Tadić na Palama

Politika Srbije je politika stabilnosti i mira u regionu, izjavio predsednik Boris Tadić na Palama i poručio da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma i teritorijalnog integriteta BiH i da se nikada neće mešati u unutrašnje stvari te zemlje. Premijer RS Milorad Dodik ponovio da BiH ne može u evropske integracije ako postoji protektorat, kao što je kancelarija visokog predstavnika u BiH.

Srbija je garant Dejtonskog sporazuma i ispunjavaće svoje obaveze u skladu s tim međunarodnim ugovorom. Podržaćemo svaki dogovor naroda i entiteta u BiH i nikada neću nametati rešenja, ali ću ohrabrivati svaki dogovor koji vodi u EU", rekao je predsednik Srbije Boris Tadić i naglasio da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH.

"Srbija vodi odgovornu evropsku politiku za sve zemlje i za svaki narod u regionu, a svaka zemlja i vlada u regionu ima svoju odgovornost", izjavio je Tadić na Palama, gde je zajedno sa premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom svečano otvorio Osnovnu školu "Srbija".

Predsednik Srbije je na zajedničkoj konferenciji za štampu sa Dodikom rekao da je "bio voljan da danas poseti i Sarajevo", ali da za to nije bilo interesa od strane institucija BiH.

"Moja poseta BiH, RS i Palama je zvanično najavljena i institucije BiH su znale za nju, ali nisu iskazale interes za eventualne razgvore", objasnio je srpski predsednik i dodao da očekuje da će do kraja biti obavljena poseta i zvaničnom Sarajevu.

"Imamo nizak intenzitet poseta i mi želimo da oni iz Sarajeva dođu u Beograd i obrnuto", rekao je Tadić i dodao da Srbija ima odgovornost za evropsku budućnost svih zemalja u regionu.

"Ne vidim drugačiju budućnost celog regiona nego evropsku i zato ohrabrujmo jedni druge, jer je to korisno za naše zemlje i građane. Od integracije u Evropsku uniju možemo imati samo dobro", poručio je predsednik Tadić.

"Podržaćemo svaki dogovor naroda i entiteta u BiH i nikada neću nametati rešenja, ali ću ohrabrivati svaki dogovor koji vodi u EU", rekao je Tadić i naglasio da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH.

Prema njegovim rečima, Srbija se tako ponaša i tako će se ponašati i u budućnosti, jer je garant teritorijalnog integriteta BiH i Dejtonskog sporazuma.

Tadić je ponovio da je impresioniran novosagrađenom školom u Palama, čiju izgradnju su zajednički finansirale i realizovale vlade RS i Srbije.

On je istakao da bi podržao izgradnju takve škole i u Sandžaku ili Raškoj, koja bi se zvala "Bosna", ukoliko bi bilo interesovanja za to.

Dodik: BiH ne može u Evropu pod protektoratom

Premijer Republike Srpske Dodik je ponovio da BiH ne može u evropske integracije ako postoji protektorat, kao što je kancelarija visokog predstavnika u BiH.

Dodik je ocenio da međunarodni zvaničnici devalviraju svoje uspehe u BiH namećući antiedejtonska rešenja.

"Zatvaranje kancelarije visokog predstavnika u BiH ne zavisi od nas", rekao je Dodik i dodao da u BiH ima mnogo otvorenih problema.

"BiH treba da bude prihvatljiva za sve i da se sve promene dešavaju u skladu s Dejtonskim sporazumom", naglasio je Dodik.

Što se tiče zajedničkih projekata koje će vlade Srbije i RS realizovati u narednom periodu u oblasti ekonomije, Dodik je rekao da postoje brojni projekti koji će se radi u skaldu s Sporazumom o specijalnim paralalenim vezama, među kojima su i aktivnosti na formiranju zajedničkog energetskog preduzeća u slivu reke Drine.

On je potvrdio da je upućen poziv i vladi Federacije BiH da zajednički grade energetske kapacitete u slivu reke Drine.

"Srbija vodi računa o svom narodu"

Na svečanosti povodom otvaranja škole, predsednik Srbije je u obraćanju prisutnima rekao da je poseban trenutak za svakog kada otvara školu, pa tako i za njega "danas, ovde, na Palama i u RS".

"Kroz istoriju trajala je naša borba za obrazovanje i opismenjavanje i od suštinske važnosti je stvaranje uslova za mlade, ali i za one u poznim godinama, gradnjom škola, infrastutkturnih objekata i puteva", rekao je Tadić.

Predsednik se nada da će mladi ljudi steći znanje ovde, gde imaju i Univerzitet i da će moći da nastupaju na svakoj tački u svetu i Evropi.

"Odgovrnost je Srbije da vodi računa o našem narodu gde god se on nalazio", ocenio je predsednik Tadić.

"Veliko je zadovoljstvo i za nas u Srbiji da imate modernu školu u kojoj ćete učiti naš jezik i kulturu i vaša je obaveza da to prenesete i na sledeće generacije", rekao je Tadić, dodajući da će tako proslaviti "ime našeg naroda i doprineti boljim vezama Srbije i RS".

Izražavajući zadovoljstvo što je za nešto manje od godinu od ideje do realizacije izgrađena moderna škola u Palama, premijer RS je rekao da se "političari mere" po onome što iza sebe ostave.

"Ovo je divan dan za Pale i RS i divno je danas biti ovde među vama i sa predsednikom Srbije", rekao je Dodik, dodajući da će vlada u Banjaluci nastaviti da razvija ne samo Pale, nego celu RS.

Govoreći o značaju škole, Dodik je rekao da će se možda baš u njoj školovati i budući predsednik vlade i RS.

Predsednik RS Rajko Kuzmanović izrazio je zadovoljstvo spremnošću vlada RS i Srbije da obezbede sredstva za školu, kao i izvođačima, koji su se je sagradili.

Predsednika Tadića na Palama je pozdravilo oko 2.000 građana, među kojima su i učenici i nastavnici škole.

Novu zgradu škole, koju pohađa oko 670 učenika, osveštali su mitropolit Dabrobosanski Nikolaj i vladika Vasilije sa sveštenstvom.

Vlada RS je za izgradnju Osnovne škole izdvojila nešto više od dva miliona evra, dok će Vlada Srbije obezbediti sredstva za izgradnju fiskulturne sale. Opština Pale za uređenje oko škole izdvojila je oko pola miliona evra.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво