Policijska saradnja nadmašila političku

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio da postoji značajan napredak u policijskoj saradnji u regionu. Dačić u Sloveniji prisustvovao Devetoj regionalnoj ministarskoj konferenciji o ilegalnim migracijama, organizovanom kriminalu, korupciji i teorizmu.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, koji je učestvovao na devetoj regionalnoj ministrskoj koferenciji o ilegalnim migracijama, organizovanom kriminalu, korupciji i terorizmu, na  Brdu kod Kranja u Sloveniji, ocenio je da postoji veliki pomak u policijskoj saradnji u regionu.

"Bez te saradnje, nema ozbiljne borbe protiv organizovanog kriminala", istakao je Dačić i ocenio da je politička saradnja zemalja u regionu, u ovom trenutku, iznad političke.

Govoreći o liberalizaciji viznog režima za zemlje Zapadnog Balkana, Ivica Dačić je izjavio da će Srbija u narednim danima ispuniti sve preostale uslove za liberalizaciju.

Dačić je za agenciju Beta rekao da je upravo pitanje viznog režima za države Zapadnog Balkana bila jedna od glavnih tema na konferenciji.

"Na skupu sam rekao da će se Srbija sa pravom naći na 'beloj' šengenskoj listi, da ćemo u narednim danima završiti sve ono preostalo što je neophodno za ispunjenje svih kriterijuma, kao i da će u nedelju biti izdat milioniti biometrijski pasoš u Srbiji", rekao je Dačić.

Tradicionalna konferencija na Brdu kod Kranja o saradnji policija u regionu završena je potpisivanjem Memoranduma o saglasnosti koji predviđa saradnju u okviru projekta ILEC, odnosno policijsku razmenu svih informacija značajnih za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Tim sporazumom će biti postignuta bolja međunarodna saradnja u oblasti otkrivanja krivičnih dela i gonjenja počinilaca i strateški pristup u planiranju tih aktivnosti u regionu, što bi se postiglo uspostavljanjem i nadgradnjom postojećih jedinica međunarodne policijske saradnje u Albaniji, BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Makedoniji i Srbiji.

Na konferenciji su učestvovali i predstavnici BiH, Crne Gore, Makedonije, Albanije, Bugarske, Grčke, Hrvatske, Mađarske, Rumunije i Turske, kao i predstavnici regionalnih organizacija, koje se bave međunarodnom policijskom saradnjom.

Ovogodišnja konferencija bila je posvećena pre svega razmeni iskustava u oblasti borbe protiv terorizma u državama jugoistočne Evrope i "proceni ugroženosti u oblasti organizovanog kriminala za jugoistočni region Evrope".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво