki amandmani koji su došli od Nemačke ili je to bio non pejper pre nego što su bili amandmani koji govore o tome da bi Kosovo trebalo da bude uslov za završetak pregovora o svakom važnom poglavlju", rekao je Dačić.

On je naveo da ministri spoljnih poslova koji se bave usaglašavanjem tog teksta "nisu načisto" kako će tekst izgledati, jer postoje zemlje koje se protive i zemlje koje imaju više razumevanja za stavove Srbije.

"Mislim da će se, ipak pronaći jedno dogovorno i kompromisno rešenje koje će biti u interesu Srbije. Nažalost, mi na to ne možemo da utičemo jer to je stvar koja se dešava unutar EU i o tom pitanju se sa nama, niti sa bilo kojom drugom državom koja je bila u našoj poziciji, nije razgovaralo", rekao je Dačić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво