EU želi bolje odnose sa Srbijom

Potpisivanjem protokola o policijskoj saradnji, Evropska unija izašla u susret Srbiji u želji da postigne pomak u diplomatskim odnosima, ocenila Međunarodna krizna grupa.

Međunarodna krizna grupa ocenila je da je Evropska unija, u želji da postigne pomak u odnosima sa Srbijom, izašla u susret zvaničnom Beogradu dogovorom o potpisivanju protokola o policijskoj saradnji.

"Unija zaista želi da postigne vidljiv pomak u odnosima sa Srbijom. U ovom trenutku to znači aktuelizacija viznog režima, a da bi do toga došlo, Srbija mora da ispuni sve preostale uslove, koji su uglavnom vezani za Kosovo", rekao je za "Dojče vele" direktor za Balkan MKG Marko Prelec.

Prema njegovim rečima, Srbija tako "dolazi u situaciju da ona može da uslovljava EU kako će ispuniti te uslove, jer je sad gotovo više u interesu Brisela da se to brzo uradi, nego Beograda".

Prelec smatra da ovakav odnos EU prema Srbiji, koji prema njegovom mišljenju traje već izvesno vreme, delom predstavlja i izraz loše savesti Unije zbog priznanja Kosova, kao i učestvovanja u vazdušnim napadima NATO na Srbiju i Kosovo.

Prelec smatra, međutim, da je razlog takvom stavu Unije i uverenje da Srbija ima ključnu ulogu u stabilizaciji Zapadnog Balkana.

"Slažem se s tim argumentima. Ono gde se moje mišljenje razlikuje od, kako mi se čini, politike EU, jeste da je preteran naglasak na tome, kao i da se zaboravlja činjenica da Euleks nije tu da pospeši stabilizaciju Srbije i Zapadnog Balkana, već Kosova, a tu ne vidim puno napretka", naveo je Prelec.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи